Przepis na surówka z czerwonej kapusty parzona krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Kapustę poszatkuj drobno.

Do garnka wlej wodę i zagotuj.

Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty.

Odcedź i polej zimną wodą.

Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Umieść kapustę w misce.

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.

Surówka z czerwonej kapusty parzona podana w białym naczyniu.
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Koszt przygotowania dania
3.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
29

Surówka z czerwonej kapusty parzona - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z czerwonej kapusty parzona

Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się dla osób z problemami trawiennymi, które nie mogą spożywać dużej ilości nieprzetworzonego błonnika pokarmowego. Można ją także podać dla osób starszych z łagodnymi problemami z gryzieniem. Przepis na surówkę z parzonej czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z parzonej kapusty czerwonej? Kapustę poszatkuj drobno. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty. Odcedź i polej zimną wodą. Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Umieść kapustę w misce. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.

Czerwona kapusta użyta do przygotowania surówki ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Kapusta zawdzięcza swój kolor zawartości antocyjanów, które są naturalnym barwnikiem oraz substancją mającą działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze zawarte w żywności chronią nas przed kancerogennym działaniem wolnych rodników, które wywołują w naszym ciele stan zapalny. Kapusta czerwona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Błonnik ponadto zwiększa masę pokarmową, dzięki czemu czujemy się syci dłużej, możemy jeść mniej i w większych odstępach czasu. Dodatkowo błonnik pomaga zapobiegać zaparciom. Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C.

Podsumowując pyszna kapusta sprawdzi się do obiadu. Prosty przepis możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem. Kapusta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Smaczna kapusta do obiadu jest łatwa i bardzo zdrowa. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty parzona

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
135.33 kcal
243.60 kcal
Białko
0.94 g
1.70 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty parzona

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
8.37 g
15.07 g
Węglowodany przyswajalne
6.53 g
11.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
3.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
11.24 g
20.23 g
Tłuszcze nasycone
0.86 g
1.54 g
Tłuszcze nienasycone
10.38 g
18.68 g
Tłuszcze jednonasycone
7.34 g
13.21 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.04 g
5.47 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
25.56 µg (mcg)
46.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.23 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.89 µg (mcg)
23.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
303.56 µg (mcg)
546.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
13.33 mg
24.00 mg
Potas
162.67 mg
292.80 mg
Wapń
26.44 mg
47.60 mg
Fosfor
22.00 mg
39.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.44 mg
18.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
0.78 mg
Cynk
0.14 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty parzona 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty parzona

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty parzona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty parzona

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
pół małej główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na surówka z czerwonej kapusty parzona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób