Przepis na oponki drożdżowe z serem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 700 g 3,5 szklanki
- Drożdże świeże 40 g
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Masło 130 g
- Wódka 40 ml 1 kieliszek
- Ser twarogowy tłusty 300 g
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
- Jajko 2 szt.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Do miski przesiej mąkę pszenną.
Rozpuść masło w mikrofali.
Do miski z mąką wlej drożdże i masło, dodaj jajka, twaróg, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, kieliszek wódki i wymieszaj składniki.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.
Rantem cukierniczym wykrawaj okrągłe kawałki ciasta a w nich małym kieliszkiem jeszcze jedno koło aby uzyskać kształt oponki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 st. C.
Oponki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.
Powinny smażyć się przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posyp wierzch oponek cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki z sera białego
-
Oponki bez sera
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Sfenj
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki

(liczba kalorii)
Oponki drożdżowe z serem - cechy przepisu
Więcej o oponkach drożdżowych z serem
Oponki drożdżowe z serem to świetny pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oponki drożdżowe to dobra alternatywa gotowych pączków z cukierni. Domowe ciasto jest dużo smaczniejsze i świetnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Przepis na oponki drożdżowe z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, drożdże, mleko, wódka, masło, twaróg mielony tłusty, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, skórka z cytryny, olej rzepakowy.
Jak zrobić oponki drożdżowe z serem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże i masło, dodaj jajka, twaróg, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Rantem cukierniczym wykrawaj okrągłe kawałki ciasta a w nich małym kieliszkiem jeszcze jedno koło aby uzyskać kształt oponki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego przez cały proces smażenia. Oponki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 3-4 minuty z każdej strony. Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp wierzch oponek cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe można piec w piekarniku, smażyć na głębokim tłuszczu, a także gotować na parze. Ciasto zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, które odpowiadają za nasz metabolizm.
Podsumowując pyszne oponki drożdżowe to bardzo dobry deser dla dzieci i dorosłych. Drożdżowe oponki są łatwe do zrobienia i dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Oponki drożdżowe najlepsze są tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Szybkie oponki można przygotować także w wersji bez dodatku drożdży, pomijamy wtedy proces wyrastania ciasta.
Wartości odżywcze oponek drożdżowych z serem
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w oponkach drożdżowych z serem
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy w przepisie na oponki drożdżowe z serem
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na oponki drożdżowe z serem
(155g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
wódka,
twaróg,
mleko,
olej rzepakowy,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w oponkach drożdżowych z serem
Lista alergenów dla oponek drożdżowych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy tłusty
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko