Przepis na szybkie bułki krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść olejem.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. z termoobiegiem.

Mąkę przesiej z sodą i łyżeczką soli.

Dodaj kefir i zagnieć ciasto.

Gdy masa na ciasto będzie jednolita, oprósz dłonie w mące i odrywaj porcje ciasta.

Uformuj okrągłe bułki i wykładaj na blaszkę.

Bułki piecz przez 30 minut (po 10 minutach pieczenia wyłącz termoobieg).

Bułki są gotowe, gdy z wierzchu staną się rumiane i chrupiące (suchy patyczek).

Po upieczeniu wyjmij bułki od razu z piekarnika.

Szybkie bułki
Szybkie bułki
Koszt przygotowania dania
3.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
86

Szybkie bułki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szybkich bułek

Te szybkie bułki bez drożdży to jedynie dwa składniki, sól i soda oczyszczona. Są najlepsze, gdy potrzeba Ci pomysłu na szybkie i łatwe bułki śniadaniowe. Przepis na szybkie bułki sprawdzi się, gdy chcesz zrobić smaczne śniadanie. Doskonałe na słodki lub wytrawny posiłek. Zrobisz je bardzo szybko i niezwykle łatwo. Do bułeczek śniadaniowych dodaj swoje ulubione składniki. Jeśli nie wiesz, jak zrobić szybkie bułki, sprawdź ten pomysł na domowe pieczywo. Taki sprawdzony przepis na szybkie bułki musisz przygotować.

Szybkie bułki są domowym pieczywem, które być może uratuje Twoje śniadanie. Przepis na szybkie bułki wymaga takich składników jak mąka, kefir, sól i soda oczyszczona. Nie są to drożdżowe bułki, więc czas wykonania to parę chwil. Ten sprawdzony przepis jest tak prosty, że każdy może je upiec. Puszyste i miękkie w środku oraz z chrupiącą skórką bułeczki to najlepszy pomysł na smaczne śniadanie lub kolację.

Jak zrobisz szybkie bułki śniadaniowe, takie domowe pieczywo będzie doskonałe w każdej wersji. Bułeczki śniadaniowe będą smacznym sposobem na zwykłe kanapki. Mogą być też idealne do hamburgerów. Z twarożkiem i dżemem czy z serkiem śmietankowym, awokado i łososiem wędzonym? Kompozycji na kanapki nie brakuje.

Jak zrobić szybkie bułki? Zapoznaj się z tym sprawdzonym przepisem - łatwiejszego przepisu na szybkie bułki nie znajdziesz. Przygotuj blaszkę do pieczenia oraz piekarnik. Wystarczy, że do przepisu na szybkie bułki przesiejesz mąkę, sól i sodę oczyszczoną, a następnie połączysz wszystko z kefirem i zagnieciesz na jednolite ciasto. Konsystencja ciasta jest klejąca. Z tego względu, przed formowaniem bułek warto obsypać dłonie mąką. Dzięki temu masa na szybkie bułki nie będzie zostawała na dłoniach. Zamiast mąki, dłonie można wymoczyć w wodzie albo w oleju. To także pomoże w formowaniu bułek. Bułki układaj na papierze do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz bułki do suchego patyczka. Te szybkie i łatwe bułki są cudowne na świeżo. Żeby skórka była chrupiąca, od razu po upieczeniu należy je wyjąć z piekarnika. Najlepsze będzie ułożenie ich na kratce.

*Nie ma konieczności przesiewania suchych składników, ale jest to pożądana czynność. Dzięki temu będą one puszyste, a soda oczyszczona równomiernie się rozprowadzi w całym cieście na bułeczki.

Te bułki mają wysoki indeks glikemiczny i mało błonnika. Możesz zamienić mąkę na pełnoziarnistą. Przez to bułki będą cięższe i bardziej zbite, ale dostarczą o wiele więcej błonnika, a przy okazji indeks glikemiczny się obniży.

Wartości odżywcze szybkich bułek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kalorie)
205.29 kcal
207.34 kcal
Białko
8.90 g
8.99 g

Węglowodany w szybkich bułek

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany
38.16 g
38.55 g
Węglowodany przyswajalne
38.16 g
38.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz
1.93 g
1.95 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
1.19 g
Tłuszcze nienasycone
0.75 g
0.76 g

Witaminy w przepisie na szybkie bułki

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.30 mg
3.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
77.74 µg (mcg)
78.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie bułki

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód
78.55 mg
79.34 mg
Potas
143.17 mg
144.61 mg
Wapń
73.31 mg
74.04 mg
Fosfor
112.67 mg
113.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.57 mg
23.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.75 mg
2.78 mg
Cynk
0.75 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.37 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich bułek 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkich bułek

Lista alergenów dla szybkich bułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Cena przygotowania szybkich bułek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Kefir
400 g
2.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 400 g
Soda oczyszczona
8 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 8 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Koszt składników
13.20
Jak oceniasz przepis na szybkie bułki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób