Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka

Z kapusty zerwij wierzchnie, zwiędnięte liście.

Umytą kapustę drobno poszatkuj.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do miski wsyp kapustę i cebulę, dopraw solą i chwilę pougniataj by zmiękła.

Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do miski z warzywami.

Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem w białej miseczce
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
2.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
72 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem potrzebujesz 0,5 kg czerwonej kapusty, jabłka i czerwonej cebuli. Sos do sałatki powstanie z oleju, pieprzu i soli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku poszatkuj czerwoną kapustę i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Wsyp je do miski, oprósz solą i chwilę pougniataj, by kapusta puściła sok. Zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do warzyw. Dodaj olej i pieprz i wszystko razem wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Odstaw do lodówki na około pół godziny, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
48.03 kcal
72.04 kcal
Białko
1.06 g
1.59 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
8.64 g
12.96 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.58 g
9.87 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.06 g
3.09 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
1.42 g
2.13 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.25 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Wapń
31.85 mg
47.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z jabłkiem

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
500 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 500 g
Cebula czerwona
90 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób