Tafelspitz

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tafelspitz podane z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Tafelspitz
Tafelspitz to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanej w bulionie wołowiny. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 300 min
699 kcal
Kcal w porcji
495 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec wołowy (1000 g)
  • Ziemniaki późne 10 dużych sztuk (1600 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka 1 duża sztuka (200 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Jabłko 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cukier (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tafelspitz krok po kroku

W garnku umieść udziec wołowy w całości.

Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kawałki i umieść w garnku.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj wodę w ilości przykrywającej wszystkie produkty.

Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin, aż mięso zmięknie, na koniec dodaj łyżkę soli.

Obierz ziemniaki i ugotuj.

Ziemniaki ubij z masłem i śmietaną na gładkie puree.

Jabłko pokrój w kostkę i umieść z cukrem na patelni, podpraż je delikatnie.

Wołowinę pokrój w plastry.

Ugotowane mięso podawaj z puree oraz smażonym jabłkiem.

Jak oceniasz przepis na tafelspitz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat tafelspitz

Tafelspitz to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je na bazie gotowanej z warzywami wołowiny z dodatkiem puree ziemniaczanego. Przepis na tafelspitz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, seler, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziemniaki, pieprz, jabłko, cukier, masło, śmietana kremówka.

Jak zrobić tafelspitz? W garnku umieść udziec wołowy w całości. Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kawałki i umieść w garnku. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin, aż mięso zmięknie, na koniec dodaj łyżkę soli. Obierz ziemniaki i ugotuj. Ziemniaki ubij z masłem i śmietaną na gładkie puree. Jabłko pokrój w kostkę i umieść z cukrem na patelni, podpraż je delikatnie. Wołowinę pokrój w plastry. Podawaj z puree oraz smażonym jabłkiem.

Mięso wołowe bogate jest przede wszystkim w białko pochodzenia zwierzęcego. Zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne danie, jakim jest gotowana z jarzynami wołowina, sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad. Wołowinę możesz podać z ulubionymi dodatkami. Z warzyw gotowanych w bulionie możesz przygotować warzywne puree a wywar wykorzystać do przygotowania zupy.

Alergeny w tafelspitz

Lista alergenów dla tafelspitz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tafelspitz

na 100g gotowej potrawy

Tafelspitz to danie zawierające dużo białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso gotowane z warzywami jest bardzo nisko kaloryczne i prawie nie zawiera tłuszczu. Aby zmniejszyć kaloryczność dodatków możesz podać ziemniaki z wody zamiast puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kcal)
141.24
699.15
Białko (g)
4.88
24.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany (g)
13.24
65.53
Węglowodany przyswajalne (g)
11.63
57.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
7.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz (g)
7.81
38.67
Tłuszcze nasycone (g)
5.46
27.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.35
11.64
Cholesterol (mg)
28.79
142.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina A (µg (mcg))
92.67
458.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.74
38.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.67
201.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
10.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.44
61.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
517.07
2559.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód (mg)
27.02
133.76
Potas (mg)
272.22
1347.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.99
69.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
73.76
365.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.12
79.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
2.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
3.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tafelspitz 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tafelspitz

Koszt składników
83.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Ziemniaki późne
1600 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 7
6.40
Za 1600 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jabłko
1000 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
83.50