Makaron ryżowy z warzywami
- Makaron ryżowy (200 g)
- Papryka czerwona - 2 szt (460 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pieczarki - 5 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
Przepis na makaron ryżowy z warzywami krok po kroku
W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w cząstki cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.
Marchew obierz. Pokrój razem z papryką w paseczki. Dorzuć je do warzyw na patelni.
W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź.
Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników.
W miseczce zmieszaj sos sojowy, sos rybny, sól, pieprz, kurkumę, imbir i chili. Tak przygotowany sos wlej do warzy. Duś 5 minut.
Do dania dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
- Sałatki z makaronem ryżowym
- Makaron ryżowy
- Sałatka z makaronem ryżowym
- Makaron ryżowy z kurczakiem
- Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
- Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
- Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
- Sałatka z surimi i makaronem ryżowym
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
- Sałatka tajska
- Bun cha
- Sałatki z makaronem ryżowym
Więcej informacji na temat makaronu ryżowego z warzywami
Makaron ryżowy z warzywami to świetny pomysł na pyszny posiłek, pełen witamin. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez co stanowi wspaniałą dekorację stołu. Danie można przygotować w naprawdę szybkim czasie, dlatego sprawdzi się idealnie jako awaryjny obiad czy lunch. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To idealna opcja dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.
Przepis na makaron ryżowy z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala w ekspresowym czasie przygotować naprawdę pyszny i sycący posiłek. Makaron ryżowy idealnie komponuje się z warzywami, zwłaszcza cebulą czy papryką. Tak sparowane warzywa nadają całości wspaniałego smaku i aromatu. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak.
Ten makaron jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Dzięki użyciu woka, całość nie potrzebuje nawet zbyt dużo czasu. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C i beta karotenu, podobnie zresztą jak marchewka, która pełna jest tego antyoksydantu. Beta karoten świetnie wpływa na skórę, dlatego sprawia, że wygląda się młodziej i zdrowiej. To substancja, która dba również o zdrowie oczu. To danie to wspaniały pomysł na zwiększenie ilości warzyw w swoim menu w prosty sposób.
Makaron z warzywami jest niezwykle szybki, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi przepisami. Ta receptura pozwala przygotować całość w mniej niż pół godziny. Najlepiej od razu zrobić większą porcję, gdyż potrawa jest tak smaczna, że znika od razu z talerzy. To świetny pomysł na obiad, lunch, ale również sycącą kolację. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić makaron ryżowy z warzywami, który jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Alergeny w makaronem ryżowym z warzywami
Lista alergenów dla makaronu ryżowego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze makaronu ryżowego z warzywami
To danie jest niezwykle zdrowe i pełne witamin ze względu na dużą zawartość warzyw.
Energia i białka
(273g)
Węglowodany
(273g)
Tłuszcze
(273g)
Witaminy
(273g)
Składniki mineralne
(273g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.