Przepis na makaron ryżowy z warzywami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma, chilli, imbir mielony, sos rybny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczka, wok

W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w cząstki cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz. Pokrój razem z papryką w paseczki. Dorzuć je do warzyw na patelni.

W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź.

Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, sos rybny, sól, pieprz, kurkumę, imbir i chili. Tak przygotowany sos wlej do warzy. Duś 5 minut.

Do dania dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.

Makaron ryżowy z warzywami podany w woku z pałeczkami.
makaron ryżowy z warzywami
Koszt przygotowania dania
21.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Makaron ryżowy z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronem ryżowym z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami to świetny pomysł na pyszny posiłek, pełen witamin. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez co stanowi wspaniałą dekorację stołu. Danie można przygotować w naprawdę szybkim czasie, dlatego sprawdzi się idealnie jako awaryjny obiad czy lunch. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To idealna opcja dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.

Przepis na makaron ryżowy z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala w ekspresowym czasie przygotować naprawdę pyszny i sycący posiłek. Makaron ryżowy idealnie komponuje się z warzywami, zwłaszcza cebulą czy papryką. Tak sparowane warzywa nadają całości wspaniałego smaku i aromatu. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak.

Ten makaron jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Dzięki użyciu woka, całość nie potrzebuje nawet zbyt dużo czasu. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C i beta karotenu, podobnie zresztą jak marchewka, która pełna jest tego antyoksydantu. Beta karoten świetnie wpływa na skórę, dlatego sprawia, że wygląda się młodziej i zdrowiej. To substancja, która dba również o zdrowie oczu. To danie to wspaniały pomysł na zwiększenie ilości warzyw w swoim menu w prosty sposób.

Makaron z warzywami jest niezwykle szybki, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi przepisami. Ta receptura pozwala przygotować całość w mniej niż pół godziny. Najlepiej od razu zrobić większą porcję, gdyż potrawa jest tak smaczna, że znika od razu z talerzy. To świetny pomysł na obiad, lunch, ale również sycącą kolację. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić makaron ryżowy z warzywami, który jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kalorie)
116.29 kcal
317.47 kcal
Białko
2.24 g
6.13 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronem ryżowym z warzywami

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany
20.27 g
55.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.40 g
50.24 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.87 g
5.10 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz
3.08 g
8.42 g
Tłuszcze nasycone
0.61 g
1.66 g
Tłuszcze nienasycone
2.48 g
6.76 g
Tłuszcze jednonasycone
2.05 g
5.60 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.16 g

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy z warzywami

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina B6
0.19 mg
0.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
58.42 mg
159.48 mg
Brak danych dla: makaron ryżowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.12 mg
3.06 mg
Brak danych dla: makaron ryżowy, szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.92 mg
2.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
30.08 µg (mcg)
82.13 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy z warzywami

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód
42.20 mg
115.21 mg
Potas
188.00 mg
513.25 mg
Wapń
18.64 mg
50.90 mg
Fosfor
58.32 mg
159.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
12.54 mg
34.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
1.40 mg
Cynk
0.37 mg
1.01 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z warzywami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronem ryżowym z warzywami

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Cena przygotowania makaronu ryżowego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Papryka czerwona
460 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.28
Za 460 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób