Przepis na oponki z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, ocet spirytusowy, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, szklanka, kieliszek do wódki, thermomix

W naczyniu Thermomixa umieść ser twarogowy. Rozdrobnij przez 23 sekundy / obroty 7.

Do twarogu dodaj mąkę, jajka, cukier, śmietanę, sodę i proszek do pieczenia oraz ocet. Wyrabiaj przez 30 sekund / obroty 4.

Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią ciasto i wyrabiaj jeszcze chwilę dłonią. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm.

Szklanką wycinaj koła, a w ich środku kolejne kółko. Oponki odkładaj na bok. Środki delikatnie wyciągnij i uformuj małe kuleczki. Powtarzaj czynność do wykorzystania całego ciasta.

Rozgrzej olej i na początku usmaż w nim małe pączuszki na złoty kolor.

Następnie usmaż oponki również na złoty kolor z obu stron.

Wyciągnij z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy.

Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Oponki Thermomix na białym talerzu
Oponki Thermomix
Koszt przygotowania dania
15.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
125 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Oponki Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oponkach z Thermomixa

Oponki to odmiana pączków w kształcie obręczy. Pączkami zajadano się już w starożytnym Rzymie. Na początku podawano je w wytrawnym wydaniu. W polskiej kuchni nadziewane były słoniną i spożywano je w okresie karnawału. Obecnie najwięcej pączków spożywane jest podczas Tłustego Czwartku, czyli w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wówczas sprzedawane jest około 100 milionów pączków i szacuje się, że każdy Polak zjada ich tego dnia około 2,5 sztuki. Jest to związane z przesądem, który sugeruje, że odmówienie sobie tego dnia słodkiej bułeczki sprzyja niepowodzeniu w życiu. Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.

Oponki Thermomix przygotujesz w zaledwie kilka chwil, dlatego to świetne rozwiązanie, jeśli jeszcze nie zjadłeś słodkiej, smażonej bułeczki.

Ten prosty przepis na oponki z Thermomixa przygotujesz z kilku składników. Potrzebny będzie twaróg, mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana, ocet, soda i proszek do pieczenia. Do smażenia potrzebny będzie olej.

Na początku rozdrobnij twaróg w Thermomixie. Zajmie to około 23 sekundy. Następnie dodaj pozostałe składniki potrzebne do ciasta i wszystko razem wymieszaj przez 30 sekund. W tym czasie stolnicę obsyp mąką. Ciasto przełóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj szklanką koła, a na ich środku kieliszkiem kolejne kółeczko. Oponki odkładaj na bok. Środek możesz uformować w kuleczki- mini pączki. Tak przygotowane ciasto smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, wystudzone oponki podawaj posypane cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić oponki w Thermomixie. Sami widzicie, że są łatwe w przygotowaniu. Te pyszne, szybkie bułeczki to świetny deser nie tylko na Tłusty Czwartek i nie tylko dla dzieci.

Jeśli chcesz, by oponki Thermomix były jeszcze smaczniejsze to przed podaniem, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. To nada im jeszcze dodatkowego rozgrzewającego charakteru, szczególnie gdy zima nie odpuści na kilka dni przed Wielkim Postem. W każdym wydaniu będą naprawdę dobre.

Wartości odżywcze oponek z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
418.52 kcal
125.56 kcal
Białko
7.94 g
2.38 g

Węglowodany w oponkach z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
27.70 g
8.31 g
Węglowodany przyswajalne
27.70 g
8.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
30.74 g
9.22 g
Tłuszcze nasycone
4.02 g
1.20 g
Tłuszcze nienasycone
26.73 g
8.02 g
Cholesterol
29.26 mg
8.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na oponki z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.05 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.87 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.23 µg (mcg)
14.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oponki z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
115.04 mg
34.51 mg
Potas
104.84 mg
31.45 mg
Wapń
46.95 mg
14.08 mg
Fosfor
112.55 mg
33.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.37 mg
4.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
0.51 mg
Cynk
0.50 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach z Thermomixa

Lista alergenów dla oponek z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na oponki z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania oponek z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Ocet spirytusowy
10 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
32.30
Jak oceniasz przepis na oponki z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób