Sos z kurek
- Cebula szalotka (110 g)
- Kurki świeże (220 g)
- Czosnek - 5 ząbków (35 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki (36 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na sos z kurek krok po kroku
Kurki umyj na sitku pod bieżącą wodą. Gdy będą już czyste, osusz je ręcznikiem papierowym.
Jeśli masz duże kurki pokrój je na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulą pokrój w drobną kostkę, a czosnek pokrój w plasterki.
Na patelni rozpuść masło.
Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem, uważając by się nie zrumieniły.
Dodaj grzyby i garść świeżego tymianku lub łyżkę suszonego. Smaż przez około 6 minut.
Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Zmniejsz moc palnika na najniższą i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, podsmaż razem około minuty.
Gotowy sos podawaj np. z makaronem lub jako dodatek do mięs posypany natką pietruszki.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat sosu z kurek
Sos z kurek do świetny dodatek do obiadu z ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, koniecznie sprawdź nasz prosty przepis.
Przepis na sos z kurek wykonasz w kilka chwil. Podstawą całego dania są oczywiście kurki. Czyli małe, żółte grzybki z których słyną polskie lasy. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi książkowa nazwa, popularny jest tak naprawdę na całym świecie, bo rośnie prawie wszędzie. Nie znajdziemy go tylko na Antarktydzie. Jego kapelusz może wyrosnąć aż do 12 cm. Najczęściej spotkać je można na kwaśnych glebach wśród mchu.
Gdy uda Wam się znaleźć kilka takich grzybków w lesie warto wiedzieć, że oprócz bardzo dobrego smaku są również bardzo zasobne w składniki odżywcze. Te niepozorne grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić sos z kurek świeżych, to przede wszystkim dobrze je oczyśćcie, żeby nie przeszkadzał Wam w czasie jedzenie zgrzyt piasku w zębach. Dobry pomysł to omieść je szczoteczką lub pędzelkiem i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą na sitku. Jeśli używacie kurek mrożonych to rozmroźcie je przed użyciem i również przepłuczcie na sitku. Na patelni podgrzejcie masło i podsmażcie na nim szalotkę z czosnkiem. Następnie dodajcie grzyby. Z gotowanych kurek zacznie wypływać nadmiar wody, więc gotujcie je, aż większość płynu odparuje. Gdy tak się stanie, doprawcie solą, pieprzem i tymiankiem. Możecie użyć go w świeżej lub suszonej formie. Teraz wystarczy do sosu dodać śmietanę. Jeśli chcecie, to możecie również użyć jogurtu greckiego, co zmniejszy kaloryczność, a sos nadal będzie smaczny.
Ten pyszny sos możecie użyć tak naprawdę do wszystkiego. Świetnie będzie smakował jako samodzielne danie z makaronem. Fajnie komponuje się również do pieczonego schabu i ziemniaków. Tak przygotowanym sosem możecie też polać kotlety np. z kaszy gryczanej.
Alergeny w sosie z kurek
Lista alergenów dla sosu z kurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze sosu z kurek
Kurki zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.