Sałatki z makaronem ryżowym

sałatki z makaronem ryżowym

Makaron ryżowy jest jednym z najważniejszych składników kuchni chińskiej, a także tajskiej. Makaron ten składa się jedynie z mąki ryżowej oraz wody. Korzenie makaronu wywodzą się z Chin – właśnie stamtąd produkt spożywczy rozprzestrzenił się na całą Azję. Chińczycy jedzą makaron ryżowy od dwóch tysięcy lat, uważając go za zdrowy i pełnowartościowy produkt. Słynny makaron wymyślono w czasach panowania chińskiej dynastii Qing.

Najciekawsze przepisy w temacie sałatki z makaronem ryżowym

Przepisy w temacie sałatki z makaronem ryżowym

Sałatki z makaronem ryżowym – pomysły na pyszne i szybkie sałatki

Makaron ryżowy jest popularny w większości krajów azjatyckich. Właśnie w Azji bowiem, a dokładnie w Chinach, wymyślono i następnie spopularyzowano ten makaron. Dziś przyrządza się go na całym świecie, a makaron z mąki ryżowej i wody często stanowi główny składnik dań na imprezę czy do grilla. Jak zrobić szybkie i proste sałatki z makaronem ryżowym? Czy istnieje sprawdzony przepis na sałatkę bez majonezu? Dowiedz się więcej o popularnych recepturach, historii makaronu ryżowego oraz jego właściwości odżywczych.

Przepisy na sałatki z makaronem ryżowym – proste składniki, szybkie sałatki

Najważniejsze informacje o makaronie ryżowym – pochodzenie i historia makaronu

Makaron ryżowy swoją nazwę zawdzięcza temu, że przyrządza się go z mąki ryżowej w połączeniu z wodą. Czy są to jedyne składniki tworzące makaron? Tak, jednak czasami dodaje się do niego również skrobię kukurydzianą, ewentualnie tapiokę. Oba te składniki podbijają bowiem zarówno konsystencję makaronu ryżowego, jak i jego smak. Dlaczego makaron ryżowy najbardziej popularny jest w Azji? Po pierwsze, wynaleziono go w Chinach, o czym zaraz szerzej sobie pomówimy. Po drugie, ryż jest najczęściej uprawianą rośliną w Azji, więc wykorzystuje się go do produkcji większości tamtejszych dań. Do wyrabiania ryżowego makaronu najczęściej używa się siewnego ryżu indyjskiego – wbrew nazwie, która mogłaby wskazywać na Indie, tę odmianę ryżu uprawia się akurat w Chinach na południu państwa.

Makaron ryżowy wymyślono w Chinach – właśnie stamtąd rozpowszechnił się on na inne azjatyckie kraje. Chińczycy spożywają go już od dwóch tysięcy lat, gdyż makaron powstał za czasów rządów dynastii Qing. Legenda głosi, że to mieszkańcy północnych Chin wpadli na pomysł wyrabiania makaronu z ryżu. Nie mieli bowiem warunków do tego, aby posadzić pszenicę i móc wyrabiać z niej makaron. W Chinach makaron ryżowy produkuje się głównie w Hunan, Yunnan czy Guangdong. Oczywiście w każdej wymienionej chińskiej prowincji wyrabia się go nieco inaczej, z użyciem lokalnych składników. Makarony pochodzące z Chin dzielą się głównie ze względu na ich kształt, ale też zawartość wilgoci i metodę wyrabiania makaronu. W Europie można dostać makaron ryżowy głównie w sklepach ze zdrową żywnością, choć coraz częściej pojawia się on również w popularnych dyskontach spożywczych. Co ciekawe, wcale nie jest to drogi makaron. Za paczkę często zapłacić można mniej niż 5 złotych.

Jakie są najpopularniejsze odmiany makaronu ryżowego?

Proces wytwarzania makaronu ryżowego jest naprawdę długi, mimo że teoretycznie skład produktu jest mocno ograniczony. Makaron trzeba jednak namaczać, mielić, ogrzewać, a później formować, chłodzić i finalnie suszyć do postaci, jaką znamy ze sklepów spożywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że makaron ryżowy dzieli się na kilka odmian. Nie ma więc jednej słusznej odmiany makaronu ryżowego, a kilka różnych rodzajów. Najbardziej znana odmiana to vermicelli, a więc cienkie nitki idealne do sałatki z makaronem ryżowym czy dań obiadowych. Oprócz niego w Azji znajdziemy też wiele innych ciekawych rodzajów makaronu ryżowego. Część z nich jest jednak mało dostępna w naszym kraju.

  1. Makaron ryżowy khanom chin – popularny przede wszystkim w kuchni tajskiej. Robi się go bardzo często z fermentowanego ryżu.
  2. Makaron ryżowy shahe fen – szeroki makaron chiński, który serwowany jest z mięsem i warzywami w specjalnym naczyniu o nazwie chao.
  3. Makaron ryżowy sevai – podawany głównie w Indiach, najczęściej z bardzo ostrym sosem.
  4. Makaron ryżowy mixian – znany i serwowany niemal jedynie w chińskiej prowincji Yunnan. Robi się go z niezbyt kleistego ryżu i sprzedaje w formie świeżej, a nie suszonej.
  5. Makaron ryżowy idiyappam – ten makaron najczęściej robi się w Laosie, Singapurze, Sri Lance oraz Malezji.

Najcenniejsze właściwości odżywcze makaronu ryżowego, o których warto wiedzieć

Makaron ryżowy jest bardzo zdrowym składnikiem azjatyckich potraw, dlatego też mieszkańcy Azji chętnie serwują go do wielu potraw. Dlaczego uważa się, że makaron ryżowy powinien stać się elementem niemal każdej diety? Otóż jest on bardzo lekki, w przeciwieństwie na przykład do pszennych makaronów. Jedząc go, nie ma się wrażenia przepełnionego brzucha i uczucia sytości. Komu polecane jest spożywanie makaronu ryżowego? Najbardziej tym wszystkim, którzy się odchudzają, osobom aktywnym fizycznie, cierpiącym na nietolerancję glutenu lub tym, którzy mają problemy gastryczne. Makaron ryżowy jest wolny od substancji konserwujących i zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych, które są niezwykle korzystne dla zdrowia. Co znajdziesz wobec tego w makaronie ryżowym?

  • Węglowodany złożone, zapewniające uczucie sytości i dużą dawkę energii.
  • Białko i błonnik przyspieszające prawidłowy metabolizm i normujące działanie układu pokarmowego.
  • Witaminę E oraz witaminy z grupy B.
  • Magnez, potas, żelazo i cynk.

Jaka jest główna różnica między makaronem pszenicznym a ryżowym? Otóż makaron ryżowy nie jest robiony z jaj, a także nie zawiera glutenu. Właśnie dlatego jeść go mogą osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz weganie, którzy nie jedzą produktów odzwierzęcych. Jeśli chodzi o ilość kalorii, makaron ryżowy ma go mniej niż pszeniczny lub jajeczny. Pod względem kaloryczności makarony może nie różnią się od siebie kolosalnie, jednak makaron ryżowy na pewno jest zdrowszy – a to na pewno ważna informacja dla osób będących na diecie redukcyjnej. Makaron ryżowy to bezpieczny zamiennik makaronu pszennego, idealny także dla wszystkich uczulonych na białko kurze.

Jak zrobić sałatki z makaronem ryżowym na imprezę lub do grilla?

Przygotowanie makaronu ryżowego, krok po kroku

Makaron ryżowy powinien zostać przygotowany tak, aby zostało w nim jak najwięcej cennych dla organizmu właściwości odżywczych. Właśnie dlatego trzeba zawsze robić go według instrukcji producenta, którą zamiesza on zazwyczaj bezpośrednio na opakowaniu makaronu. Z reguły wystarczy 5 minut gotowania makaronu w garnuszku z wrzącą wodą (pod pokrywką). Czy ugotowany makaron można później usmażyć? Jak najbardziej! Azjaci najczęściej podsmażają makaron przez maksymalnie 5 minut na rozgrzanej olejem patelni. Łączą go później np. z mięsem i warzywami, zyskując zdrowy, sycący i pełnowartościowy posiłek. W Azji często je się również zupy z makaronem, ale i sałatki – o nich powiemy sobie za chwilę.

Chcesz zjeść makaron ryżowy zaraz po jego ugotowaniu? Koniecznie przeczytaj więc o czasie gotowania makaronu, żeby przypadkowo nie zmienić go w papkę, gdy go rozgotujesz. Makaron powinno odcedzić się od razu po ugotowaniu. Najlepiej też będzie polać go olejem słonecznikowym albo rzepakowym. A może potrzebujesz makaronu na zimno, np. do pożywnej sałatki? Najlepiej go odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie. Właśnie w ten sposób usuniesz z niego skrobię, a makaron nie będzie lepki. Możesz również polać go dowolnym olejem i odstawić do lodówki po to, żeby nie wysechł. Koniecznie w dobrze zamkniętym pojemniczku!

Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym – wybierz najlepszy z nich!

Dania z makaronem ryżowym mogą być bardzo zróżnicowane. Jednymi z najpopularniejszych są oczywiście makarony z sosami oraz treściwe zupy, ale coraz popularniejsze stają się też sałatki z makaronem ryżowym. Tak naprawdę wystarczy zmieszać kilka różnych składników z makaronem, aby uzyskać idealną sałatkę na imprezę ze znajomymi czy do grilla. Sałatka z makaronem ryżowym świetnie komponuje się bowiem w towarzystwie grillowanego mięsa oraz serów. Poniżej znajdziesz trzy różne sposoby na makaronową sałatkę, którą z pewnością oczarujesz wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

1. Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i ogórkiem

To jedna z najłatwiejszych sałatek z wykorzystaniem makaronu ryżowego. Danie jest niesamowicie proste, ale też bardzo pożywne. Najlepiej przyszykować sałatkę ze świeżymi ogórkami, papryką czerwoną, kukurydzą, jajkiem, szynką i lekkim majonezem. Jeśli preferujesz dietetyczne jedzenie, zamiast majonezu wybierz wysokobiałkowy naturalny jogurt. Jak zrobić taką sałatkę? Otóż najpierw trzeba ugotować makaron i jajka, a później odcedzić makaron. Wodę z puszki po kukurydzy też trzeba wylać. Pozostałe składniki wystarczy skroić w kostkę, zmieszać z majonezem (lub jogurtem naturalnym) i doprawić do smaku. Sałatka gotowa!

2. Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami

Chcesz zaskoczyć gości nietypową sałatką? A może szukasz ciekawego pomysłu na kolację? Spróbuj przygotować sałatkę z makaronem ryżowym oraz orzechami! Pysze orzeszki ziemne w połączeniu z makaronem ryżowym będą smakować naprawdę wybornie. Dorzuć do tego czerwoną papryczkę chili, czosnek, masło orzechowe, warzywa i ulubione przyprawy. Możesz doprawić całość również otartą z limonki skórką. Nie zapomnij o cebuli! Orzeszkami ziemnymi należy posypać makaronową sałatkę – w ten sposób dodasz jej niepowtarzalnego smaku.

3. Sałatka z makaronem ryżowym i żółtym serem

Głównym składnikiem tej sałatki powinien stać się oczywiście makaron ryżowy, ale też żółty ser, czerwona papryka i cebula wraz z kukurydzą. Wystarczy połączyć ze sobą składniki za pomocą sosu z jogurtu naturalnego, majonezu oraz musztardy. Oczywiście nie można też zapomnieć o doprawieniu sałatki do smaku – najlepiej kolorowym pieprzem i solą. Warto podać gościom sałatkę w towarzystwie chrupiącego domowego pieczywa.

4. Sałatka z makaronem ryżowym i owocami morza

Makaron ryżowy fantastycznie komponuje się z mieszanką owoców morza – ośmiornicą, małżami i krewetkami. W połączeniu z zielonymi szparagami, cebulą i groszkiem można utworzyć pożywną i niezwykle wykwintną sałatkę dla gości lub smaczne danie na kolację. Warto podawać sałatkę z sosem na bazie oliwy z oliwek, świeżej mięty, a także limonki. Sałatkę makaronową można posypać prażonym sezamem, który wydobędzie smak makaronu i sprawi, że danie stanie się pełnowartościowe oraz niesamowicie smaczne.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto