Przepis na makaron ryżowy z warzywami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma, chilli, imbir mielony, sos rybny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczka, wok

W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w cząstki cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz. Pokrój razem z papryką w paseczki. Dorzuć je do warzyw na patelni.

W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź.

Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, sos rybny, sól, pieprz, kurkumę, imbir i chili. Tak przygotowany sos wlej do warzy. Duś 5 minut.

Do dania dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.

Często zadawane pytania

Makaron ryżowy z warzywami podany w woku z pałeczkami.
makaron ryżowy z warzywami
Koszt przygotowania dania
21.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Makaron ryżowy z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronem ryżowym z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami to świetny pomysł na pyszny posiłek, pełen witamin. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez co stanowi wspaniałą dekorację stołu. Danie można przygotować w naprawdę szybkim czasie, dlatego sprawdzi się idealnie jako awaryjny obiad czy lunch. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To idealna opcja dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.

Przepis na makaron ryżowy z warzywami jest niezwykle prosty i pozwala w ekspresowym czasie przygotować naprawdę pyszny i sycący posiłek. Makaron ryżowy idealnie komponuje się z warzywami, zwłaszcza cebulą czy papryką. Tak sparowane warzywa nadają całości wspaniałego smaku i aromatu. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak.

Ten makaron jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Dzięki użyciu woka, całość nie potrzebuje nawet zbyt dużo czasu. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C i beta karotenu, podobnie zresztą jak marchewka, która pełna jest tego antyoksydantu. Beta karoten świetnie wpływa na skórę, dlatego sprawia, że wygląda się młodziej i zdrowiej. To substancja, która dba również o zdrowie oczu. To danie to wspaniały pomysł na zwiększenie ilości warzyw w swoim menu w prosty sposób.

Makaron z warzywami jest niezwykle szybki, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi przepisami. Ta receptura pozwala przygotować całość w mniej niż pół godziny. Najlepiej od razu zrobić większą porcję, gdyż potrawa jest tak smaczna, że znika od razu z talerzy. To świetny pomysł na obiad, lunch, ale również sycącą kolację. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić makaron ryżowy z warzywami, który jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Wartości odżywcze makaronu ryżowego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kalorie)
Białko
2.24 g
6.13 g

Węglowodany w makaronem ryżowym z warzywami

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany
20.27 g
55.34 g
Węglowodany przyswajalne
18.40 g
50.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.87 g
5.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz
3.08 g
8.42 g
Tłuszcze nasycone
0.61 g
1.66 g
Tłuszcze nienasycone
2.48 g
6.76 g
Tłuszcze jednonasycone
2.05 g
5.60 g
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: makaron ryżowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy z warzywami

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A
144.20 µg (mcg)
393.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.51 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
58.42 mg
159.48 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
1.12 mg
3.06 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.26 mg
Niacyna
0.92 mg
2.51 mg
Foliany
30.08 µg (mcg)
82.13 µg (mcg)
Beta karoten
1477.40 µg (mcg)
4033.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy z warzywami

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód
42.20 mg
115.21 mg
Potas
188.00 mg
513.25 mg
Wapń
18.64 mg
50.90 mg
Fosfor
58.32 mg
159.20 mg
Magnez
12.54 mg
34.23 mg
Żelazo
0.51 mg
1.40 mg
Cynk
0.37 mg
1.01 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ryżowego z warzywami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronem ryżowym z warzywami

Lista alergenów dla makaronu ryżowego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Cena przygotowania makaronu ryżowego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Papryka czerwona
460 g
2 szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.28
Za 460 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na makaron ryżowy z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73.3% osób