Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
- Kapusta czerwona (400 g)
- Jabłko (200 g)
- Cebula (150 g)
- Olej lniany (40 ml)
- Marchewka (45 g)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu krok po kroku
Zagotuj wodę w garnku. Posiekaj drobno kapustę. Wrzuć ja do gotującej się wody razem z sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką soli. Gotuj około 10 minut.
Odlej wodę z kapusty i umieść ją na sitku, by woda odciekła.
Marchewkę, jabłko i cebulę obierz.
Marchew i jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, cebulę drobno posiekaj.
Dodaj do kapusty jabłko, marchewkę i cebulę.
Zalej olejem, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
Wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty surowej
- Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
- Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
- Surówka z czerwonej kapusty parzona
- Surówka z czerwonej kapusty z olejem
- Surówka do kaczki
- Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
- Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
- Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
- Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
- Surówka z czerwonej kapusty fit
- Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
- Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty bez majonezu
Szybka, łatwa, pyszna a do tego bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest dobrą propozycją jako smaczny dodatek do obiadu rodzinnego. Pięknie wygląda, ponieważ jest bardzo kolorowa. Zawiera czerwoną kapustę, jabłko, marchewkę oraz cebulę. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu jest zrobiony na bazie oleju. Przepis jest w 100% wegański, zawierający tylko pełne zdrowia i smaku składniki. Jak zrobisz surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu można podawać ją na obiad lub jako przystawkę na imprezie.
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest bardzo dobrym pomysłem na coś bardzo zdrowego. Zawiera mnóstwo warzyw, a do tego sam najlepszy rodzaj tłuszczu. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu? To bardzo łatwa sprawa. Na początku nastaw wodę w garnku i zagotuj. Poszatkuj kapustę możem albo za pomocą tarki. Dodaj ją do garnka z wrzącą wodą oraz z sokiem z cytryny i solą. Dzięki temu kapusta nie straci koloru. Gotować należy około 10 minut. W czasie gotowania spokojnie można przygotować resztę składników. Obierz jabłko i warzywa. Pokrój cebulę w kostkę, a marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Je już można umieścić w misce razem z olejem. Gdy minie 10 minut gotowania kapusty odcedź ją z wody i dodaj do reszty składników. Dopraw i wymieszaj. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu gotowy.
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu ma dodatek oleju lnianego. Nie dla każdego smak tego oleju jest akceptowalny. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu, by była równie zdrowa i dobra w smaku? Do przepisu na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu odpowiedni będzie także inny olej: rzepakowy lub słonecznikowy. Sprawdzi się też oliwa z oliwek. Najlepsze pod względem zdrowotnym są oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. Mają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo zdrowe. Tak przygotowana dobra i szybka surówka zapewnia lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przy użyciu olejów tłoczonych na zimno trzeba pamiętać, by nie poddawać ich obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą one swoje cenne właściwości. Oleje nierafinowane używaj tylko i wyłącznie na zimno, by zachować ich wszystkie zdrowotne cechy.
Pyszną, szybką i łatwą surówkę warto zrobić wcześniej, minimum godzinę przed podaniem. Nabierze ona więcej smaku i będzie lepsza. Pasuje do klusków śląskich, kopytek, ziemniaków, mięsa lub dań z sosem. Do obiadu jest idealnym dodatkiem. Pyszna jest też do potraw na zimno czy kanapek.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty bez majonezu
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty bez majonezu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty bez majonezu
Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze. Bogata jest w przeciwutleniacze oraz witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.