Przepis na surówka z czerwonej kapusty surowej krok po kroku
- Kapusta czerwona 500 g pół małej główki
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Miód 50 g
- Majonez 200 g
- Koperek ogrodowy świeży 40 g 2 małe pęczki
- Musztarda 40 g
Poszatkuj kapustę drobno.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Umieść w misce kapustę i cebulę, dodaj miód, musztardę i majonez, posiekany koper.
Dopraw solą i pierzem, wymieszaj dokładnie.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Kapusta modra
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Pieczona pierś z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
-
Surówki z czerwonej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka z czerwonej kapusty surowej - cechy przepisu
Więcej o surówce z czerwonej kapusty surowej
Surówka z czerwonej kapusty surowej to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do dań. Szybka surówka jest bardzo zdrowa i przyjemnie chrupie. Jest więc doskonałym dodatkiem do obiadu czy tradycyjnych kanapek. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta czerwona, cebula, miód, ocet, majonez, koper, musztarda, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty surowej? Poszatkuj kapustę drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Umieść w misce kapustę i cebulę, dodaj miód, musztardę i majonez, posiekany koper. Dopraw solą i pierzem, wymieszaj dokładnie.
Czerwona kapusta to warzywo z odmiany kapustnych. Swój czerwony kolor zawdzięcza antocyjanom, które są barwnikiem i substancją mającą działanie przeciwutleniające. Chronią przed działaniem wolnych rodników oraz pozwalają łagodzić stany zapalne w naszym organizmie. Czerwona kapusta oprócz pięknego koloru zawiera także bardzo duża ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu treści pokarmowej. Błonnik zawiera składniki odżywiające nasz mikrobiom jelitowy. Zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Błonnik ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Produkują go pszczoły, które zbierają pyłek i osadzają na specjalnie przygotowanych matrycach. Miód pszczeli naturalnie ulega procesowi krystalizacji, tylko gdy jest świeży, ma płynną formę. Miód zawiera wiele enzymów i składników mineralnych, ma także działanie bakteriobójcze. Miodu nie powinno się podgrzewać do temperatury większej niż 45 stopni, gdyż zawarte w nim składniki mineralne utleniają się i traci on swoje prozdrowotne właściwości.
Podsumowując pyszna surówka sprawdzi się do obiadu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Surówkę można przygotować także z jogurtem naturalnym lub śmietaną kwaśną.
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty surowej
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty surowej
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na surówka z czerwonej kapusty surowej
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na surówka z czerwonej kapusty surowej
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty surowej
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty surowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda