Przepis na oponki drożdżowe z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, kieliszek, mały rant cukierniczy

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Rozpuść masło w mikrofali.

Do miski z mąką wlej drożdże i masło, dodaj jajka, twaróg, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, kieliszek wódki i wymieszaj składniki.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.

Rantem cukierniczym wykrawaj okrągłe kawałki ciasta a w nich małym kieliszkiem jeszcze jedno koło aby uzyskać kształt oponki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 st. C.

Oponki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.

Powinny smażyć się przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Posyp wierzch oponek cukrem pudrem.

Oponki drożdżowe z serem posypane cukrem pudrem.
Oponki drożdżowe z serem
Koszt przygotowania dania
21.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
797 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73
Zobacz inne przepisy na oponki z serem

Oponki drożdżowe z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o oponkach drożdżowych z serem

Oponki drożdżowe z serem to świetny pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oponki drożdżowe to dobra alternatywa gotowych pączków z cukierni. Domowe ciasto jest dużo smaczniejsze i świetnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Przepis na oponki drożdżowe z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, drożdże, mleko, wódka, masło, twaróg mielony tłusty, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, skórka z cytryny, olej rzepakowy.

Jak zrobić oponki drożdżowe z serem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże i masło, dodaj jajka, twaróg, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Rantem cukierniczym wykrawaj okrągłe kawałki ciasta a w nich małym kieliszkiem jeszcze jedno koło aby uzyskać kształt oponki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego przez cały proces smażenia. Oponki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 3-4 minuty z każdej strony. Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp wierzch oponek cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe można piec w piekarniku, smażyć na głębokim tłuszczu, a także gotować na parze. Ciasto zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, które odpowiadają za nasz metabolizm.

Podsumowując pyszne oponki drożdżowe to bardzo dobry deser dla dzieci i dorosłych. Drożdżowe oponki są łatwe do zrobienia i dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Oponki drożdżowe najlepsze są tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Szybkie oponki można przygotować także w wersji bez dodatku drożdży, pomijamy wtedy proces wyrastania ciasta.

Wartości odżywcze oponek drożdżowych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
514.24 kcal
797.07 kcal
Białko
6.26 g
9.70 g

Węglowodany w oponkach drożdżowych z serem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
21.74 g
33.69 g
Węglowodany przyswajalne
21.61 g
33.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.13 g
0.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
44.40 g
68.82 g
Tłuszcze nasycone
6.84 g
10.59 g
Tłuszcze nienasycone
37.56 g
58.22 g
Cholesterol
29.83 mg
46.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na oponki drożdżowe z serem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oponki drożdżowe z serem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
53.71 mg
83.25 mg
Potas
79.91 mg
123.86 mg
Wapń
32.47 mg
50.34 mg
Żelazo
1.63 mg
2.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek drożdżowych z serem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach drożdżowych z serem

Lista alergenów dla oponek drożdżowych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania oponek drożdżowych z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
130 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Wódka
40 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 ml
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na oponki drożdżowe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób