Przepis na tafelspitz krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku umieść udziec wołowy w całości.

Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kawałki i umieść w garnku.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj wodę w ilości przykrywającej wszystkie produkty.

Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin, aż mięso zmięknie, na koniec dodaj łyżkę soli.

Obierz ziemniaki i ugotuj.

Ziemniaki ubij z masłem i śmietaną na gładkie puree.

Jabłko pokrój w kostkę i umieść z cukrem na patelni, podpraż je delikatnie.

Wołowinę pokrój w plastry.

Ugotowane mięso podawaj z puree oraz smażonym jabłkiem.

Tafelspitz podane z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Tafelspitz
Koszt przygotowania dania
72.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
699 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Tafelspitz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tafelspitz

Tafelspitz to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je na bazie gotowanej z warzywami wołowiny z dodatkiem puree ziemniaczanego. Przepis na tafelspitz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, seler, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziemniaki, pieprz, jabłko, cukier, masło, śmietana kremówka.

Jak zrobić tafelspitz? W garnku umieść udziec wołowy w całości. Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kawałki i umieść w garnku. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin, aż mięso zmięknie, na koniec dodaj łyżkę soli. Obierz ziemniaki i ugotuj. Ziemniaki ubij z masłem i śmietaną na gładkie puree. Jabłko pokrój w kostkę i umieść z cukrem na patelni, podpraż je delikatnie. Wołowinę pokrój w plastry. Podawaj z puree oraz smażonym jabłkiem.

Mięso wołowe bogate jest przede wszystkim w białko pochodzenia zwierzęcego. Zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne danie, jakim jest gotowana z jarzynami wołowina, sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad. Wołowinę możesz podać z ulubionymi dodatkami. Z warzyw gotowanych w bulionie możesz przygotować warzywne puree a wywar wykorzystać do przygotowania zupy.

Wartości odżywcze tafelspitz

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kalorie)
141.24 kcal
699.15 kcal
Białko
4.88 g
24.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tafelspitz

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany
13.24 g
65.53 g
Brak danych dla: udziec wołowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.63 g
57.59 g
Brak danych dla: udziec wołowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz
7.81 g
38.67 g
Tłuszcze nasycone
5.46 g
27.03 g

Witaminy w przepisie na tafelspitz

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tiamina
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.18 mg
10.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Foliany
12.44 µg (mcg)
61.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tafelspitz

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód
27.02 mg
133.76 mg
Potas
272.22 mg
1347.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
13.99 mg
69.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
73.76 mg
365.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Magnez
16.12 mg
79.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
2.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.68 mg
3.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tafelspitz 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tafelspitz

Lista alergenów dla tafelspitz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tafelspitz

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Ziemniaki późne
1600 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 7
6.40
Za 1600 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jabłko
1000 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
83.50
Jak oceniasz przepis na tafelspitz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób