Szyszki karmelowe
- Ryż biały preparowany (80 g)
- Cukierki krówki (300 g)
- Masło (100 g)
- Kakao 16% (proszek) (6 g)
Przepis na szyszki karmelowe krok po kroku
Do garnka dodaj masło oraz cukierki.
Podgrzewaj, aż masło i cukierki rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę.
Wyłącz gotowanie i wymieszaj masę z kakao za pomocą trzepaczki.
Ryż wsyp do gorącej masy i dokładnie wymieszaj.
Ostudź (ale nie całkiem).
Przed formowaniem zmocz ręce wodą (by było łatwiej). Z masy zacznij formować dłoniami niewielkie kulki (około 5 cm średnicy). Uformuj kształt szyszek (z dwóch stron lekko zwężone).
Układaj szyszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw szyszki do schłodzenia na kilka godzin.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat szyszek karmelowych
Na pewno kojarzysz taką słodycz jak szyszki karmelowe. Być może jadłeś je w dzieciństwie. Zrób je sam – domowe są najlepsze. To dobry pomysł na coś słodkiego. Przepis na szyszki karmelowe jest banalny i szybki. Są pyszne, słodkie i idealne dla dzieci. Zrobisz je z czterech składników. Przypomnij sobie ten wspaniały smak i przygotuj domowe szyszki karmelowe. Łatwo i szybko zrobisz ten smaczny deser. Sprawdź jak zrobić szyszki karmelowe – są najlepszym pomysłem na dobrą przekąskę nie tylko dla dzieci.
Szyszki karmelowe to pyszne, słodkie przekąski z ryżu preparowanego, które mają kształt szyszek. Przepis na szyszki karmelowe robi się także z cukierków krówek, masła i kakao. Te cztery proste składniki gwarantują coś smacznego, co można zrobić w domowych warunkach.
Do szyszek karmelowych najlepsze będą miękkie krówki. Takie cukierki także szybciej się rozpuszczają. Dla dziecka super jest zrobić domowe słodycze, więc ten pomysł na coś słodkiego jest strzałem w dziesiątkę. Można przygotować ten pyszny deser nawet ze swoim dzieckiem. Szyszki karmelowe dobre są jako coś słodkiego do kawy lub nawet na imprezę dla dzieci. Tę przekąskę można dać dziecku do szkoły albo wziąć ze sobą do pracy czy na zajęcia. Szyszki karmelowe nadają się na to, by je wziąć na wynos.
Jak zrobić szyszki karmelowe? Wystarczy rozpuścić masło i krówki. Mieszaj dosyć często, by nic się nie przypaliło. Gdy masa stanie się jednolita, przestań gotować i dodaj kakao. Wszystko dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki (uważaj na grudki). Do gorącej masy dodaje się ryż preparowany i wszystko się miesza łyżką. Gdy masa lekko ostygnie, należy uformować kształt szyszek. Zwilżonymi dłoniami najpierw zrób kulki (nie za duże), a następnie z dwóch stron lekko zwężaj je, by nadać kształt szyszek. Następnie szyszki karmelowe trzeba schłodzić. Ułóż więc je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj na pyszny deser.
*Jeśli nie zwilżysz dłoni przed formowaniem szyszek karmelowych, masa może się kleić – jest to więc duże ułatwienie.
*Do przepisu na szyszki karmelowe nie jest konieczne kakao – można je pominąć.
*Kształt szyszek może być też po prostu okrągły.
Jak zrobisz szyszki karmelowe z ryżu preparowanego, dobre będą po schłodzeniu, jak masa się zbije. Potrzeba na to minimum godzinę. Gdy szyszki karmelowe będą już stabilne, dobrze byłoby je przełożyć do pojemnika, zamknąć i przechowywać w lodówce. Fajną opcją jest umieszczenie każdej szyszki karmelowej w papilotkę. Na imprezie bardzo ładnie to wygląda i jest praktyczne.
Alergeny w szyszkach karmelowych
Lista alergenów dla szyszek karmelowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- cukierki krówki
- Masło
Wartości odżywcze szyszek karmelowych
Szyszki karmelowe mają dużą ilość cukru oraz tłuszczu. Nie ma tu zbyt wiele białka. Jest to wysokokaloryczna słodycz, niewskazana osobom chorym na cukrzycę oraz insulinooporność.
Energia i białka
(48g)
Węglowodany
(48g)
Tłuszcze
(48g)
Składniki mineralne
(48g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.