Przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, goździki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Posiekaną cebulę podsmażaj na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty.

Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, syrop klonowy, ocet, przyprawy i wymieszaj.

Kapustę poszatkuj drobno.

Dodaj czerwoną kapustę do garnka i gotuj przez 20 minut bez przykrycia.

Surówka z czerwonej kapusty na ciepło podana na talerzyku.
surówka z czerwonej kapusty na ciepło
Koszt przygotowania dania
10.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Surówka z czerwonej kapusty na ciepło - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z czerwonej kapusty na ciepło

Surówka z czerwonej kapusty na ciepło to opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dodatków. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a prezentuje się wspaniale. Wszyscy wiedzą, że choć wersja na surowo jest pyszna, to najlepsza jest ta podawana na ciepło.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty na ciepło, która będzie pyszna, a przy okazji naprawdę prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu sprzętów kuchennych. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. Będzie dobrym rozwiązaniem również dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ze względu na mały stopień skomplikowania. Potrzebna jest krótka obróbka termiczna, dzięki czemu całość nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło to doskonały pomysł na łatwy warzywny dodatek, który oczaruje wszystkich domowników. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy. Choć całość może wydawać się bardzo niepozorna, to takie połączenie smaków gwarantuje wysoką smakowitość potrawy. Jest tak dobra, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Ta surówka z białej kapusty posmakuje nawet największym krytykom kulinarnym. Ta surówka, nieco tylko odświeżona, jest dobrze znana każdemu, kto choć raz stołował się w tradycyjnej polskiej restauracji. Kapusta czerwona niestety nie gości w diecie zbyt często, a szkoda, gdyż zawiera naprawdę sporo cennych właściwości. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. W dodatku jest naprawdę świetnym źródłem antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu wspaniale chroni cały organizm. Ta surówka pozwala, by gościła w menu znacznie częściej.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty na ciepło

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
76.37 kcal
229.11 kcal
Białko
1.08 g
3.25 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty na ciepło

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
10.33 g
31.00 g
Węglowodany przyswajalne
8.47 g
25.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
5.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
3.89 g
11.66 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
2.08 g
Tłuszcze nienasycone
3.20 g
9.59 g
Tłuszcze jednonasycone
2.75 g
8.24 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.35 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
37.73 µg (mcg)
113.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
38.62 mg
115.85 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.64 mg
1.92 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.32 mg
Niacyna
0.31 mg
0.92 mg
Foliany
13.98 µg (mcg)
41.95 µg (mcg)
Beta karoten
450.08 µg (mcg)
1350.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
19.36 mg
58.09 mg
Potas
199.11 mg
597.33 mg
Wapń
37.27 mg
111.80 mg
Fosfor
24.13 mg
72.40 mg
Magnez
13.23 mg
39.69 mg
Żelazo
0.60 mg
1.80 mg
Cynk
0.23 mg
0.69 mg
Miedź
0.02 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty na ciepło 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty na ciepło

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty na ciepło

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Jabłko
160 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Syrop klonowy
50 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.60
Za 50 g
Ocet winny
45 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 ml
Kapusta czerwona
800 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 800 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób