Szarlotka z orzechami

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z orzechami na talerzu
Szarlotka z orzechami
Szarlotka z orzechami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i mała ilość prostych składników.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
291 kcal
Kcal w porcji
114 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło (120 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłka prażone (500 g)
  • Jabłko - 1 szt. (180 g)
  • Orzechy włoskie (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na szarlotkę z orzechami krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.

2/3 orzechów posiekaj drobno i wymieszaj z prażonymi jabłkami. Jabłka prażone wyłóż na kruchy spód.

Jabłko umyj i pokrój na bardzo cienkie plasterki i ułóż na wierzchu ciasta. Całość udekoruj pozostałymi orzechami.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Ciasto posyp odrobiną cukru pudru.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z orzechami

Szarlotka z orzechami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i mała ilość prostych składników.

Przepis na szarlotkę z orzechami to doskonały pomysł na pyszny jabłecznik. Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość jest smaczna, szybka i prosta. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. To po prostu najlepsza domowa szarlotka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z orzechami, by była pyszna, domowa i prosta, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To ciasto idealnie sprawdza się do kawy. To placek przepełniony owocami i bakaliami. To dobry wybór do kawy. Ciasto z przepisu jest szybkie i łatwe. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje niesamowicie smacznie. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Ten przepis w kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.

Alergeny w szarlotce z orzechami

Lista alergenów dla szarlotki z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze szarlotki z orzechami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(114g)
Energia (kcal)
255.48
291.25
Białko (g)
4.05
4.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(114g)
Węglowodany (g)
30.35
34.60
Węglowodany przyswajalne (g)
29.04
33.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
1.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(114g)
Tłuszcz (g)
14.01
15.97
Tłuszcze nasycone (g)
6.97
7.95
Tłuszcze nienasycone (g)
7.04
8.02
Cholesterol (mg)
41.89
47.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(114g)
Witamina A (µg (mcg))
80.53
91.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
77.55
88.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.23
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Niacyna (mg)
1.27
1.45
Foliany (µg (mcg))
36.25
41.33
Beta karoten (µg (mcg))
27.50
31.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(114g)
Sód (mg)
24.09
27.46
Potas (mg)
129.37
147.48
Wapń (mg)
33.10
37.74
Fosfor (mg)
84.60
96.44
Magnez (mg)
19.56
22.29
Żelazo (mg)
1.41
1.61
Cynk (mg)
0.48
0.55
Miedź (mg)
0.18
0.21
Mangan (mg)
0.39
0.45
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z orzechami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z orzechami

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłka prażone
500 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
5.70
Za 500 g
Jabłko
180 g
1 szt.
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Koszt składników
36.10