Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką.

Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy.

Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem na talerzu
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
Koszt przygotowania dania
17.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
224 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z makaronem ryżowym i ogórkiem

Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub kolację. Makaron ryżowy w połączeniu z warzywami, przyprawami oraz majonezem light jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką. Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy. Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sprawdzony przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Zielony ogórek w połączeniu z makaronem ryżowy i dodatkami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
131.83 kcal
224.11 kcal
Białko
4.33 g
7.36 g
Fenyloalanina
0.20 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ogórek, ogórek konserwowy.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z makaronem ryżowym i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
20.98 g
35.67 g
Węglowodany przyswajalne
20.03 g
34.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
3.47 g
5.90 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
3.30 g
Tłuszcze nienasycone
1.53 g
2.60 g
Tłuszcze jednonasycone
0.96 g
1.63 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
0.97 g
Cholesterol
9.49 mg
16.13 mg
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
26.97 µg (mcg)
45.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Witamina C
10.47 mg
17.79 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Witamina E
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol
20.03 µg (mcg)
34.05 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.11 mg
Niacyna
0.37 mg
0.63 mg
Foliany
15.20 µg (mcg)
25.84 µg (mcg)
Beta karoten
22.51 µg (mcg)
38.27 µg (mcg)
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
501.84 mg
853.12 mg
Potas
104.43 mg
177.53 mg
Wapń
78.08 mg
132.73 mg
Fosfor
86.60 mg
147.22 mg
Magnez
12.72 mg
21.63 mg
Żelazo
0.47 mg
0.81 mg
Cynk
0.67 mg
1.13 mg
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Mangan
0.14 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ogórek, ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z makaronem ryżowym i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórek konserwowy
100 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Papryka konserwowa (marynowana)
200 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 200 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Majonez light
30 g
3 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób