Surówka do kaczki

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka do kaczki w ciemnej miseczce
Surówka do kaczki
Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, ale również innych dań mięsnych lub wegetariańskich.
Przygotowanie 30 min
118 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (180 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Koperek (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Ocet jabłkowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, miseczka, szatkownica

Przepis na surówkę do kaczki krok po kroku

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Główkę kapusty przetnij na pół i usuń głąb.

Poszatkuj drobno liście kapusty.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Warzywa i jabłko umieść w dużej misce.

W małej miseczce wymieszaj olej rzepakowy z octem, łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i łyżeczką cukru.

Do miski wlej sos i dodaj posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę do kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat surówki do kaczki

Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, ale również innych dań mięsnych lub wegetariańskich.

Aby wykonać przepis na surówkę do kaczki potrzebujesz czerwonej kapusty, marchewek, jabłka, cebulę, koperek, olej i ocet. Na początku kapustę oczyść z wierzchnich liści. Główkę kapusty przetnij na pół i usuń głąb. Poszatkuj drobno liście kapusty. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa i jabłko umieść w dużej misce. W małej miseczce wymieszaj olej rzepakowy z octem, łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i łyżeczką cukru. Do miski wlej sos i dodaj posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić surówkę do kaczki pieczonej. Jest nie tylko najlepsza w smaku, ale również szybka w przygotowaniu. Pasuje nie tylko do mięsa, ale również do dań wegetariańskich.

Domowa, pyszna surówka z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy. W każdym wydaniu jest naprawdę smaczna, zdrowa i sycąca.

Alergeny w surówce do kaczki

Lista alergenów dla surówki do kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze surówki do kaczki

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
47.34
118.36
Białko (g)
1.19
2.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.32
20.80
Węglowodany przyswajalne (g)
6.18
15.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
5.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.49
3.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
2.22
Brak danych dla: jabłko, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.06
Brak danych dla: jabłko, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
139.54
348.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
39.50
98.76
Brak danych dla: jabłko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.44
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.79
41.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1434.37
3585.93
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
27.08
67.70
Potas (mg)
226.52
566.29
Wapń (mg)
37.44
93.61
Fosfor (mg)
27.70
69.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.72
34.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.60
Cynk (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki do kaczki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki do kaczki

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Koperek
10 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ocet jabłkowy
20 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Koszt składników
27.00