Suszone jabłka w piekarniku

Opublikowano: 05.11.2021 r., 14:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Suszone jabłka w piekarniku podane w szklanej miseczce, obok i w tle świeże jabłka
Suszone jabłka w piekarniku
Wypróbuj sprawdzony przepis na suszone jabłka w piekarniku. Delikatne w smaku i idealnie wysuszone jabłka stanowią świetną przekąskę.
Przygotowanie 30 min
Suszenie 90 min
285 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Jabłko (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, obieraczka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, drylownica do jabłek

Przepis na suszone jabłka w piekarniku krok po kroku

Jabłka umyj dokładnie jeśli będziesz suszyć ze skórką. Jeśli chcesz suszyć bez skórki obierz jabłka.

Za pomocą drylownicy usuń gniazda nasienne jabłek.

Jabłka pokrój w plasterki grubości około 1,5 mm.

Plasterki jabłek rozłóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka susz w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Jak oceniasz przepis na suszone jabłka w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat suszonych jabłek w piekarniku

Suszone jabłka w piekarniku to jedna z propozycji na wyśmienite, suszone owoce, które możesz przygotować w domu. Stanowią wyśmienitą przekąskę, dodatek do dań, a nawet dekorację.

Suszenie jabłek w piekarniku to jedna z metod suszenia owoców. Do tego celu można wykorzystać także suszarkę spożywczą lub nawet ciepło kaloryfera. Proces wydaje się łatwy i każdy pomyśli sobie, a co w tym takiego trudnego. Jednak łatwo spalić, zbrązowić lub nie do końca wysuszyć plasterki jabłek. Jak się robi suszone jabłka? Jabłka należy pokroić w plasterki równej grubości, ułożyć na blaszce i suszyć w piekarniku w odpowiedniej temperaturze przez odpowiedni czas. Suszenie jabłek z termoobiegiem przyspiesza suszenie, jednak należy uważać, ponieważ przy użyciu funkcji termoobiegu należy zmniejszyć temperaturę o 20 stopni aby nie przypiec za mocno jabłek. Jabłka powinny zostać lekko wilgotne w środku jednak nie na tyle aby jabłka szybko się psuły. Suszenie jest jedną z najstarszych form utrwalania trwałości żywności. Dlatego tak ważne jest aby jabłka zostały wysuszone do odpowiedniego poziomu zawartości wody by móc przechowywać je odpowiednio długo. Jabłka suszone są świetnym dodatkiem do deserów, przygotujesz z ich użyciem wyśmienity kompot, ale także możesz wykorzystać je jako pyszną i zdrową przekąskę. Z dodatkiem orzechów, naturalnego jogurtu skyr będą stanowić pełnowartościowy posiłek. Suszone jabłka sprawdzą się także dla dzieci jako zamiennik słodkich przekąsek lub słonych chipsów. Przepis na suszone jabłka w piekarniku jest łatwy, wymaga jedynie odpowiedniej obserwacji przebiegu procesu suszenia. A jak zrobić suszone jabłka dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie proces przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Suszone jabłka w piekarniku wykorzystasz na wiele różnych sposobów, od deserów, przez kompot aż do dań słonych. Suszone jabłka stanowią także wyjątkową dekorację, włożone do słoika lub szklanej miseczki i postawione na blacie, lub stole będą wyjątkowo upiększać Twój dom.

Alergeny w suszonych jabłkach w piekarniku

Lista alergenów dla suszonych jabłek w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na suszone jabłka w piekarniku

Wartości odżywcze suszonych jabłek w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Suszone jabłka w piekarniku to wyśmienita przekąska lub dodatek do potraw. Mają one niski indeks glikemiczny i zawierają sporo błonnika dzięki czemu są zdrową przekąską.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
57.00
285.00
Białko (g)
0.28
1.40
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
13.60
68.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.20
56.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.40
12.00
Sacharoza (cukier) (g)
2.07
10.35
Glukoza (g)
1.87
9.35
Fruktoza (g)
6.10
30.50
Skrobia (g)
0.05
0.25
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
3.00
15.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
0.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.09
0.45
Foliany (µg (mcg))
3.00
15.00
Beta karoten (µg (mcg))
25.00
125.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
2.00
10.00
Potas (mg)
100.00
500.00
Wapń (mg)
6.00
30.00
Fosfor (mg)
10.00
50.00
Magnez (mg)
5.00
25.00
Żelazo (mg)
0.13
0.65
Cynk (mg)
0.04
0.20
Miedź (mg)
0.03
0.15
Mangan (mg)
0.04
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny suszonych jabłek w piekarniku 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania suszonych jabłek w piekarniku

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
3.00