Przepis na surówka z czerwonej kapusty do kebaba krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Posiekaj drobno kapustę czerwoną.

Obierz ze skórki marchew i zetrzyj na tarce.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno.

W misce umieść marchew i kapustę, dodaj sól i wyrób ręką.

Dodaj cebule, koper, olej rzepakowy, dopraw pieprzem, musztardą i miodem, wymieszaj dokładnie.

Surówka z czerwonej kapusty do kebaba podana w ciemnej misce.
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
Koszt przygotowania dania
8.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
48

Surówka z czerwonej kapusty do kebaba - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z czerwonej kapusty do kebaba

Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Przygotowując dania typu, fast food w domu mamy pewność, że są znacznie zdrowsze niż ich odpowiedniki z restauracji. Często nie mamy pewności co do rodzaju i jakości mięsa podawanego nam w tanich restauracjach. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do kebaba jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, marchew, cebula, koper, miód, musztarda, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do kebaba? Posiekaj drobno kapustę czerwoną. Obierz ze skórki marchew i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj drobno. W misce umieść marchew i kapustę, dodaj sól i wyrób ręką. Dodaj cebule, koper, olej rzepakowy, dopraw pieprzem, musztardą i miodem, wymieszaj dokładnie.

Kapusta czerwona jest odmianą kapusty, która swój kolor zawdzięcza barwnikom o nazwie antocyjany. Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę naszego organizmu, gdyż chronią go przed działaniem wolnych rodników. Kapusta czerwona jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik ma działanie wspomagające pracę naszych jelit. Błonnika pokarmowy zwiększa masę pokarmową, przez co zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz obniżaniu cholesterolu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna surówka do kebaba świetnie sprawdzi się także do innych potraw typu fast food oraz dań obiadowych podawanych na ciepło. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Szybka i łatwa do zrobienia surówka może być przygotowana bezpośrednio przed podaniem. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowa surówka nie zawiera konserwantów.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty do kebaba

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
174.28 kcal
296.28 kcal
Białko
1.28 g
2.18 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty do kebaba

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
11.13 g
18.92 g
Węglowodany przyswajalne
9.14 g
15.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.99 g
3.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
14.49 g
24.63 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
1.80 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.23 g
22.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.35 g
15.90 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.88 g
6.59 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z czerwonej kapusty do kebaba

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
236.68 µg (mcg)
402.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
31.26 mg
53.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.76 µg (mcg)
31.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówka z czerwonej kapusty do kebaba

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
96.04 mg
163.26 mg
Potas
227.58 mg
386.88 mg
Wapń
40.34 mg
68.58 mg
Fosfor
31.27 mg
53.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.24 mg
25.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
1.36 mg
Cynk
0.24 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty do kebaba 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty do kebaba

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty do kebaba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty do kebaba

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
pół małej główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na surówka z czerwonej kapusty do kebaba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób