Surówka z pomidorów
- Pomidor - 3 sztuki (300 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Szczypiorek - 1 garść (20 g)
Przepis na surówkę z pomidorów krok po kroku
Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.
Pomidory wymieszaj z cebulą pokrojoną w pióra.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj surówkę oliwą z oliwek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat surówki z pomidorów
Surówka z pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych. Letnia surówka z cebulą i pomidorami świetnie sprawdzi się także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.
Pomidory to główny składnik naszej surówki. Warto wspomnieć, że są one niskokaloryczne, zawierają tylko 18 kcal w 100 g produktu.
Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.
Gdy zmagasz się z kurczami lub tzw. „zakwasami” po wyczerpującym treningu sięgnij po pomidory lub przetwory z nich, a najlepiej po szklankę soku pomidorowego.
Każdy z nas powinien włączać pomidory do codziennej diety.
Zatem poznaj mój przepis na surówkę z pomidorów.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw, takich jak: pomidory, cebula i szczypiorek. Dodatkowo odrobina oliwy z oliwek i podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.
Wystarczy, że pomidory umyjesz i pokroisz w ćwiartki, następnie wymieszaj warzywa z pokrojoną w pióra cebulą. Całość dopraw do smaku, polej oliwą z oliwek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Do surówki możesz przygotować dodatkowo dip na bazie musztardy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej musztardy, oliwy z oliwek i miodu.
Wystarczy, że wymieszasz te trzy składniki, a przygotowanym sosem polejesz całą surówkę.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.
Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.
Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z pomidorów, spróbuj samodzielnie. Z całą pewnością wyjdzie bardzo dobra w smaku.
Alergeny w surówce z pomidorów
Lista alergenów dla surówki z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z pomidorów
Wartości odżywcze surówki z pomidorów
Do surówki możesz dodać swoje ulubione warzywa.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.