Sos z kurek

Opublikowano: 20.01.2022 r., 22:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurki w sosie na patelni
Sos z kurek
Sos z kurek do świetny dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, koniecznie sprawdź nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
142 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula szalotka (110 g)
  • Kurki świeże (220 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (35 g)
  • Masło klarowane - 3 łyżki (36 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, sitko

Przepis na sos z kurek krok po kroku

Kurki umyj na sitku pod bieżącą wodą. Gdy będą już czyste, osusz je ręcznikiem papierowym.

Jeśli masz duże kurki pokrój je na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obierz. Cebulą pokrój w drobną kostkę, a czosnek pokrój w plasterki.

Na patelni rozpuść masło.

Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem, uważając by się nie zrumieniły.

Dodaj grzyby i garść świeżego tymianku lub łyżkę suszonego. Smaż przez około 6 minut.

Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Zmniejsz moc palnika na najniższą i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, podsmaż razem około minuty.

Gotowy sos podawaj np. z makaronem lub jako dodatek do mięs posypany natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sos z kurek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sosu z kurek

Sos z kurek do świetny dodatek do obiadu z ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, koniecznie sprawdź nasz prosty przepis.

Przepis na sos z kurek wykonasz w kilka chwil. Podstawą całego dania są oczywiście kurki. Czyli małe, żółte grzybki z których słyną polskie lasy. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi książkowa nazwa, popularny jest tak naprawdę na całym świecie, bo rośnie prawie wszędzie. Nie znajdziemy go tylko na Antarktydzie. Jego kapelusz może wyrosnąć aż do 12 cm. Najczęściej spotkać je można na kwaśnych glebach wśród mchu.

Gdy uda Wam się znaleźć kilka takich grzybków w lesie warto wiedzieć, że oprócz bardzo dobrego smaku są również bardzo zasobne w składniki odżywcze. Te niepozorne grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić sos z kurek świeżych, to przede wszystkim dobrze je oczyśćcie, żeby nie przeszkadzał Wam w czasie jedzenie zgrzyt piasku w zębach. Dobry pomysł to omieść je szczoteczką lub pędzelkiem i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą na sitku. Jeśli używacie kurek mrożonych to rozmroźcie je przed użyciem i również przepłuczcie na sitku. Na patelni podgrzejcie masło i podsmażcie na nim szalotkę z czosnkiem. Następnie dodajcie grzyby. Z gotowanych kurek zacznie wypływać nadmiar wody, więc gotujcie je, aż większość płynu odparuje. Gdy tak się stanie, doprawcie solą, pieprzem i tymiankiem. Możecie użyć go w świeżej lub suszonej formie. Teraz wystarczy do sosu dodać śmietanę. Jeśli chcecie, to możecie również użyć jogurtu greckiego, co zmniejszy kaloryczność, a sos nadal będzie smaczny.

Ten pyszny sos możecie użyć tak naprawdę do wszystkiego. Świetnie będzie smakował jako samodzielne danie z makaronem. Fajnie komponuje się również do pieczonego schabu i ziemniaków. Tak przygotowanym sosem możecie też polać kotlety np. z kaszy gryczanej.

Alergeny w sosie z kurek

Lista alergenów dla sosu z kurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze sosu z kurek

na 100g gotowej potrawy

Kurki zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
142.34
142.34
Białko (g)
2.15
2.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.87
9.87
Węglowodany przyswajalne (g)
7.33
7.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
2.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.13
11.13
Tłuszcze nasycone (g)
7.71
7.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Witamina D (µg (mcg))
2.28
2.28
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Niacyna (mg)
1.90
1.90
Foliany (µg (mcg))
12.53
12.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
14.93
14.93
Potas (mg)
352.87
352.87
Wapń (mg)
49.57
49.57
Fosfor (mg)
64.15
64.15
Magnez (mg)
14.77
14.77
Żelazo (mg)
2.00
2.00
Cynk (mg)
0.56
0.56
Miedź (mg)
0.20
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z kurek 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z kurek

Koszt składników
54.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula szalotka
110 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 110 g
Kurki świeże
220 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 220 g
Czosnek
35 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 35 g
Masło klarowane
36 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.58
Za 36 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
54.20