Oponki

oponki

Oponki różnią się tym od pączków, że mają w środku otwór i nie zawierają nadzienia. Pączki i oponki należą do rodzaju ciastek i ciasteczek smażonych na głębokim tłuszczu. Robi się je z nadzieniem lub bez, w kształcie spłaszczonej kuli lub oponki. Ciastka te występują w kuchniach świata od Indii do Ameryki, lecz są szczególnie popularne w kuchni europejskiej i amerykańskiej. Oponki, jakie znamy w Polsce i jakie z łatwością możemy zrobić w domu, to oponki serowe wywodzące się z kuchni brytyjskiej. Robimy je z dodatkiem serka homogenizowanego lub twarogu. Podobny, łatwy sposób na upieczenie oponek, oferuje przepis na oponki drożdżowe. Dobre oponki usmażymy na patelni lub w rondlu wypełnionym tłuszczem.

Oponki - sprawdzone przepisy i sposoby wykonania pysznych oponek

Wiele osób pamięta z dzieciństwa pieczenie pączków z ciasta drożdżowego w domu. Dziś już mało kto chce się pokusić o wykonanie tego pracochłonnego i trudnego przepisu. Dlatego też szukamy łatwiejszego sposobu na pyszne, domowe pączki, które łatwo można zrobić samodzielnie. Odpowiedzią są oponki serowe wywodzące się z kuchni angielskiej. Są to wypieki łatwe do zrobienia, które możemy usmażyć nawet w godzinę. Doradzamy jak zrobić dobre oponki serowe i przedstawiamy łatwe przepisy i sposoby.

Czym się różnią pączki i oponki

Pączki i oponki w kuchni polskiej

W kuchni polskiej znamy dobrze klasyczne, polskie pączki, czyli okrągłe ciastka drożdżowe z nadzieniem z dżemu i polane lukrem lub posypane cukrem pudrem. Mniej popularnym, lecz równie pysznym, rodzajem pączków, są małe pączuszki bez nadzienia.

Pączki stanowią codzienną, słodką przekąskę, poczęstunek dla gości i słodki przysmak na chwilę relaksu. Tradycyjnym dniem pączków jest “Tłusty czwartek”, czyli ostatni czwartek karnawału poprzedzający wielki post. Tydzień po tłustym czwartku zaczyna się Wielki Post, w którym tradycyjnie ograniczano jedzenie z przyczyn religijnych. Przed rozpoczęciem postu ludzie obchodzili święto, kiedy to można było się objadać, czyli Tłusty Czwartek i zapusty. Wtedy właśnie objadamy się pączkami, oponkami i chruścikami. Niestety nie jest to przysmak bezkarny. Charakterystyczną cechą pączków jest sposób ich smażenia. Przysmaki smażone na głębokim tłuszczu, zawierają go bardzo wiele, po prostu nasiąkają tłuszczem. W związku z tym jest to przysmak kaloryczny i tuczący. Dlatego też pączki nieco odchodzą na dalszy plan i ustępują miejsca mniej tuczącym przysmakom.

Oponki to po prostu pączki z dziurką w środku, stąd ich nazwa, gdyż kształtem przypominają opony samochodowe. Są mniejsze, lżejsze i może mniej tuczące. Ostatnio bardzo modne stają się oponki serowe według kuchni angielskiej. W odróżnieniu od klasycznych pączków, których przygotowanie jest pracochłonne, oponki można szybko upiec na kolację lub jako poczęstunek dla gości. Mamy do wyboru przepis na oponki z serem oraz oponki drożdżowe. Jedne i drugie są bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania w domu. Nieco dłuższe przygotowanie oponek drożdżowych wynika z konieczności czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie.

Pączki i oponki w kuchniach świata

Pączki, oponki i różne ciasteczka smażone na głęboki tłuszczu jadane są w krajach, gdzie tradycyjne jest wypiekanie chleba i ciast z mąki, ale nie tylko. Stanowią one przysmak w krajach europejskich, skąd przybyły do Ameryki. Mączne potrawy jada się także w Indiach i tam też mamy przepisy na pączki gulab jamun oraz vada. Ciasteczka w podobnym stylu, wypiekane w głębokim oleju jada się także w Nepalu i w Afryce. Jednak królestwem pączków i oponek jest Europa oraz USA.

Klasyczne pączki nadziewane konfiturami piecze się w Polsce, w Niemczech, we Włoszech. Bardzo podobne są pączki izraelskie, lecz nadziewa się je dżemem od góry. W kuchni żydowskiej piecze się pączki sufganijot, które są przysmakiem na święto Chanuka. Przypominają klasyczne pączki drożdżowe, smażone na głęboki tłuszczu. Już po usmażeniu, ale jeszcze ciepłe, nadziewa się je dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego. Tradycyjnie są nadziewane od góry, tak że u góry znajduje się kropka dżemu.

W niektórych krajach robi się małe pączuszki bez nadzienia. Należą do nich: turecka lokma, włoskie mini pączki bomboloni i duńskie mini pączki aebleskiver. Bardzo ciekawy kształt przyjmują pączki wiedeńskie, które wyglądają jak wianuszek z dziurką w środku. Różnią się one także przepisem, gdyż są robione z ciasta ptysiowego. Natomiast bardzo różne kształty mają hiszpańskie churros, które zwykle jada się na śniadanie. Przypominają one większe, słodkie frytki.

Klasyczne oponki pochodzą z kuchni anglosaskiej, gdzie podaje się donaty i oponki serowe. W Anglii piecze się oponki serowe na bazie serka homogenizowanego. Natomiast w USA upowszechniły się klasyczne pączki, które są bez nadzienia, za to z dziurką w środku. Ich charakterystyczną cechą jest ozdabianie słodką polewą w różnych smakach i kolorach.

Natomiast zupełnie innym rodzajem wypieków są bajgle czy obwarzanki. Kształtem przypominają oponkę, gdyż są okrągłe z otworem w środku. Jednak, w odróżnieniu od słodkich i pulchnych oponek, bajgle i obwarzanki stanowią zwykłe, wytrawne pieczywo. Rodzajów tych bułeczek jest nie mało. Słynne krakowskie bajgle to bułeczki wykonane z ciasta skręconego i połączonego w krążek. Natomiast bajgle w kuchni żydowskiej to po prostu bułki z dziurką, podobnie jak gruzińskie puri.

Czy pączki i oponki są zdrowe

Pyszne i słodkie oponki umilają życie, jednak nie jest to zdrowe jedzenie. Oponki nie zawierają prawie żadnych witamin ani składników mineralnych. Składają się one głównie z węglowodanów, tłuszczy i białka. Są przy tym ciężkostrawne i kaloryczne, głównie z powodu smażenia na głębokim tłuszczu. Połączenie węglowodanów i tłuszczu powoduje szybki wyrzut insuliny do krwi. Szybko jednak następuje spadek, co wywołuje głód i chęć sięgnięcia po następne ciasteczko. Kolejnym problemem jest cukier, który w oponkach przyjmujemy w dużej ilości.

Niestety pączki i oponki są bardzo kaloryczne. Najmniej kalorii mają oponki drożdżowe, jednak są to małe ciasteczka, których jemy więcej. Ilość kalorii w tradycyjnych pączkach zależy od rodzaju nadzienia i polewy. Niestety angielskie oponki serowe mają jeszcze więcej kalorii niż zwykłe pączki. Rekordzistami kaloryczności są puchate i pozornie lekkie pączki wiedeńskie.

Czy mamy jednak zrezygnować z tych pyszności? Na pewno warto zachować umiar. Codzienny pączek lub oponka w przerwie w pracy to zły pomysł. Także dzieci nie powinny jeść pysznych oponek codziennie. Jednak żadna impreza nie może obyć się bez słodkości, zaś dobre oponki stanowią idealny poczęstunek. Na imprezę warto zrobić oponki z serem samodzielnie, szczególnie że dobry przepis naprawdę szybki i łatwy. Przygotowując ciasto na oponki w domu, mamy pewność, że składniki są świeże, zaś wyrób nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. W domu mamy pewność, że smażymy wypieki na świeżym tłuszczu.

Jak zrobić dobre oponki

Przepis na dobre oponki serowe

Umiejętność wypieku klasycznych, polskich pączków w domu niestety odchodzi w zapomnienie. Jeszcze w połowie XX wieku każda pani domu umiała piec pączki. Robiono je jednak raczej tylko na tłusty czwartek lub ostatki, gdyż przepis jest pracochłonny. Obecnie mało kto umie zrobić dobre pączki i raczej nie piecze się ich w domu. Dlatego też coraz bardziej popularne są angielskie oponki serowe, które są łatwe do zrobienia i można je szybko przygotować samodzielnie, nawet tuż przed imprezą. Warto poznać dobry przepis, gdyż pozwala on przygotować pyszny poczęstunek nawet w ciągu godziny.

Dobre oponki angielskie robimy z serem twarogowym lub z serkiem homogenizowanym. Na oponki nadaje się każdy ser biały lub twarogowy. Nie może to być jednak ser kwaśny. W Anglii robi się je również z gęstym jogurtem lub śmietaną. Jeśli ser jest zbyt gęsty warto dodać łyżkę śmietany. Ciasto na oponki nie wymaga drożdży, lecz robione jest z dodatkiem proszku do pieczenia i sody.

Aby zrobić ciasto na oponki łączymy żółtka z serem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy krążki. Następnie krążki ciasta smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Oponki możemy również upiec w piekarniku. Potrzebna będzie jednak specjalna forma do donatów. Oczywiście nie wyrzucamy ciasta powstałego po wykrojeniu dziurek. Możemy je ponownie rozwałkować, lub upiec małe kuleczki.

Dobry przepis na oponki na drożdżach

Przepis na oponki drożdżowe jest podobnie łatwy. Robimy je podobnie jak ciasto drożdżowe i drożdżówki. Najpierw musimy zrobić zaczyn z drożdży. Nie jest to jednak zadanie trudne. Czekamy 15 minut, aż zaczyn się zaktywizuje. Następnie dodajemy zaczyn do ciasta i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy, wałkujemy na stolnicy i wycinamy krążki, które smażymy na tłuszczu. Warto pamiętać, że oponki smażą się bardzo szybko, dlatego też dobrze jest najpierw zrobić dużo krążków, a następnie zacząć smażenie.

Zarówno oponki serowe jak i drożdżowe podaje się posypane cukrem pudrem. Podczas smażenia warto pamiętać, że są gorące i wyjmować je specjalnymi szczypcami. Oponki wykładamy na papier, tak aby ociekły z tłuszczu. Dopiero gdy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Oponki - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto