Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
- Kapusta czerwona (250 g)
- Jabłko (100 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka krok po kroku
Umytą kapustę poszatkuj.
Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.
Cebulę drobno posiekaj.
Kapustę, jabłko i cebulę wymieszaj z olejem.
Dopraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryny oraz solą.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty i jabłka
Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz łatwa propozycja na obiad. Przygotowanie jej to kwestia kilku minut. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka wymaga tylko kilku składników, które są bardzo wartościowe. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to smaczny pomysł na urozmaicenie warzywnych dodatków do obiadu. Swoim pięknym kolorem sprawia, że chce się ją zjeść. Sprawdź, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jabłka.
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to i odpowiedni pomysł na dobrą i łatwą surówkę, która dostarczy wiele składników mineralnych i witamin. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka zawiera także cebulę. Do smaku wystarczy jedynie sól, pieprz oraz sok z cytryny. Jej piękny kolor ożywi danie. Można ją podawać do wszystkiego. Znakomicie pasuje do klasycznych kotletów, czy to schabowych, z piersi kurczaka, mielonych… Dobra jest do potraw z sosem. Idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi i pyzami. Jeżeli nie próbowałeś jej podać z rybą, warto to nadrobić. Ta surówka jest decydowanie niezwykle zdrowa. Należy jednak pamiętać, że kapusta czerwona może mieć niekorzystny wpływ na układ pokarmowy, w przypadku, gdy osoba nie toleruje warzyw kapustnych. Może ona powodować wzdęcia albo bóle brzucha.
Smaczna surówka do obiadu jest bardzo ważna, by dostarczyć ważne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra propozycja na to, by powstała pyszna, łatwa i szybka surówka. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jabłka? Tak jak na surówki przystało, jest to proste szybkie. Kapustę czerwoną najpierw przekrój na pół, a następnie umyj. Kapustę osusz i posiekaj nożem. Włóż posiekaną kapustę do miski, dodaj drobno posiekaną cebulkę. Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Najlepiej zetrzeć je na dużych oczkach. Do przepisu na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka dodaj olej. Najlepszy jest olej rzepakowy, ale może być też olej słonecznikowy, lniany lub oliwa z oliwek. Surówkę należy doprawić do smaku sola i pieprzem. Sok z cytryny także dodaje smaku, ale też zapobiegnie ciemnieniu jabłka. Smaczna surówka jest już gotowa. Jak zrobisz surówkę z czerwonej kapusty i jabłka, dobrze jest ją zrobić minimum 2 godziny przed obiadem. To sprawi, że kapusta, pod wpływem soli, zmięknie. Jak nie lubisz chrupkiej kapusty, odczekanie kilku godzin jest dobre. Gdy jednak pyszna jest dla Ciebie surówka z twardymi i chrupiącymi warzywami, możesz ją jeść od razu.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty i jabłka
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty i jabłka
Bardzo zdrowy przepis na surówkę. Kapusta czerwona ma bardzo wysoką zawartość antyoksydantów. Surówka zawiera ogromną ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.