Oponki z piekarnika
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na oponki z piekarnika krok po kroku
W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, wymieszaj do połączenia składników.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.
Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło.
Oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Posyp oponki cukrem pudrem.
- Oponki drożdżowe
- Oponki z twarogiem
- Oponki serowe z piekarnika
- Oponki z serka homogenizowanego
- Oponki Thermomix
- Oponki drożdżowe z serem
- Oponki twarogowe
- Oponki z sera z wiaderka
- Oponki bez sera
- Oponki z sera białego
- Oponki z serem mascarpone
- Oponki z serem thermomix
- Oponki z serem z piekarnika
- Sfenj
- Drożdżowe oponki z serem
- Oponki
Więcej informacji na temat oponek z piekarnika
Oponki z piekarnika to świetny pomysł na pyszne pieczone ciasto bez dodatku drożdży. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem czekoladowym. Przepis na oponki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, cukier puder.
Jak zrobić oponki z piekarnika? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, wymieszaj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło. Oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Posyp oponki cukrem pudrem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując szybkie oponki z piekarnika bez drożdży to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Łatwe oponki możesz przygotować także, jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniu słodkich wypieków. Oponki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Zachowują świeżość przez jeden dzień, więc przygotuj taką porcję, którą zjesz od razu. Wiesz już, ile czasu piec i jak przygotować oponki, możesz więc przygotować je przy najbliższej okazji. Prosty przepis na pieczone oponki możesz wykorzystać także do przygotowania deseru dla niezapowiedzianych gości.
Alergeny w oponkach z piekarnika
Lista alergenów dla oponek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze oponek z piekarnika
Oponki z piekarnika to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Oponki zawierają małą ilość kalorii i mogą być bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej. Oponki nie są dobrym pomysłem dla diabetyków.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.