Przepis na surówka z czerwonej kapusty gotowanej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Kapustę czerwoną poszatkuj.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.

Kapustę umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulę, dodaj jabłko, kapustę, rodzynki i smaż przez 4-5 minut.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Surówka z czerwonej kapusty gotowanej podana w brązowej miseczce.
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
Koszt przygotowania dania
9.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Surówka z czerwonej kapusty gotowanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z czerwonej kapusty gotowanej

Surówka z czerwonej kapusty gotowanej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z gotowanej kapusty lepiej sprawdzi się u osób z problemami z żołądkiem. Gotowana kapusta zawiera mniejszą ilość błonnika pokarmowego, który w niektórych stanach fizjologicznych jest w dużej ilości niewskazany. Przepis na surówkę z gotowanej czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta czerwona, rodzynki, masło klarowane, jabłko, cebula, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić surówkę z gotowanej czerwonej kapusty? Kapustę czerwoną poszatkuj. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce. Kapustę umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulę, dodaj jabłko, kapustę, rodzynki i smaż przez 4-5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Czerwona kapusta jest warzywem z rodziny kapustnych. Czerwony kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów. Są one naturalnym barwnikiem oraz mają działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do powstawania stanów zapalnych. Kapusta jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Kapusta zawiera dużą ilość magnezu, sodu, potasu oraz wapnia i żelaza. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Jego niedobory mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci. Żelazo jest składnikiem potrzebnym do transportu tlenu w naszym organizmie. Odpowiednia podaż żelaza w diecie jest kluczowa. Zbyt mała ilość żelaza w diecie prowadzi do powstania anemii oraz złego samopoczucia.

Podsumowując smaczna surówka z kapusty jest dobra dla osób z problemami trawiennymi. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się dla osób lubiących słodko słone połączenia smakowe.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
151.40 kcal
302.80 kcal
Białko
1.10 g
2.20 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty gotowanej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
15.39 g
30.77 g
Węglowodany przyswajalne
13.05 g
26.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.34 g
4.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.17 g
20.34 g
Tłuszcze nasycone
6.81 g
13.62 g
Tłuszcze nienasycone
3.36 g
6.72 g
Tłuszcze jednonasycone
2.91 g
5.82 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
0.90 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
30.00 mg
60.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z czerwonej kapusty gotowanej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
107.00 µg (mcg)
214.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
24.82 mg
49.64 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
0.73 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
82.40 µg (mcg)
164.80 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Niacyna
0.32 mg
0.64 mg
Foliany
11.90 µg (mcg)
23.80 µg (mcg)
Beta karoten
292.50 µg (mcg)
585.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówka z czerwonej kapusty gotowanej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
15.00 mg
30.00 mg
Potas
229.40 mg
458.80 mg
Wapń
27.00 mg
54.00 mg
Fosfor
27.60 mg
55.20 mg
Magnez
12.40 mg
24.80 mg
Żelazo
0.65 mg
1.29 mg
Cynk
0.15 mg
0.30 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty gotowanej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty gotowanej

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty gotowanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
pół małej główki
5.00
Za 1600.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na surówka z czerwonej kapusty gotowanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.6% osób