Przepis na surówkę z pomidorów krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.

Pomidory wymieszaj z cebulą pokrojoną w pióra.

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wymieszaj surówkę oliwą z oliwek i posyp posiekanym szczypiorkiem.

surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów
Koszt przygotowania dania
6.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
90 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Surówka z pomidorów - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z pomidorów

Surówka z pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych. Letnia surówka z cebulą i pomidorami świetnie sprawdzi się także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.

Pomidory to główny składnik naszej surówki. Warto wspomnieć, że są one niskokaloryczne, zawierają tylko 18 kcal w 100 g produktu.

Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.

Gdy zmagasz się z kurczami lub tzw. „zakwasami” po wyczerpującym treningu sięgnij po pomidory lub przetwory z nich, a najlepiej po szklankę soku pomidorowego.

Każdy z nas powinien włączać pomidory do codziennej diety.

Zatem poznaj mój przepis na surówkę z pomidorów.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych warzyw, takich jak: pomidory, cebula i szczypiorek. Dodatkowo odrobina oliwy z oliwek i podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.

Wystarczy, że pomidory umyjesz i pokroisz w ćwiartki, następnie wymieszaj warzywa z pokrojoną w pióra cebulą. Całość dopraw do smaku, polej oliwą z oliwek i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Do surówki możesz przygotować dodatkowo dip na bazie musztardy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej musztardy, oliwy z oliwek i miodu.

Wystarczy, że wymieszasz te trzy składniki, a przygotowanym sosem polejesz całą surówkę.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.

Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z pomidorów, spróbuj samodzielnie. Z całą pewnością wyjdzie bardzo dobra w smaku.

Wartości odżywcze surówki z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
60.64 kcal
90.95 kcal
Białko
0.90 g
1.35 g

Węglowodany w surówce z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
4.39 g
6.58 g
Węglowodany przyswajalne
3.14 g
4.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
1.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
4.72 g
7.07 g
Tłuszcze nasycone
0.83 g
1.24 g
Tłuszcze nienasycone
3.89 g
5.83 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
5.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
0.82 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
38.55 µg (mcg)
57.82 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
12.91 mg
19.37 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
1.02 mg
1.53 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.44 mg
0.66 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
15.00 µg (mcg)
22.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
424.77 µg (mcg)
637.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
3.64 mg
5.45 mg
Potas
175.09 mg
262.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
14.23 mg
21.34 mg
Fosfor
19.00 mg
28.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
9.41 mg
14.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.42 mg
Cynk
0.14 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pomidorów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z pomidorów

Lista alergenów dla surówki z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z pomidorów

Cena przygotowania surówki z pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
300 g
3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Szczypiorek
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób