Surówka z czerwonej kapusty parzona

Opublikowano: 08.02.2022 r., 8:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z czerwonej kapusty parzona podana w białym naczyniu.
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Surówka z czerwonej kapusty parzona to świetna propozycja na dodatek do obiadu. Parzona kapusta jest nieco bardziej miękka niż surowa kapusta dodana do surówki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 3 min
243 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta czerwona pół małej główki (400 g)
  • Jabłko 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na surówka z czerwonej kapusty parzona krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

Do garnka wlej wodę i zagotuj.

Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty.

Odcedź i polej zimną wodą.

Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Umieść kapustę w misce.

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z czerwonej kapusty parzona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty parzona

Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się dla osób z problemami trawiennymi, które nie mogą spożywać dużej ilości nieprzetworzonego błonnika pokarmowego. Można ją także podać dla osób starszych z łagodnymi problemami z gryzieniem. Przepis na surówkę z parzonej czerwonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z parzonej kapusty czerwonej? Kapustę poszatkuj drobno. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Umieść w gorącej wodzie kapustę i gotuj przez około 2 minuty. Odcedź i polej zimną wodą. Zblanszowana kapusta zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Umieść kapustę w misce. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj jabłko i cebulę do miski, dopraw solą, pieprzem, wlej olej i wymieszaj.

Czerwona kapusta użyta do przygotowania surówki ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Kapusta zawdzięcza swój kolor zawartości antocyjanów, które są naturalnym barwnikiem oraz substancją mającą działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze zawarte w żywności chronią nas przed kancerogennym działaniem wolnych rodników, które wywołują w naszym ciele stan zapalny. Kapusta czerwona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Błonnik ponadto zwiększa masę pokarmową, dzięki czemu czujemy się syci dłużej, możemy jeść mniej i w większych odstępach czasu. Dodatkowo błonnik pomaga zapobiegać zaparciom. Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C.

Podsumowując pyszna kapusta sprawdzi się do obiadu. Prosty przepis możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem. Kapusta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Smaczna kapusta do obiadu jest łatwa i bardzo zdrowa. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty parzona

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty parzona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z czerwonej kapusty parzona

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty parzona

na 100g gotowej potrawy

Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobre źródło łatwiej przyswajalnego błonnika pokarmowego. Poddanie warzyw obróbce termicznej powoduje rozpad frakcji błonnika ciężkich do strawienia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
135.33
243.60
Białko (g)
0.94
1.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
8.37
15.07
Węglowodany przyswajalne (g)
6.53
11.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
3.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
11.24
20.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
10.38
18.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.34
13.21
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.04
5.47
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
25.56
46.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.23
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.89
23.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
303.56
546.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
13.33
24.00
Potas (mg)
162.67
292.80
Wapń (mg)
26.44
47.60
Fosfor (mg)
22.00
39.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.44
18.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.78
Cynk (mg)
0.14
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty parzona 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty parzona

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
pół małej główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
16.00