Sfenj

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny sfenj w koszyczku.
Sfenj
Sfenj to pączki, przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego, smażone na głębokim oleju. Pączki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
496 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Drożdże suche - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, blaszka do pieczenia, ręcznik papierowy, ściereczka

Przepis na sfenj krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz drożdże.

Następnie do miski wlej szklankę letniej wody i ze składników wyrób dość rzadkie ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją delikatnie olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podziel na 6 części i z każdej z nich uformuj kulę.

Ciasto ułóż na natłuszczonej tacy lub blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na chwilę.

Do garnuszka wlej olej i rozgrzej go do temperatury maksymalnie 175 st. C.

Gdy olej się rozgrzeje, w każdej kuli zrób dziurkę w środku i lekko rozciągaj ją na boki.

Pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron do zarumienienia.

Usmażone Sfenj odsącz na ręczniku papierowym.

Gotowe Sfenj możesz podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na sfenj
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sfenj

Sfenj to lekki i gąbczasty krążek ciasta smażony na oleju. Smaczne sfenj podaje się posypane cukrem pudrem lub macza się je w miodzie. Pączki spożywane są na śniadanie lub podawane po południu jako dodatek do kawy, lub herbaty. Sfenj to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na Sfenj jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, drożdże suche, olej rzepakowy, sól oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić Sfenj? Do miski przesiej mąkę, dodaj pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz drożdże. Następnie do miski wlej szklankę letniej wody i składniki wymieszaj na dość rzadkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją delikatnie olejem, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 6 części i z każdej z nich uformuj kulę. Ciasto ułóż na natłuszczonej tacy lub blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na chwilę. Do garnuszka wlej olej i rozgrzej go do temperatury maksymalnie 175°C. Gdy olej się rozgrzeje, w każdej kuli zrób dziurkę w środku i lekko rozciągaj ją na boki. Pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron do zarumienienia. Usmażone Sfenj odsącz na ręczniku papierowym.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne pączki smażone na głębokim tłuszczu. Najlepsze Sfenj są dobre do spożycia na ciepło oraz na zimno. Pączki warto podać na deser lub jako słodki dodatek do kawy, lub herbaty.

Alergeny w sfenj

Lista alergenów dla Sfenj przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze sfenj

na 100g gotowej potrawy

Sfenj to doskonała propozycja na smaczny, marokański deser. Potrawa smażona jest na głębokim tłuszczu, dlatego warto ograniczyć ją w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
827.64
496.58
Białko (g)
1.24
0.74
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
10.31
6.19
Węglowodany przyswajalne (g)
9.97
5.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
86.72
52.03
Tłuszcze nasycone (g)
6.13
3.68
Tłuszcze nienasycone (g)
80.60
48.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
57.17
34.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
23.43
14.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
0.48
0.29
Potas (mg)
17.77
10.66
Wapń (mg)
1.95
1.17
Żelazo (mg)
0.96
0.58
Szacunkowy indeks glikemiczny sfenj 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sfenj

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Drożdże suche
10 g
2 płaskie łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Olej rzepakowy
2000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
14.00
Za 2000 ml
Koszt składników
19.30