Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Opublikowano: 25.11.2021 r., 14:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem podana w dużej misce.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to świetny dodatek do dań głównych, która charakteryzuje się pięknym czerwonym kolorem i niezwykle wspaniałym smakiem.
Przygotowanie 10 min
138 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona pół szt (600 g)
  • Majonez (50 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
duża miska, miseczka, szatkownica

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

W miseczce zmieszaj majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i posiekaną natkę.

Dodaj sos do kapusty i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to jeden z kluczowych dodatków do obiadów. Choć zwykle przygotowana w nico słodszej wersji, z dodatkiem, jabłka, ta wytrawna wersja ma zdecydowanie w sobie "to coś". Idealnie komponuje się z daniami typowo jarskimi, ale również w pełni mięsnymi. To świetna opcja dla każdego, kto kocha warzywa w tradycyjnej, bardzo prostej odsłonie.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem pozwala na przygotowanie surówki w kilka minut, co na pewno przypadnie do gustu każdej zapracowanej osobie. Najlepiej jednak jest zrobić ją dzień wcześniej, by przeszła pysznym smakiem i zachwycała kubki smakowe każdego, kto jej spróbuje. Jest niezwykle prosta, a do jej zrobienia wystarczą dwa składniki - kapusta i majonez. Choć może wydawać się banalna wcale taka nie jest. Ze względu na duży udział przypraw ma swój charakter, a dzięki kapuście wspaniale się prezentuje. Gdy stoi na stole, przyciąga wzrok wszystkich ucztujących. Będzie idealnym dodatkiem do mięsnych gulaszy czy kotletów, ale można ją sparować również w pełni roślinnymi wersji dań. Jej głównym składnikiem jest niewątpliwie kapusta. Zwykle gości na stole w wersji zupełnie białej, która również jest niezwykle zdrowa, jednak nie należy zapominać, że to właśnie w tej kolorowej kryje się wspaniały barwnik. To antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające, a przy tym również chroniące przed nowotworami. Oprócz nich kapusta charakteryzuje się również dużym udziałem witaminy C, która wspaniale dba o odporność, a ze względu na brak obróbki termicznej pozostaje w dużej ilości w warzywie. Oprócz tego zawiera też cynk i żelazo, które wspierają zdrowie całego organizmu i wpływają pozytywnie na układ immunologiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę, która nie tylko pysznie smakuje, ale również wspaniale wygląda, to ten przepis na pewno wspaniale się sprawdzi. Powstaje z niego pyszna opcja, która świetnie pasuje do obiadu. To dobra propozycja również dla osób na diecie, gdyż połowa ilości majonezu została w niej zastąpiona jogurtem naturalnym, dzięki czemu wciąż pysznie smakuje, ale ma mniej kalorii. Ten prosty przepis pozwoli ci ją przygotować w kilka chwil.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z majonezem

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z majonezem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, pełna witamin i antyoksydantów, która wzbogaci każde główne danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
79.14
138.50
Białko (g)
1.70
2.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
6.91
12.09
Węglowodany przyswajalne (g)
5.11
8.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
5.50
9.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
7.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
2.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.26
5.71
Cholesterol (mg)
3.14
5.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
49.29
86.25
Witamina B6 (mg)
0.18
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.09
Witamina C (mg)
48.92
85.61
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.17
Witamina E (mg)
0.33
0.57
Retinol (µg (mcg))
1.21
2.12
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Niacyna (mg)
0.37
0.65
Foliany (µg (mcg))
16.64
29.12
Beta karoten (µg (mcg))
574.71
1005.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
74.00
129.50
Potas (mg)
227.93
398.88
Wapń (mg)
53.36
93.38
Fosfor (mg)
38.43
67.25
Magnez (mg)
15.14
26.50
Żelazo (mg)
0.71
1.24
Cynk (mg)
0.27
0.47
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty z majonezem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty z majonezem

Koszt składników
10.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
600 g
pół szt
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 600 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koszt składników
10.80