Przepis na szarlotkę z orzechami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Żółtko jajka 1 szt.
- Masło 120 g
- Cukier puder 30 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Jabłka prażone 500 g
- Jabłko 180 g 1 szt.
- Orzechy włoskie 80 g
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
2/3 orzechów posiekaj drobno i wymieszaj z prażonymi jabłkami. Jabłka prażone wyłóż na kruchy spód.
Jabłko umyj i pokrój na bardzo cienkie plasterki i ułóż na wierzchu ciasta. Całość udekoruj pozostałymi orzechami.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Ciasto posyp odrobiną cukru pudru.
Często zadawane pytania
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka

(liczba kalorii)
Szarlotka z orzechami - cechy przepisu
Więcej o szarlotce z orzechami
Szarlotka z orzechami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i mała ilość prostych składników.
Przepis na szarlotkę z orzechami to doskonały pomysł na pyszny jabłecznik. Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość jest smaczna, szybka i prosta. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. To po prostu najlepsza domowa szarlotka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z orzechami, by była pyszna, domowa i prosta, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To ciasto idealnie sprawdza się do kawy. To placek przepełniony owocami i bakaliami. To dobry wybór do kawy. Ciasto z przepisu jest szybkie i łatwe. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje niesamowicie smacznie. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Ten przepis w kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.
Wartości odżywcze szarlotki z orzechami
Energia i białka
(114g)
Węglowodany w szarlotce z orzechami
(114g)
Tłuszcze
(114g)
Witaminy w przepisie na szarlotkę z orzechami
(114g)
Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z orzechami
(114g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szarlotce z orzechami
Lista alergenów dla szarlotki z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie