Surówka z czerwonej kapusty Thermomix

Opublikowano: 16.02.2022 r., 13:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix w drewnianej miseczce
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili.
Przygotowanie 10 min
72 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona (400 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Majonez 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z thermomixa krok po kroku

Jabłko i marchewki umyj. Marchewki obierz, a z jabłka usuń gniazdo nasienne.

Kapustę pokrój w duże kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Jabłko i marchewki umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj kapustę.

Dodaj łyżkę majonezu, soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

Wymieszaj obroty wsteczne 3 / przez 30 sekund.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z thermomixa

Surówka z czerwonej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z czerwonej kapusty z Thermomixa potrzebujesz 0,5 kg czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Sos do sałatki powstanie z majonezu, soku z cytryny, pieprzu i soli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty w Thermomixie, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

Na początku oderwij zwiędnięte liście z kapusty. Wytnij głąb i pokrój czerwoną kapustę w większe kawałki. Umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia. Jabłko i marchewki oczyść i pokrój w kawałki. Również rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5. Dodaj kapustę, sok z cytryny oraz majonez i wymieszaj z użyciem obrotów wstecznych przez 30 sekund. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta pyszna surówka.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.

Jeśli chcesz zmniejszyć jeszcze kaloryczność, możesz użyć majonezu w wersji light.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z thermomixa

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
48.36
72.54
Białko (g)
1.04
1.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.18
13.77
Węglowodany przyswajalne (g)
6.97
10.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
3.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.25
1.88
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.25
0.38
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.06
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.61
0.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
142.39
213.59
Witamina B6 (mg)
0.15
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
34.37
51.56
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.37
Retinol (µg (mcg))
0.22
0.33
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Niacyna (mg)
0.40
0.59
Foliany (µg (mcg))
14.06
21.09
Beta karoten (µg (mcg))
1475.68
2213.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
34.39
51.59
Potas (mg)
210.48
315.72
Wapń (mg)
32.16
48.24
Fosfor (mg)
24.99
37.48
Magnez (mg)
12.25
18.37
Żelazo (mg)
0.54
0.81
Cynk (mg)
0.17
0.26
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty z thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty z thermomixa

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Majonez
10 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
13.00