Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych

Opublikowano: 19.01.2022 r., 17:17 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym w brązowej miseczce ustawionej na pasującym talerzyku
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym jest bardzo szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako danie na kolację lub imprezę.
Przygotowanie 20 min
184 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Makaron ryżowy - cienkie nitki (200 g)
  • Paluszki krabowe (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (400 g)
  • Ogórek - szklarniowy, 1 sztuka (180 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Szczypiorek - pęczek (20 g)
  • Majonez light - 3 łyżki (75 g)
  • Jogurt naturalny 2% - gęsty, 3 łyżki (70 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (14 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, sitko, praska do czosnku

Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo. Wystudź je i pokrój w kostkę.

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, po czym go ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.

Szczypiorek posiekaj. Kukurydzę odcedź na sitku, a ogórka pokrój w kostkę.

Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki.

Do miski włóż wszystkie przygotowane składniki.

W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu.

Dodaj sos do składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym jest bardzo szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako danie na kolację lub imprezę.

Aby wykonać przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym potrzebujesz również ogórka szklarniowego, puszkę kukurydzy, 4 jajka, majonez, jogurt, szczypiorek i 2 ząbki czosnku.

Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Umieść jajka w garnku i wlej do nich zimną wodę. Możesz wodę delikatnie posolić. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 8 minut. Po tym czasie odlej gorącą wodę z garnka, w jej miejsce wlej zimną wodę i zostaw tak jajka do ostygnięcia. Gdy stracą na temperaturze pokrój je w kostkę. Makaron ryżowy ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie dokładnie go odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Gdy te produkty mamy już gotowe kroimy kolejno paluszki krabowe i ogórka, kukurydzę odcedzamy na sitku, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Takim sosem polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można jeszcze doprawić.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tę sałatkę. Jest naprawdę pyszna i na pewno Wam zasmakuje.

Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być to dobra alternatywa dla osób dbających o masę ciała.

Alergeny w sałatce z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych

Lista alergenów dla sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
    • majonez light
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych

na 100g gotowej potrawy

Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
131.63
184.28
Białko (g)
6.04
8.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
19.85
27.78
Węglowodany przyswajalne (g)
19.14
26.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
3.20
4.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
2.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
1.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
1.63
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.78
85.09
Brak danych dla: paluszki krabowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
32.68
45.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.86
4.00
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.45
Brak danych dla: paluszki krabowe, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.70
40.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.39
0.54
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.96
33.55
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
47.14
65.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
197.45
276.43
Potas (mg)
106.37
148.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.53
39.94
Fosfor (mg)
112.62
157.67
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.91
23.68
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
0.83
Cynk (mg)
0.57
0.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
cienkie nitki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Paluszki krabowe
200 g
2.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
400 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Ogórek
180 g
szklarniowy, 1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szczypiorek
20 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Majonez light
75 g
3 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Jogurt naturalny 2%
70 g
gęsty, 3 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 70 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Koszt składników
38.30