Surówka z czerwonej kapusty fit

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z czerwonej kapusty fit podana na talerzu.
Surówka z czerwonej kapusty fit
Surówka z czerwonej kapusty fit jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste domowe dodatki warzywne, jednak szukają wersji o małej kaloryczności.
Przygotowanie 20 min
224 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona (800 g)
  • Pomarańcza (250 g)
  • Ocet winny (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty fit krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj ją do kapusty.

W miseczce wymieszaj oliwę i ocet z przyprawami.

Surówkę polej sosem i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty fit

Surówka z czerwonej kapusty fit jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste domowe dodatki warzywne, jednak szukają wersji o małej kaloryczności. To doskonałe źródło wielu witamin i świetny sposób na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i tymi jarskimi. Bazą sałatki jest czerwona kapusta, która zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinna gościć w codziennym menu jak najczęściej. Zawiera ona cenne antocyjany - barwniki, dzięki którym ma piękny fioletowy kolor, które są cennymi antyoksydantami, chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Czerwona kapusta jest również dobrym źródłem witaminy C, zwłaszcza gdy niepoddawana jest obróbce termicznej. Witamina C jest przeciwutleniaczem chroniącym przed starzeniem się organizmu, więc należy zadbać o jej dobre źródło w diecie.

Przepis na fit surówkę z czerwonej kapusty jest szybki, prosty i naprawdę smaczny, dzięki czemu sprawdzi się dla każdego, kto chce włączyć większą ilość kapusty do swojego menu w naprawdę zbilansowany sposób. Do jej stworzenia nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, co jest największym plusem. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. Będzie dobrym rozwiązaniem również dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ze względu na mały stopień skomplikowania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit surówkę z czerwonej kapusty, która będzie prosta i bardzo smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To doskonały pomysł na warzywny dodatek do obiadu. Ta szybka surówka jest najlepsza, a w dodatku domowa, dzięki czemu nie zawiera zbyt dużo soli, czy nasyconych kwasów tłuszczowych. To naprawdę wartościowy dodatek, który można przygotować z kilku produktów, które są tanie i łatwo dostępne.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty fit

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty fit

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
78.92
224.93
Białko (g)
1.16
3.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
7.72
22.00
Węglowodany przyswajalne (g)
5.72
16.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
5.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
5.42
15.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
12.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
10.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.76
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
41.71
118.87
Witamina B6 (mg)
0.16
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
49.87
142.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.84
2.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Niacyna (mg)
0.38
1.09
Foliany (µg (mcg))
16.36
46.62
Beta karoten (µg (mcg))
485.75
1384.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
19.18
54.67
Potas (mg)
209.56
597.25
Wapń (mg)
41.25
117.55
Fosfor (mg)
23.89
68.10
Magnez (mg)
13.55
38.62
Żelazo (mg)
0.62
1.76
Cynk (mg)
0.17
0.49
Miedź (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty fit 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty fit

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
800 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 800 g
Pomarańcza
250 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
33.00