Przepis na makaron ryżowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, sitko, wok

Makaron ryżowy umieść w misce i zalej wrzątkiem. Miskę przykryj i odstaw makaron na kilka minut (według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu). Makaron odcedź przez sitko i odstaw na bok.

Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz i pokrój w słupki. Posyp solą i pieprzem oraz zanurz w sosie sojowym. Odstaw na bok.

Grzyby mun umieść w gorącej wodzie i zostaw je na ok. 10 min. Następnie gotuj je ok. 15 min. Po wystudzeniu grzyby mun pokrój w paski.

Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w cienkie słupki.

Paprykę opłucz, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego, pokrój w kostkę.

Czosnek i imbir obierz, a następnie posiekaj w drobną kosteczkę.

W woku rozgrzej łyżkę oleju sezamowego. Następnie dodaj czosnek i imbir. Po 1 min dodaj mięso. Wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.

Następnie dodaj marchewkę, paprykę i grzyby mun. Smaż ok. 10 min. Dodaj makaron i całość podsmażaj kilka minut (aż makaron się przyrumieni).

Makaron ryżowy z kurczakiem, grzybami mun i warzywami umieszczony jest w woku.
Makaron ryżowy
Koszt przygotowania dania
19.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
600 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Makaron ryżowy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ryżowym

Makaron ryżowy można przygotować z różnymi dodatkami. Jest to ciekawy pomysł na dość szybkie danie. Potrawę z makaronem ryżowym można podać zarówno na obiad (np. w postaci zupy), jak i jako przystawkę (np. w postaci sałatki). Makaron ryżowy jest bardzo prosty do przygotowania.

Ten przepis na makaron ryżowy z kurczakiem możesz nieco zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Zamiast filetu z piersi z kurczaka możesz zdecydować się np. na paluszki krabowe. Do tej potrawy możesz dodać ocet ryżowy oraz sos rybny. Jeżeli lubisz ostre smaki, odpowiednim dodatkiem będzie chili (świeża lub mielona papryczka). Do tego przepisu pasuje także cebula (czerwona lub dymka), por oraz szczypiorek.

Jak zrobić makaron ryżowy? Jeśli chcesz, możesz pokusić się na zrobienie domowego makaronu ryżowego. Aby go przygotować, potrzebujesz: mąkę ryżową, wodę, sól, olej oraz ewentualnie ulubioną przyprawę (nią możesz zabarwić makaron). Poza garnkiem potrzebna będzie maszynka do makaronu lub kwadratowa foremka oraz urządzenie do gotowania na parze.

Co zrobić z makaronu ryżowego? Ten makaron sprawdzi się zarówno w daniach podawanych na gorąco, jak i w tych na zimno. Można go dodawać m.in. do sałatek i zup. Makaron ryżowy można stosować jako zamiennik ziemniaków, kaszy oraz ryżu, więc można go podać razem z mięsem. Jest to produkt bezglutenowy.

Jak ugotować makaron ryżowy? Makaron ryżowy różni się od innych makaronów. Przede wszystkim nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać go wrzątkiem i przykryć. Nitki potrzebują ok. 3-4 minuty, a wstążki kilka minut więcej. Należy postępować według zaleceń zamieszonych na opakowaniu. Po zahartowaniu zimną wodą i odsączeniu makaron jest gotowy.

Makaron ryżowy można przysmażyć na patelni. Wystarczy rozgrzać wybrany tłuszcz i wrzucić go na patelnię. Powinien być namoczony i dobrze odsączony. Ten makaron (zwłaszcza nitki) bardzo szybko się rumieni. Należy uważać, żeby go nie przypalić. Jeżeli makaron ryżowy łączysz z innymi składnikami, pamiętaj o tym, aby wrzucić go na patelnie na sam koniec.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
Białko
9.12 g
35.55 g

Węglowodany w makaronie ryżowym

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
23.29 g
90.83 g
Węglowodany przyswajalne
21.67 g
84.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
6.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
2.58 g
10.07 g
Tłuszcze nasycone
0.88 g
3.43 g
Tłuszcze nienasycone
1.70 g
6.63 g
Tłuszcze jednonasycone
0.85 g
3.32 g
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
3.31 g
Cholesterol
21.63 mg
84.36 mg

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
131.13 µg (mcg)
511.39 µg (mcg)
Witamina B6
0.38 mg
1.49 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina C
35.04 mg
136.64 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
2.64 mg
Retinol
2.67 µg (mcg)
10.40 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.53 mg
Niacyna
3.80 mg
14.82 mg
Foliany
23.23 µg (mcg)
90.60 µg (mcg)
Beta karoten
1292.29 µg (mcg)
5039.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
347.43 mg
1354.98 mg
Potas
269.01 mg
1049.16 mg
Wapń
14.27 mg
55.64 mg
Fosfor
126.38 mg
492.87 mg
Magnez
23.66 mg
92.27 mg
Żelazo
0.55 mg
2.16 mg
Cynk
0.74 mg
2.89 mg
Miedź
0.20 mg
0.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ryżowym

Lista alergenów dla makaronu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Cena przygotowania makaronu ryżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Marchewka
70 g
1 średnia marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Papryka czerwona
180 g
1 mała papryka czerwona
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 180 g
Czosnek
5 g
1 ząbek czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Imbir korzeń
5 g
1 cm imbiru, 1 łyżeczka
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Sos sojowy
35 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.63
Za 35 ml
Grzyby mun suszone
20 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 20 g
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Koszt składników
80.50
Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób