Tafelspitz
- Udziec wołowy (1000 g)
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (1600 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cukier (150 g)
Przepis na tafelspitz krok po kroku
W garnku umieść udziec wołowy w całości.
Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kawałki i umieść w garnku.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj wodę w ilości przykrywającej wszystkie produkty.
Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin, aż mięso zmięknie, na koniec dodaj łyżkę soli.
Obierz ziemniaki i ugotuj.
Ziemniaki ubij z masłem i śmietaną na gładkie puree.
Jabłko pokrój w kostkę i umieść z cukrem na patelni, podpraż je delikatnie.
Wołowinę pokrój w plastry.
Ugotowane mięso podawaj z puree oraz smażonym jabłkiem.
Więcej informacji na temat tafelspitz
Tafelspitz to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je na bazie gotowanej z warzywami wołowiny z dodatkiem puree ziemniaczanego. Przepis na tafelspitz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, seler, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziemniaki, pieprz, jabłko, cukier, masło, śmietana kremówka.
Jak zrobić tafelspitz? W garnku umieść udziec wołowy w całości. Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kawałki i umieść w garnku. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin, aż mięso zmięknie, na koniec dodaj łyżkę soli. Obierz ziemniaki i ugotuj. Ziemniaki ubij z masłem i śmietaną na gładkie puree. Jabłko pokrój w kostkę i umieść z cukrem na patelni, podpraż je delikatnie. Wołowinę pokrój w plastry. Podawaj z puree oraz smażonym jabłkiem.
Mięso wołowe bogate jest przede wszystkim w białko pochodzenia zwierzęcego. Zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując pyszne danie, jakim jest gotowana z jarzynami wołowina, sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad. Wołowinę możesz podać z ulubionymi dodatkami. Z warzyw gotowanych w bulionie możesz przygotować warzywne puree a wywar wykorzystać do przygotowania zupy.
Alergeny w tafelspitz
Lista alergenów dla tafelspitz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tafelspitz
Tafelspitz to danie zawierające dużo białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso gotowane z warzywami jest bardzo nisko kaloryczne i prawie nie zawiera tłuszczu. Aby zmniejszyć kaloryczność dodatków możesz podać ziemniaki z wody zamiast puree.
Energia i białka
(495g)
Węglowodany
(495g)
Tłuszcze
(495g)
Witaminy
(495g)
Składniki mineralne
(495g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.