Szybkie bułki

Opublikowano: 28.11.2022 r., 9:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone bułki na stole
Szybkie bułki
Te szybkie bułki bez drożdży to jedynie dwa składniki, sól i soda oczyszczona. Są najlepsze, gdy potrzeba Ci pomysłu na szybkie i łatwe bułki śniadaniowe.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 30 min
207 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Kefir (400 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (8 g)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko

Przepis na szybkie bułki krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść olejem.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. z termoobiegiem.

Mąkę przesiej z sodą i łyżeczką soli.

Dodaj kefir i zagnieć ciasto.

Gdy masa na ciasto będzie jednolita, oprósz dłonie w mące i odrywaj porcje ciasta.

Uformuj okrągłe bułki i wykładaj na blaszkę.

Bułki piecz przez 30 minut (po 10 minutach pieczenia wyłącz termoobieg).

Bułki są gotowe, gdy z wierzchu staną się rumiane i chrupiące (suchy patyczek).

Po upieczeniu wyjmij bułki od razu z piekarnika.

Jak oceniasz przepis na szybkie bułki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkich bułek

Te szybkie bułki bez drożdży to jedynie dwa składniki, sól i soda oczyszczona. Są najlepsze, gdy potrzeba Ci pomysłu na szybkie i łatwe bułki śniadaniowe. Przepis na szybkie bułki sprawdzi się, gdy chcesz zrobić smaczne śniadanie. Doskonałe na słodki lub wytrawny posiłek. Zrobisz je bardzo szybko i niezwykle łatwo. Do bułeczek śniadaniowych dodaj swoje ulubione składniki. Jeśli nie wiesz, jak zrobić szybkie bułki, sprawdź ten pomysł na domowe pieczywo. Taki sprawdzony przepis na szybkie bułki musisz przygotować.

Szybkie bułki są domowym pieczywem, które być może uratuje Twoje śniadanie. Przepis na szybkie bułki wymaga takich składników jak mąka, kefir, sól i soda oczyszczona. Nie są to drożdżowe bułki, więc czas wykonania to parę chwil. Ten sprawdzony przepis jest tak prosty, że każdy może je upiec. Puszyste i miękkie w środku oraz z chrupiącą skórką bułeczki to najlepszy pomysł na smaczne śniadanie lub kolację.

Jak zrobisz szybkie bułki śniadaniowe, takie domowe pieczywo będzie doskonałe w każdej wersji. Bułeczki śniadaniowe będą smacznym sposobem na zwykłe kanapki. Mogą być też idealne do hamburgerów. Z twarożkiem i dżemem czy z serkiem śmietankowym, awokado i łososiem wędzonym? Kompozycji na kanapki nie brakuje.

Jak zrobić szybkie bułki? Zapoznaj się z tym sprawdzonym przepisem - łatwiejszego przepisu na szybkie bułki nie znajdziesz. Przygotuj blaszkę do pieczenia oraz piekarnik. Wystarczy, że do przepisu na szybkie bułki przesiejesz mąkę, sól i sodę oczyszczoną, a następnie połączysz wszystko z kefirem i zagnieciesz na jednolite ciasto. Konsystencja ciasta jest klejąca. Z tego względu, przed formowaniem bułek warto obsypać dłonie mąką. Dzięki temu masa na szybkie bułki nie będzie zostawała na dłoniach. Zamiast mąki, dłonie można wymoczyć w wodzie albo w oleju. To także pomoże w formowaniu bułek. Bułki układaj na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz bułki do suchego patyczka. Te szybkie i łatwe bułki są cudowne na świeżo. Żeby skórka była chrupiąca, od razu po upieczeniu należy je wyjąć z piekarnika. Najlepsze będzie ułożenie ich na kratce.

*Nie ma konieczności przesiewania suchych składników, ale jest to pożądana czynność. Dzięki temu będą one puszyste, a soda oczyszczona równomiernie się rozprowadzi w całym cieście na bułeczki.

Te bułki mają wysoki indeks glikemiczny i mało błonnika. Możesz zamienić mąkę na pełnoziarnistą. Przez to bułki będą cięższe i bardziej zbite, ale dostarczą o wiele więcej błonnika, a przy okazji indeks glikemiczny się obniży.

Alergeny w szybkich bułek

Lista alergenów dla szybkich bułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Wartości odżywcze szybkich bułek

na 100g gotowej potrawy

Dzięki dodatkowi nabiałowemu szybkie bułki dostarczą białko. Bułki mają małą ilość błonnika. Są lekkie, a indeks glikemiczny jest wysoki. W przepisie jest znikoma ilość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
205.29
207.34
Białko (g)
8.90
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
38.16
38.55
Węglowodany przyswajalne (g)
38.16
38.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
1.93
1.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
0.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.30
3.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.74
78.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
78.55
79.34
Potas (mg)
143.17
144.61
Wapń (mg)
73.31
74.04
Fosfor (mg)
112.67
113.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.57
23.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.75
2.78
Cynk (mg)
0.75
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.37
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich bułek 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkich bułek

Koszt składników
13.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Kefir
400 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 400 g
Soda oczyszczona
8 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 8 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Koszt składników
13.20