Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
sitko, miska

Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą i przełóż do miski.

Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsącz na sitku. Tuńczyka porwij na mniejsze kawałki i dodaj wszystko do miski z makaronem.

Ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dodaj do miski.

Następnie dodaj majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Często zadawane pytania

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym w białej miseczce na bambusowej podkładce
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Koszt przygotowania dania
16.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym potrzebuje jeszcze 5 składników by powstała ta pyszna i szybka sałatka. Do jej wykonania potrzebny będzie tuńczyk z puszki w sosie własnym, groszek i kukurydza konserwowa, ogórki konserwowe, makaron ryżowy i majonez. Dodatkowego smaku nada szczypiorek, sól i pieprz.

Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie go odcedź, przelej zimną wodą i przełóż do miski. Kolejnym krokiem jest dodanie odcedzonego groszku i kukurydzy. Podobnie zrób z tuńczykiem, ale przed dodaniem do miski go rozdrobnij. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tuńczyk zaliczany jest do ryb drapieżnych. Mięso z tej ryby charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością białka. Ryby to także świetne źródło witaminy D. Pomimo wielu doniesień o toksyczności rybiego mięsa warto spożywać porcję ryb przynajmniej raz w tygodniu. Wybierając ryby ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł zmniejsza się ryzyko takiego zanieczyszczenia.

Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.

Mamy nadzieję, że wiesz już jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym i ta dobra sałatka na stałe zagości w Twojej kuchni.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
129.44 kcal
207.10 kcal
Białko
6.28 g
10.05 g
Fenyloalanina
0.26 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ogórki konserwowe.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
18.81 g
30.10 g
Węglowodany przyswajalne
17.66 g
28.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
1.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
3.19 g
5.11 g
Tłuszcze nasycone
0.76 g
1.21 g
Tłuszcze nienasycone
2.44 g
3.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.72 g
1.16 g
Tłuszcze wielonasycone
1.71 g
2.74 g
Cholesterol
8.75 mg
14.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
9.25 µg (mcg)
14.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina C
4.40 mg
7.04 mg
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.20 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
1.53 µg (mcg)
2.45 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.08 mg
Niacyna
1.43 mg
2.30 mg
Foliany
19.16 µg (mcg)
30.65 µg (mcg)
Beta karoten
127.17 µg (mcg)
203.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
390.70 mg
625.12 mg
Potas
123.91 mg
198.25 mg
Wapń
21.71 mg
34.73 mg
Fosfor
84.43 mg
135.08 mg
Magnez
15.90 mg
25.43 mg
Żelazo
0.67 mg
1.07 mg
Cynk
0.49 mg
0.78 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Mangan
0.16 mg
0.25 mg
Brak danych dla: ogórki konserwowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
150 g
w kształcie ryżu
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki konserwowe
200 g
4 sztuki
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Majonez
30 g
2 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób