Surówki z czerwonej kapusty

surówki z czerwonej kapusty

Surówki z kapusty czerwonej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do obiadu. Kapusta czerwona charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. Surówki z kapusty czerwonej są bardzo zdrowe. Można je przechowywać dłużej niż inne rodzaje surówek. Dodatkowo surówki z czerwonej kapusty mają piękny kolor i ładnie prezentują się na talerzu.

Surówki z czerwonej kapusty - proste przepisy na smaczne surówki do obiadu

Kapusta czerwona daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek do obiadu. Przepisy na surówki są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże oraz dobre jakościowo warzywa. Surówki z czerwonej kapusty świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, np. do dania mięsnego czy kotletów warzywnych. Surówki stanowią również doskonały dodatek na szwedzkim stole lub podane jako dodatek do dań z grilla. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z czerwonej kapusty oraz poznasz ich krótki opis.

Surówka – czym jest?

Surówka – krótka definicja

Surówka to potrawa, która przyrządzana jest z surowych warzyw lub owoców. Produkty do przygotowania surówki należy poddać obróbce wstępnej - czyli myciu, obieraniu oraz krojeniu. Warzywa i owoce do przygotowania surówki możemy również zetrzeć na tarce jarzynowej. Na surówki najlepiej wykorzystać produkty wysokiej jakości, świeże, młode oraz nieuszkodzone. Do wykonania surówki można również użyć warzywa i owoce blanszowane, kwaszone oraz mrożone. Surówkę przygotowuje się bez parzenia lub z parzeniem produktów spożywczych. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem czerwonej kapusty. Surówki warzywne można przygotować z wykorzystaniem owoców, np możesz przygotować smaczną surówkę z jabłkiem i warzywami.

Surówka – jakie stosować dodatki

Jako dodatki do surówki najczęściej wykorzystuje się przyprawy a także inne produkty spożywcze. Do dodatków tych możemy zaliczyć na przykład cukier, kwasek cytrynowy, ocet, musztardę, oliwę z oliwek, rodzynki, sok ze świeżej cytryny lub limonki, świeże lub suszone zioła, jogurt naturalny lub śmietanę. Dodatki stosowane są najczęściej w celu poprawy smaku potraw.

Doskonały wybór do przygotowania surówki będą stanowiły świeże lub suszone zioła. Ich dodatek sprawia, że surówki będą posiadały charakterystyczny smak i ograniczymy spożywanie soli w diecie. Ograniczenie spożycia soli jest bardzo ważne, ponieważ w populacji polskiej normy na spożycie soli przekroczone są trzykrotnie. Jest to spowodowane wykorzystaniem dużej ilości przetworzonej żywności w diecie.

Właściwości kapusty czerwonej w kuchni i dla zdrowia

Kapusta – krótki opis warzywa

Kapusta to warzywo, które zaliczane jest do rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji wyróżniamy około 40 gatunków kapusty. Możliwość przygotowania kapusty w postaci surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub pieczonej sprawia, że posiada ona wiele zastosowań w kuchni. Odmiany kapusty różnią się między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty czerwonej.

Zastosowanie kapusty w kuchni

Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest kapusta biała. W ostatnich czasach dostrzegamy również korzyści płynące ze spożywania kapusty czerwonej. Kapustę czerwoną możemy wykorzystać w postaci surowej do przygotowania pysznych i kolorowych surówek. Mamy możliwość przygotować z niej również wiele dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw oraz mięs. Kapustę czerwoną można również wykorzystać do przygotowania zupy jarzynowej. Na bazie tego warzywa możemy wykonać wiele dań w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Kapusta czerwona jest warzywem, które można ukisić i przechowywać ją w okresie zimowym. Kapusta czerwona kiszona świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego i kolorowego farszu do pierogów czy krokietów. Jest również doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Poszatkowana kapusta kiszona z dodatkiem marchwi świetnie smakuje z dodatkiem ryby czy kotletów mięsnych.

W Wielkopolsce kapustę modrą gotuje się razem z jabłkami i cebulą, następnie dodaje się do niej rodzynki oraz przyprawy korzenne i serwuje się ją z dodatkiem ziemniaków oraz kaczki. Jest to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Zaś w kuchni śląskiej z kolei modrą kapustę przygotowuje się razem z boczkiem, cebulką oraz przyprawami i podaje się jako dodatek do klusek oraz rolady.

Kapusta czerwona - skład i właściwości prozdrowotne

Kapusta jest warzywem stosunkowo niskokalorycznym, dlatego chętnie wykorzystywana jest do przygotowania smacznych dań na diecie redukcyjnej. Antocyjany obecne w kapuście czerwonej wpływają na nadanie charakterystycznego koloru warzywa. Antocyjany zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które redukują produkcję wolnych rodników w naszym organizmie oraz przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Przeciwutleniacze spowalniają również procesy starzenia się skóry.

Osoby, które zmagają się z problemami z tarczycą, powinny zwrócić szczególną uwagę na spożywanie potraw z kapusty. Warzywo to jest bowiem źródłem goitrogenów, które zaliczane są do substancji wolotwórczych - substancje te utrudniają wchłania nie jodu z posiłków. Niedobór jodu może skutkować zmniejszoną produkcją hormonów tarczycy - a to z kolei zaburzonym funkcjonowaniem organizmu.

Kapusta czerwona to warzywo, które bogate jest w wiele witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej przede wszystkim potas, siarkę, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Do witamin występujących w kapuście czerwonej możemy zaliczyć witaminę A oraz C, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę E. Niektóre witaminy obecne w kapuście czerwonej mają silne działanie przeciwutleniające, które wykazują takie same właściwości jak antocyjany.

Kapusta czerwona zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w sezonie jesienno-zimowym. Witamina C jest zaliczana do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Spożywanie witaminy C wpływa zatem na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Przykładowe przepisy na surówki z kapusty czerwonej i ich opis

Surówka z czerwonej kapusty

Tradycyjna surówka, do przygotowania której wykorzystamy kapustę czerwoną, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ta smaczna surówka będzie idealnym dopełnieniem do kotletów mielonych, kotletów schabowych czy pieczonego mięsa. Surówkę z modrej kapusty możemy wykorzystać również jako dodatek do dań z grilla podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Przepis na surówkę z kapusty czerwonej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Aby uzyskać smaczną surówkę należy zwrócić uwagę na bardzo drobne poszatkowanie warzywa. Jako dodatek do surówki możemy wykorzystać majonez oraz musztardę a samą surówkę doprawić solą i pieprzem. Do surówki możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej potrawy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Surówkę przygotujesz bez parzenia kapusty. Surówkę z czerwonej kapusty można przygotować również z jabłkiem.

Coleslaw z czerwonej kapusty

Coleslaw to tradycyjna prosta i smaczna surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej  kapusty czerwonej. Dodatkowo można do niej dodać marchewkę, jabłko, ananasa czy pora. Sosem używanym do spojenia składników najczęściej jest majonez. Surówkę tą przyprawia się dowolnymi przyprawami oraz ziołami.

Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez możemy wymieszać z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Surówka z modrej kapusty z dodatkami jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis na sałatki Coleslaw z kapusty czerwonej jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Prosty przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Do jej wykonania potrzebujesz kapusty czerwonej, cebuli, soku z cytryny, majonezu oraz przypraw.

Szybka w przygotowaniu i pyszna surówka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Sos do sałatki może stanowić majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Surówka będzie stanowiła również doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do pracy w połączeniu z innymi składnikami dania.

Surówki z czerwonej kapusty - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto