Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu

Opublikowano: 23.11.2021 r., 14:52 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
Szybka, łatwa, pyszna a do tego bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest dobrą propozycją jako smaczny dodatek do obiadu rodzinnego.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
112 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta czerwona (400 g)
  • Jabłko (200 g)
  • Cebula (150 g)
  • Olej lniany (40 ml)
  • Marchewka (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska, metalowe sito

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu krok po kroku

Zagotuj wodę w garnku. Posiekaj drobno kapustę. Wrzuć ja do gotującej się wody razem z sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką soli. Gotuj około 10 minut.

Odlej wodę z kapusty i umieść ją na sitku, by woda odciekła.

Marchewkę, jabłko i cebulę obierz.

Marchew i jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, cebulę drobno posiekaj.

Dodaj do kapusty jabłko, marchewkę i cebulę.

Zalej olejem, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.

Wymieszaj i odstaw na godzinę.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty bez majonezu

Szybka, łatwa, pyszna a do tego bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest dobrą propozycją jako smaczny dodatek do obiadu rodzinnego. Pięknie wygląda, ponieważ jest bardzo kolorowa. Zawiera czerwoną kapustę, jabłko, marchewkę oraz cebulę. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu jest zrobiony na bazie oleju. Przepis jest w 100% wegański, zawierający tylko pełne zdrowia i smaku składniki. Jak zrobisz surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu można podawać ją na obiad lub jako przystawkę na imprezie.

Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest bardzo dobrym pomysłem na coś bardzo zdrowego. Zawiera mnóstwo warzyw, a do tego sam najlepszy rodzaj tłuszczu. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu? To bardzo łatwa sprawa. Na początku nastaw wodę w garnku i zagotuj. Poszatkuj kapustę możem albo za pomocą tarki. Dodaj ją do garnka z wrzącą wodą oraz z sokiem z cytryny i solą. Dzięki temu kapusta nie straci koloru. Gotować należy około 10 minut. W czasie gotowania spokojnie można przygotować resztę składników. Obierz jabłko i warzywa. Pokrój cebulę w kostkę, a marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Je już można umieścić w misce razem z olejem. Gdy minie 10 minut gotowania kapusty odcedź ją z wody i dodaj do reszty składników. Dopraw i wymieszaj. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu gotowy.

Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu ma dodatek oleju lnianego. Nie dla każdego smak tego oleju jest akceptowalny. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu, by była równie zdrowa i dobra w smaku? Do przepisu na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu odpowiedni będzie także inny olej: rzepakowy lub słonecznikowy. Sprawdzi się też oliwa z oliwek. Najlepsze pod względem zdrowotnym są oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. Mają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo zdrowe. Tak przygotowana dobra i szybka surówka zapewnia lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przy użyciu olejów tłoczonych na zimno trzeba pamiętać, by nie poddawać ich obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą one swoje cenne właściwości. Oleje nierafinowane używaj tylko i wyłącznie na zimno, by zachować ich wszystkie zdrowotne cechy.

Pyszną, szybką i łatwą surówkę warto zrobić wcześniej, minimum godzinę przed podaniem. Nabierze ona więcej smaku i będzie lepsza. Pasuje do klusków śląskich, kopytek, ziemniaków, mięsa lub dań z sosem. Do obiadu jest idealnym dodatkiem. Pyszna jest też do potraw na zimno czy kanapek.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty bez majonezu

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty bez majonezu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty bez majonezu

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze. Bogata jest w przeciwutleniacze oraz witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
80.25
112.34
Białko (g)
1.01
1.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
8.98
12.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.95
9.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
2.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
4.93
6.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
1.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.19
5.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
1.25
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.30
4.62
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
72.54
101.56
Witamina B6 (mg)
0.14
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
28.95
40.53
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.30
0.42
Foliany (µg (mcg))
13.78
19.29
Beta karoten (µg (mcg))
773.62
1083.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
17.85
24.99
Potas (mg)
183.83
257.37
Wapń (mg)
28.95
40.53
Fosfor (mg)
23.91
33.47
Magnez (mg)
11.31
15.83
Żelazo (mg)
0.47
0.66
Cynk (mg)
0.16
0.23
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty bez majonezu 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty bez majonezu

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
400 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 400 g
Jabłko
200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej lniany
40 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Koszt składników
21.50