Surówki z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
Surówka z czerwonej kapusty surowej to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do dań. Szybka surówka jest bardzo zdrowa i przyjemnie …
15 min łatwy 5 356 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to jeden z kluczowych dodatków do obiadów. Choć zwykle przygotowana w nico słodszej wersji, …
10 min łatwy 4 138 kcal
Surówki z czerwonej kapusty - przepisy
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
10 min łatwy 5 72 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się …
10 + 3 min łatwy 5 243 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Surówka z czerwonej kapusty z olejem to ciekawy pomysł na domowy dodatek do obiadu. Czerwona kapusta jest bardziej wyrazista w …
15 min łatwy 5 232 kcal
-
Surówka do kaczki
Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, …
30 min łatwy 6 118 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Przygotowując dania typu, fast food w …
15 min łatwy 5 296 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z gotowanej kapusty lepiej sprawdzi …
15 + 25 min łatwy 5 302 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
Szybka, łatwa, pyszna a do tego bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest dobrą propozycją jako smaczny dodatek …
10 + 10 min łatwy 6 112 kcal
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
Dobry dodatek do obiadu to jest ta pyszna i łatwa surówka z kiszonej czerwonej kapusty. Bardzo szybko się ją przygotowuje, …
5 min łatwy 4 155 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz …
10 min łatwy 4 130 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
Surówka z czerwonej kapusty fit jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste domowe dodatki warzywne, jednak szukają wersji o …
20 min łatwy 4 224 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło to opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dodatków. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a …
20 + 20 min łatwy 4 229 kcal
-
Colesław z czerwonej kapusty
Colesław z czerwonej kapusty jest niesamowicie smacznym dodatkiem do dań głównych, który skradnie serca wszystkich miłośników warzyw i nie tylko. …
15 min łatwy 5 113 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić …
10 min łatwy 4 72 kcal
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Pyszna sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek …
30 + 60 min łatwy 10
Surówki z czerwonej kapusty - co to jest?
Surówki z kapusty czerwonej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do obiadu. Kapusta czerwona charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. Surówki z kapusty czerwonej są bardzo zdrowe. Można je przechowywać dłużej niż inne rodzaje surówek. Dodatkowo surówki z czerwonej kapusty mają piękny kolor i ładnie prezentują się na talerzu.
Surówki z czerwonej kapusty - proste przepisy na smaczne surówki do obiadu
Kapusta czerwona daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek do obiadu. Przepisy na surówki są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże oraz dobre jakościowo warzywa. Surówki z czerwonej kapusty świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, np. do dania mięsnego czy kotletów warzywnych. Surówki stanowią również doskonały dodatek na szwedzkim stole lub podane jako dodatek do dań z grilla. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z czerwonej kapusty oraz poznasz ich krótki opis.
Surówka – czym jest?
Surówka – krótka definicja
Surówka to potrawa, która przyrządzana jest z surowych warzyw lub owoców. Produkty do przygotowania surówki należy poddać obróbce wstępnej - czyli myciu, obieraniu oraz krojeniu. Warzywa i owoce do przygotowania surówki możemy również zetrzeć na tarce jarzynowej. Na surówki najlepiej wykorzystać produkty wysokiej jakości, świeże, młode oraz nieuszkodzone. Do wykonania surówki można również użyć warzywa i owoce blanszowane, kwaszone oraz mrożone. Surówkę przygotowuje się bez parzenia lub z parzeniem produktów spożywczych. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem czerwonej kapusty. Surówki warzywne można przygotować z wykorzystaniem owoców, np możesz przygotować smaczną surówkę z jabłkiem i warzywami.
Surówka – jakie stosować dodatki
Jako dodatki do surówki najczęściej wykorzystuje się przyprawy a także inne produkty spożywcze. Do dodatków tych możemy zaliczyć na przykład cukier, kwasek cytrynowy, ocet, musztardę, oliwę z oliwek, rodzynki, sok ze świeżej cytryny lub limonki, świeże lub suszone zioła, jogurt naturalny lub śmietanę. Dodatki stosowane są najczęściej w celu poprawy smaku potraw.
Doskonały wybór do przygotowania surówki będą stanowiły świeże lub suszone zioła. Ich dodatek sprawia, że surówki będą posiadały charakterystyczny smak i ograniczymy spożywanie soli w diecie. Ograniczenie spożycia soli jest bardzo ważne, ponieważ w populacji polskiej normy na spożycie soli przekroczone są trzykrotnie. Jest to spowodowane wykorzystaniem dużej ilości przetworzonej żywności w diecie.
Właściwości kapusty czerwonej w kuchni i dla zdrowia
Kapusta – krótki opis warzywa
Kapusta to warzywo, które zaliczane jest do rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji wyróżniamy około 40 gatunków kapusty. Możliwość przygotowania kapusty w postaci surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub pieczonej sprawia, że posiada ona wiele zastosowań w kuchni. Odmiany kapusty różnią się między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty czerwonej.
Zastosowanie kapusty w kuchni
Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest kapusta biała. W ostatnich czasach dostrzegamy również korzyści płynące ze spożywania kapusty czerwonej. Kapustę czerwoną możemy wykorzystać w postaci surowej do przygotowania pysznych i kolorowych surówek. Mamy możliwość przygotować z niej również wiele dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw oraz mięs. Kapustę czerwoną można również wykorzystać do przygotowania zupy jarzynowej. Na bazie tego warzywa możemy wykonać wiele dań w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.
Kapusta czerwona jest warzywem, które można ukisić i przechowywać ją w okresie zimowym. Kapusta czerwona kiszona świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego i kolorowego farszu do pierogów czy krokietów. Jest również doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Poszatkowana kapusta kiszona z dodatkiem marchwi świetnie smakuje z dodatkiem ryby czy kotletów mięsnych.
W Wielkopolsce kapustę modrą gotuje się razem z jabłkami i cebulą, następnie dodaje się do niej rodzynki oraz przyprawy korzenne i serwuje się ją z dodatkiem ziemniaków oraz kaczki. Jest to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Zaś w kuchni śląskiej z kolei modrą kapustę przygotowuje się razem z boczkiem, cebulką oraz przyprawami i podaje się jako dodatek do klusek oraz rolady.
Kapusta czerwona - skład i właściwości prozdrowotne
Kapusta jest warzywem stosunkowo niskokalorycznym, dlatego chętnie wykorzystywana jest do przygotowania smacznych dań na diecie redukcyjnej. Antocyjany obecne w kapuście czerwonej wpływają na nadanie charakterystycznego koloru warzywa. Antocyjany zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które redukują produkcję wolnych rodników w naszym organizmie oraz przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Przeciwutleniacze spowalniają również procesy starzenia się skóry.
Osoby, które zmagają się z problemami z tarczycą, powinny zwrócić szczególną uwagę na spożywanie potraw z kapusty. Warzywo to jest bowiem źródłem goitrogenów, które zaliczane są do substancji wolotwórczych - substancje te utrudniają wchłania nie jodu z posiłków. Niedobór jodu może skutkować zmniejszoną produkcją hormonów tarczycy - a to z kolei zaburzonym funkcjonowaniem organizmu.
Kapusta czerwona to warzywo, które bogate jest w wiele witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, siarkę, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Do witamin występujących w kapuście czerwonej możemy zaliczyć witaminę A oraz C, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę E. Niektóre witaminy obecne w kapuście czerwonej mają silne działanie przeciwutleniające, które wykazują takie same właściwości jak antocyjany.
Kapusta czerwona zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w sezonie jesienno-zimowym. Witamina C jest zaliczana do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Spożywanie witaminy C wpływa zatem na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Przykładowe przepisy na surówki z kapusty czerwonej i ich opis
Surówka z czerwonej kapusty
Tradycyjna surówka, do przygotowania której wykorzystamy kapustę czerwoną, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ta smaczna surówka będzie idealnym dopełnieniem do kotletów mielonych, kotletów schabowych czy pieczonego mięsa. Surówkę z modrej kapusty możemy wykorzystać również jako dodatek do dań z grilla podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Przepis na surówkę z kapusty czerwonej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Aby uzyskać smaczną surówkę należy zwrócić uwagę na bardzo drobne poszatkowanie warzywa. Jako dodatek do surówki możemy wykorzystać majonez oraz musztardę a samą surówkę doprawić solą i pieprzem. Do surówki możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej potrawy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Surówkę przygotujesz bez parzenia kapusty. Surówkę z czerwonej kapusty można przygotować również z jabłkiem.
Coleslaw z czerwonej kapusty
Coleslaw to tradycyjna prosta i smaczna surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej kapusty czerwonej. Dodatkowo można do niej dodać marchewkę, jabłko, ananasa czy pora. Sosem używanym do spojenia składników najczęściej jest majonez. Surówkę tą przyprawia się dowolnymi przyprawami oraz ziołami.
Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez możemy wymieszać z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Surówka z modrej kapusty z dodatkami jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis na sałatki Coleslaw z kapusty czerwonej jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Prosty przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Do jej wykonania potrzebujesz kapusty czerwonej, cebuli, soku z cytryny, majonezu oraz przypraw.
Szybka w przygotowaniu i pyszna surówka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Sos do sałatki może stanowić majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Surówka będzie stanowiła również doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do pracy w połączeniu z innymi składnikami dania.