Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
- Kapusta czerwona (500 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (90 g)
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem krok po kroku
Z kapusty zerwij wierzchnie, zwiędnięte liście.
Umytą kapustę drobno poszatkuj.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do miski wsyp kapustę i cebulę, dopraw solą i chwilę pougniataj by zmiękła.
Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do miski z warzywami.
Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty surowej
- Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
- Surówka z czerwonej kapusty parzona
- Surówka z czerwonej kapusty z olejem
- Surówka do kaczki
- Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
- Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
- Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
- Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
- Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
- Surówka z czerwonej kapusty fit
- Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
- Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem potrzebujesz 0,5 kg czerwonej kapusty, jabłka i czerwonej cebuli. Sos do sałatki powstanie z oleju, pieprzu i soli.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.
W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku poszatkuj czerwoną kapustę i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Wsyp je do miski, oprósz solą i chwilę pougniataj, by kapusta puściła sok. Zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do warzyw. Dodaj olej i pieprz i wszystko razem wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Odstaw do lodówki na około pół godziny, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z jabłkiem
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z jabłkiem
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.