Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Opublikowano: 22.12.2021 r., 2:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa surówka z kapusty
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili.
Przygotowanie 10 min
72 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta czerwona (500 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (90 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (180 g)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem krok po kroku

Z kapusty zerwij wierzchnie, zwiędnięte liście.

Umytą kapustę drobno poszatkuj.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do miski wsyp kapustę i cebulę, dopraw solą i chwilę pougniataj by zmiękła.

Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do miski z warzywami.

Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem potrzebujesz 0,5 kg czerwonej kapusty, jabłka i czerwonej cebuli. Sos do sałatki powstanie z oleju, pieprzu i soli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku poszatkuj czerwoną kapustę i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Wsyp je do miski, oprósz solą i chwilę pougniataj, by kapusta puściła sok. Zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do warzyw. Dodaj olej i pieprz i wszystko razem wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Odstaw do lodówki na około pół godziny, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z jabłkiem

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
48.03
72.04
Białko (g)
1.06
1.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.64
12.96
Węglowodany przyswajalne (g)
6.58
9.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.42
2.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.25
Tłuszcze nienasycone (g)
1.25
1.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
1.28
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
0.60
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
17.77
26.65
Potas (mg)
178.85
268.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.85
47.77
Żelazo (mg)
0.54
0.81
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
500 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 500 g
Cebula czerwona
90 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
13.50