Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
- Kapusta kiszona (300 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą krok po kroku
Kiszoną kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w drobne pióra, a marchewkę zetrzyj na tarce.
Wymieszaj wszystkie składniki, całość skropl oliwą z oliwek.
Surówkę dokładnie wymieszaj i obficie posyp natką pietruszki.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty z cebulą
Najlepsze dodatki do domowego obiadu to te przygotowane samodzielnie.
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa.
Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.
I należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że są bezpiecznym produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporności i cukrzyca typu 2. Dodatkowo kapusta jest źródłem błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka i zapobiega zaparciom.
Świetnie komponuje się tutaj cebula i marchewka, które dodają chrupkości całej surówce, wystarczy, że zetrzesz marchew na tarce, a cebulę pokroisz w pióra. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie skropl oliwą z oliwek.
Całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.
Wykorzystane tutaj warzywa i owoce są niskoenergetyczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także cynk, fosfor, magnez, potas czy siarkę. Jednym słowem nasza surówka to bogactwo witamin.
Dodatkowo jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie warto kupować gotowych surówek, które mają często dodatek oleju, który podnosi nam kaloryczność całego dania.
Jak widzisz przepis na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą, to bardzo łatwa sprawa poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem greckim, ja pozostawiam na połączenie tych dwóch produktów. Śmiało możesz zdecydować się też na jogurt naturalny, wtedy surówka będzie miała mniej kcal. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ją w swoim domu i podaj rodzinie do obiadu.
Alergeny w surówce z kiszonej kapusty z cebulą
Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą
Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty z cebulą
Kapusta kiszona, jak i inne kiszonki powinny być włączane do naszej codziennej diety ze względu na korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.