Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
- Makaron ryżowy - cienkie nitki (200 g)
- Paluszki krabowe (200 g)
- Kukurydza konserwowa (400 g)
- Ogórek - szklarniowy, 1 sztuka (180 g)
- Jajko (4 szt.)
- Szczypiorek - pęczek (20 g)
- Majonez light - 3 łyżki (75 g)
- Jogurt naturalny 2% - gęsty, 3 łyżki (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (14 g)
Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych krok po kroku
Ugotuj jajka na twardo. Wystudź je i pokrój w kostkę.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, po czym go ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Szczypiorek posiekaj. Kukurydzę odcedź na sitku, a ogórka pokrój w kostkę.
Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski włóż wszystkie przygotowane składniki.
W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu.
Dodaj sos do składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku.
- Sałatka z makaronem
- Sałatki z makaronem ryżowym
- Sałatka tortellini
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Sałatka z makaronem ryżowym
- Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
- Cannelloni ze szpinakiem i fetą
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Sałatka makaronowa z kurczakiem
- Makaron z pesto i kurczakiem
- Sałatka z makaronem kokardki
- Sałatka z makaronu tortellini
- Sałatka z makaronu chińskiego
- Sałatka z tortellini i kurczakiem
- Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
- Sałatka z kolorowym makaronem
- Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym jest bardzo szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako danie na kolację lub imprezę.
Aby wykonać przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym potrzebujesz również ogórka szklarniowego, puszkę kukurydzy, 4 jajka, majonez, jogurt, szczypiorek i 2 ząbki czosnku.
Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Umieść jajka w garnku i wlej do nich zimną wodę. Możesz wodę delikatnie posolić. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 8 minut. Po tym czasie odlej gorącą wodę z garnka, w jej miejsce wlej zimną wodę i zostaw tak jajka do ostygnięcia. Gdy stracą na temperaturze pokrój je w kostkę. Makaron ryżowy ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie dokładnie go odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Gdy te produkty mamy już gotowe kroimy kolejno paluszki krabowe i ogórka, kukurydzę odcedzamy na sitku, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Takim sosem polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można jeszcze doprawić.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tę sałatkę. Jest naprawdę pyszna i na pewno Wam zasmakuje.
Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być to dobra alternatywa dla osób dbających o masę ciała.
Alergeny w sałatce z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
Lista alergenów dla sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
- majonez light
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
- Jajko
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.