Przepis na surówka z czerwonej kapusty parzona krok po kroku
- Kapusta czerwona 400 g pół małej główki
- Jabłko 200 g 1 duża sztuka
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
Kapustę poszatkuj drobno.
Do garnka wlej wodę i zagotuj.
Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty.
Odcedź i polej zimną wodą.
Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
Umieść kapustę w misce.
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Kapusta modra
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Pieczona pierś z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
-
Surówki z czerwonej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka z czerwonej kapusty parzona - cechy przepisu
Więcej o surówce z czerwonej kapusty parzona
Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się dla osób z problemami trawiennymi, które nie mogą spożywać dużej ilości nieprzetworzonego błonnika pokarmowego. Można ją także podać dla osób starszych z łagodnymi problemami z gryzieniem. Przepis na surówkę z parzonej czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z parzonej kapusty czerwonej? Kapustę poszatkuj drobno. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty. Odcedź i polej zimną wodą. Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Umieść kapustę w misce. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.
Czerwona kapusta użyta do przygotowania surówki ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Kapusta zawdzięcza swój kolor zawartości antocyjanów, które są naturalnym barwnikiem oraz substancją mającą działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze zawarte w żywności chronią nas przed kancerogennym działaniem wolnych rodników, które wywołują w naszym ciele stan zapalny. Kapusta czerwona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Błonnik ponadto zwiększa masę pokarmową, dzięki czemu czujemy się syci dłużej, możemy jeść mniej i w większych odstępach czasu. Dodatkowo błonnik pomaga zapobiegać zaparciom. Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C.
Podsumowując pyszna kapusta sprawdzi się do obiadu. Prosty przepis możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem. Kapusta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Smaczna kapusta do obiadu jest łatwa i bardzo zdrowa. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty parzona
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty parzona
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty parzona
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty parzona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona