Przepis na śledzie po sułtańsku z rodzynkami krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 500 g
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Cebula 300 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 30 g
  • Ketchup 50 g
  • Rodzynki 120 g
  • Cukier 6 g
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża

Zacznij od moczenia śledzi.

Zagotuj trochę wody i zalej rodzynki. Zostaw je na 15 minut, mają zmięknąć.

Obraną cebulę pokrój w pół plastry, podsmaż ją na patelni z olejem.

Dodaj do lekko miękkiej cebuli koncentrat, przecier pomidorowy oraz ketchup. Grzej kilka minut i dodaj odsączone z wody rodzynki, cukier, sól, pieprz, odrobinę chilli. Wszystko jeszcze chwilkę pogotuj, maksymalnie 2 minuty.

Namoczone śledzie pokrój w paski i wymieszaj z sokiem z jednej cytryny.

Śledzie wymieszaj z sosem. Odstaw na minimum dobę do lodówki.

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami
Śledzie po sułtańsku z rodzynkami
Koszt przygotowania dania
21.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
394 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach po sułtańsku z rodzynkami

Śledź na słodko – może brzmieć ciekawie. Jeśli nie próbowałeś śledzi w rodzynkach to serdecznie polecam. Do tego aromatyczny sos pomidorowy – przepyszne. Sos jest z przecierem pomidorowym, ketchupem i zawiera także koncentrat pomidorowy. Są więc aż trzy różne źródła pomidorów. Dzięki temu skład sałatki śledziowej sprawia, że jesz coś wyjątkowego. Przygotowanie śledzi z rodzynkami jest banalne, a dodatkowo bardzo szybkie. Do śledzi po sułtańsku w rodzynkach podawaj koniecznie świeże pieczywo. Połączenie idealne.

Gdy nie próbowałeś śledzi po sułtańsku z rodzynkami pomyśl, czy to nie dobra okazja, by sprawdzić jak smakuje ta potrawa. Wyobraź sobie słone śledzie, słodkie rodzynki, a to wszystko wymieszane z pysznym, bardzo pomidorowym sosem. Wszystko do siebie bardzo pasuje i świetnie komponuje się jako całość. Na imprezę, święta albo spotkanie ze znajomymi przepis jak znalazł. Być może znajomi nie mieli jeszcze okazji, by zjeść takie danie. Zaskocz ich i zobacz, czy przepis wpadnie w ich gusta.

Zanim zaczniesz robić śledzie po sułtańsku z rodzynkami nastaw się, by zrobić je minimum dzień wcześniej. Dzięki temu, że składniki sałatki będą mogły połączyć swoje aromaty i smaki, będzie ona bardziej smaczna i lepsza.

Rodzynki warto namoczyć zanim je się użyje do przepisu. Nie jest to jednak warunkiem koniecznym. Jeżeli rodzynki nie byłyby namoczone to nie jest to problem. One spokojnie zdążą rozmięknąć podczas przygotowywania sosu.

Jeżeli filety śledziowe są bardzo słone, przed przygotowaniem przepisu trzeba je namoczyć. Do tego zadania polecam wodę, mleko, maślankę lub kefir. Jeśli decydujesz się na mleko, maślankę lub kefir wtedy śledzie będą delikatne. Moczenie śledzi trwa około 2 godziny, ale czas ten może być różny. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać smak śledzi. Podczas namaczania filetów śledziowych można wymieniać płyn na świeży. To sprawi, że śledzie szybciej pozbędą się nadmiaru soli. Nie mocz śledzi za długo. Zbyt długie moczenie może prowadzić do tego, że śledzie stracą smak.

Wartości odżywcze śledzi po sułtańsku z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
179.13 kcal
394.08 kcal
Białko
7.77 g
17.09 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
11.24 g
24.73 g
Tłuszcze nasycone
1.82 g
4.01 g
Tłuszcze nienasycone
9.42 g
20.72 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.50 g
14.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.92 g
6.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie po sułtańsku z rodzynkami

Na 100g
Na porcję (220g)
Witamina B6
0.31 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Witamina C
4.75 mg
10.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
3.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Foliany
10.77 µg (mcg)
23.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po sułtańsku z rodzynkami

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
78.32 mg
172.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
335.73 mg
738.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
33.84 mg
74.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
112.93 mg
248.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
2.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
1.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po sułtańsku z rodzynkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po sułtańsku z rodzynkami

Lista alergenów dla śledzi po sułtańsku z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny, chilli.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi po sułtańsku z rodzynkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier
6 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Liczba porcji:
Razem
43.00
Łączny koszt
21.68
Jak oceniasz przepis na śledzie po sułtańsku z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób