Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Umytą kapustę poszatkuj.

Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.

Cebulę drobno posiekaj.

Kapustę, jabłko i cebulę wymieszaj z olejem.

Dopraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryny oraz solą.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Koszt przygotowania dania
1.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
23

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z czerwonej kapusty i jabłka

Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz łatwa propozycja na obiad. Przygotowanie jej to kwestia kilku minut. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka wymaga tylko kilku składników, które są bardzo wartościowe. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to smaczny pomysł na urozmaicenie warzywnych dodatków do obiadu. Swoim pięknym kolorem sprawia, że chce się ją zjeść. Sprawdź, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jabłka.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to i odpowiedni pomysł na dobrą i łatwą surówkę, która dostarczy wiele składników mineralnych i witamin. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka zawiera także cebulę. Do smaku wystarczy jedynie sól, pieprz oraz sok z cytryny. Jej piękny kolor ożywi danie. Można ją podawać do wszystkiego. Znakomicie pasuje do klasycznych kotletów, czy to schabowych, z piersi kurczaka, mielonych… Dobra jest do potraw z sosem. Idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi i pyzami. Jeżeli nie próbowałeś jej podać z rybą, warto to nadrobić. Ta surówka jest decydowanie niezwykle zdrowa. Należy jednak pamiętać, że kapusta czerwona może mieć niekorzystny wpływ na układ pokarmowy, w przypadku, gdy osoba nie toleruje warzyw kapustnych. Może ona powodować wzdęcia albo bóle brzucha.

Smaczna surówka do obiadu jest bardzo ważna, by dostarczyć ważne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra propozycja na to, by powstała pyszna, łatwa i szybka surówka. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jabłka? Tak jak na surówki przystało, jest to proste szybkie. Kapustę czerwoną najpierw przekrój na pół, a następnie umyj. Kapustę osusz i posiekaj nożem. Włóż posiekaną kapustę do miski, dodaj drobno posiekaną cebulkę. Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Najlepiej zetrzeć je na dużych oczkach. Do przepisu na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka dodaj olej. Najlepszy jest olej rzepakowy, ale może być też olej słonecznikowy, lniany lub oliwa z oliwek. Surówkę należy doprawić do smaku sola i pieprzem. Sok z cytryny także dodaje smaku, ale też zapobiegnie ciemnieniu jabłka. Smaczna surówka jest już gotowa. Jak zrobisz surówkę z czerwonej kapusty i jabłka, dobrze jest ją zrobić minimum 2 godziny przed obiadem. To sprawi, że kapusta, pod wpływem soli, zmięknie. Jak nie lubisz chrupkiej kapusty, odczekanie kilku godzin jest dobre. Gdy jednak pyszna jest dla Ciebie surówka z twardymi i chrupiącymi warzywami, możesz ją jeść od razu.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
109.08 kcal
130.90 kcal
Białko
1.01 g
1.21 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty i jabłka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
8.44 g
10.13 g
Węglowodany przyswajalne
6.53 g
7.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.91 g
2.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
8.30 g
9.96 g
Tłuszcze nasycone
0.65 g
0.78 g
Tłuszcze nienasycone
7.64 g
9.17 g
Tłuszcze jednonasycone
5.39 g
6.47 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.25 g
2.70 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
29.18 µg (mcg)
35.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.26 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.67 µg (mcg)
16.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
347.14 µg (mcg)
416.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
15.00 mg
18.00 mg
Potas
174.18 mg
209.02 mg
Wapń
28.88 mg
34.65 mg
Fosfor
23.27 mg
27.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.22 mg
13.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.57 mg
Cynk
0.16 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty i jabłka 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty i jabłka

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty i jabłka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
250 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 250 g
Jabłko
100 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
15.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób