Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Opublikowano: 18.03.2022 r., 6:56 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa surówka z kapusty
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz łatwa propozycja na obiad.
Przygotowanie 10 min
130 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona (250 g)
  • Jabłko (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka krok po kroku

Umytą kapustę poszatkuj.

Obierz jabłko i zetrzyj na tarce.

Cebulę drobno posiekaj.

Kapustę, jabłko i cebulę wymieszaj z olejem.

Dopraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryny oraz solą.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty i jabłka

Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz łatwa propozycja na obiad. Przygotowanie jej to kwestia kilku minut. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka wymaga tylko kilku składników, które są bardzo wartościowe. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to smaczny pomysł na urozmaicenie warzywnych dodatków do obiadu. Swoim pięknym kolorem sprawia, że chce się ją zjeść. Sprawdź, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jabłka.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to i odpowiedni pomysł na dobrą i łatwą surówkę, która dostarczy wiele składników mineralnych i witamin. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka zawiera także cebulę. Do smaku wystarczy jedynie sól, pieprz oraz sok z cytryny. Jej piękny kolor ożywi danie. Można ją podawać do wszystkiego. Znakomicie pasuje do klasycznych kotletów, czy to schabowych, z piersi kurczaka, mielonych… Dobra jest do potraw z sosem. Idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi i pyzami. Jeżeli nie próbowałeś jej podać z rybą, warto to nadrobić. Ta surówka jest decydowanie niezwykle zdrowa. Należy jednak pamiętać, że kapusta czerwona może mieć niekorzystny wpływ na układ pokarmowy, w przypadku, gdy osoba nie toleruje warzyw kapustnych. Może ona powodować wzdęcia albo bóle brzucha.

Smaczna surówka do obiadu jest bardzo ważna, by dostarczyć ważne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra propozycja na to, by powstała pyszna, łatwa i szybka surówka. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i jabłka? Tak jak na surówki przystało, jest to proste szybkie. Kapustę czerwoną najpierw przekrój na pół, a następnie umyj. Kapustę osusz i posiekaj nożem. Włóż posiekaną kapustę do miski, dodaj drobno posiekaną cebulkę. Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Najlepiej zetrzeć je na dużych oczkach. Do przepisu na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka dodaj olej. Najlepszy jest olej rzepakowy, ale może być też olej słonecznikowy, lniany lub oliwa z oliwek. Surówkę należy doprawić do smaku sola i pieprzem. Sok z cytryny także dodaje smaku, ale też zapobiegnie ciemnieniu jabłka. Smaczna surówka jest już gotowa. Jak zrobisz surówkę z czerwonej kapusty i jabłka, dobrze jest ją zrobić minimum 2 godziny przed obiadem. To sprawi, że kapusta, pod wpływem soli, zmięknie. Jak nie lubisz chrupkiej kapusty, odczekanie kilku godzin jest dobre. Gdy jednak pyszna jest dla Ciebie surówka z twardymi i chrupiącymi warzywami, możesz ją jeść od razu.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty i jabłka

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowy przepis na surówkę. Kapusta czerwona ma bardzo wysoką zawartość antyoksydantów. Surówka zawiera ogromną ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
109.08
130.90
Białko (g)
1.01
1.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
8.44
10.13
Węglowodany przyswajalne (g)
6.53
7.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
2.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
8.30
9.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
7.64
9.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.39
6.47
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
2.70
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
29.18
35.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.67
16.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
347.14
416.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
15.00
18.00
Potas (mg)
174.18
209.02
Wapń (mg)
28.88
34.65
Fosfor (mg)
23.27
27.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.22
13.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.57
Cynk (mg)
0.16
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty i jabłka 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty i jabłka

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
250 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 250 g
Jabłko
100 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
15.50