Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem

Opublikowano: 18.03.2022 r., 19:05 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem na talerzu
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
Sałatka makaronowa z ogórkiem to doskonały pomysł na zdrowy posiłek. Jest prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
224 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Ogórek (200 g)
  • Ogórek konserwowy (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) (200 g)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Majonez light - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem krok po kroku

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką.

Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy.

Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem

Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub kolację. Makaron ryżowy w połączeniu z warzywami, przyprawami oraz majonezem light jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką. Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy. Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sprawdzony przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i ogórkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Zielony ogórek w połączeniu z makaronem ryżowy i dodatkami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w sałatce z makaronem ryżowym i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka posiada niski IG, dzięki czemu możemy ją na co dzień wprowadzić do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
131.83
224.11
Białko (g)
4.33
7.36
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: ogórek, ogórek konserwowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
20.98
35.67
Węglowodany przyswajalne (g)
20.03
34.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
3.47
5.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
3.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.53
2.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
1.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
0.97
Cholesterol (mg)
9.49
16.13
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
26.97
45.85
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.44
Witamina C (mg)
10.47
17.79
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.08
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.03
34.05
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
0.37
0.63
Foliany (µg (mcg))
15.20
25.84
Beta karoten (µg (mcg))
22.51
38.27
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
501.84
853.12
Potas (mg)
104.43
177.53
Wapń (mg)
78.08
132.73
Fosfor (mg)
86.60
147.22
Magnez (mg)
12.72
21.63
Żelazo (mg)
0.47
0.81
Cynk (mg)
0.67
1.13
Miedź (mg)
0.06
0.10
Mangan (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: ogórek, ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makaronem ryżowym i ogórkiem

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórek konserwowy
100 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Papryka konserwowa (marynowana)
200 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 200 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Majonez light
30 g
3 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
33.00