Przepis na surówka z czerwonej kapusty z olejem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cytryna
To będzie niezbędne
duża miska

Kapustę posiekaj drobno.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.

Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce.

W misce umieść kapustę, cebule i jabłko.

Dopraw solą, pieprzem, dodaj musztardę francuską i olej rzepakowy.

Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dokładnie.

Pozostaw surówkę na około 5 minut do przegryzienia.

Surówka z czerwonej kapusty z olejem podana w białej miseczce.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Koszt przygotowania dania
3.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Surówka z czerwonej kapusty z olejem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z czerwonej kapusty z olejem

Surówka z czerwonej kapusty z olejem to ciekawy pomysł na domowy dodatek do obiadu. Czerwona kapusta jest bardziej wyrazista w smaku niż jej biała kuzynka. Kapusta czerwona bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i można ją podawać w wielu wersjach smakowych. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, jabłko, cebula, cytryna, sól, pieprz, olej rzepakowy, musztarda francuska.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z olejem? Kapustę posiekaj drobno. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce. W misce umieść kapustę, cebule i jabłko. Dopraw solą, pieprzem, dodaj musztardę francuską i olej rzepakowy. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dokładnie. Pozostaw surówkę na około 5 minut do przegryzienia.

Kapusta czerwona jest odmianą kapusty białej, która dzięki zawartości antocyjanów ma piękny fioletowy kolor. Kapusta brudzi dłonie podczas przygotowywania potrawa, więc staraj się zabezpieczyć je rękawiczkami jednorazowymi. Kapusta czerwona jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto ma bardzo dobry wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz na regulację stężenia glukozy. Antocyjany zawarte w kapuście są także świetnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować w organizmie powstawanie stanów zapalnych oraz działać kancerogennie na nasze komórki. Olej rzepakowy jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny.

Podsumowując pyszna i łatwa do zrobienia surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kapusta jest wytrzymałym warzywem, które nie puszcza wody pod wpływem działania sosu. Domowa surówka jest dobra do spożycia około 5 minut po przygotowaniu.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z olejem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
141.23 kcal
240.10 kcal
Białko
1.15 g
1.96 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty z olejem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
8.05 g
13.68 g
Węglowodany przyswajalne
6.01 g
10.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.03 g
3.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
11.98 g
20.37 g
Tłuszcze nasycone
1.13 g
1.91 g
Tłuszcze nienasycone
10.86 g
18.46 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z czerwonej kapusty z olejem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
27.02 µg (mcg)
45.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.77 µg (mcg)
20.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
319.72 µg (mcg)
543.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówka z czerwonej kapusty z olejem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
90.23 mg
153.40 mg
Potas
163.72 mg
278.33 mg
Wapń
29.40 mg
49.97 mg
Fosfor
27.19 mg
46.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.12 mg
22.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
0.91 mg
Cynk
0.18 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty z olejem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z olejem

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

W przepisie na surówka z czerwonej kapusty z olejem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cytryna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty z olejem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
pół małej główki
5.00
Za 1600.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Musztarda francuska
60 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na surówka z czerwonej kapusty z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.0% osób