Oponki z piekarnika

Opublikowano: 21.02.2022 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki z piekarnika posypane cukrem pudrem podane na białym półmisku.
Oponki z piekarnika
Oponki z piekarnika to bardzo dobra propozycja na pyszny deser. Oponki pieczone zawierają mniejszą ilość kalorii niż smażone na tłuszczu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
360 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, szklanka, blacha, kieliszek

Przepis na oponki z piekarnika krok po kroku

W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, wymieszaj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.

Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło.

Oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Posyp oponki cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat oponek z piekarnika

Oponki z piekarnika to świetny pomysł na pyszne pieczone ciasto bez dodatku drożdży. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem czekoladowym. Przepis na oponki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, cukier puder.

Jak zrobić oponki z piekarnika? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, wymieszaj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło. Oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Posyp oponki cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując szybkie oponki z piekarnika bez drożdży to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Łatwe oponki możesz przygotować także, jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniu słodkich wypieków. Oponki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Zachowują świeżość przez jeden dzień, więc przygotuj taką porcję, którą zjesz od razu. Wiesz już, ile czasu piec i jak przygotować oponki, możesz więc przygotować je przy najbliższej okazji. Prosty przepis na pieczone oponki możesz wykorzystać także do przygotowania deseru dla niezapowiedzianych gości.

Alergeny w oponkach z piekarnika

Lista alergenów dla oponek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze oponek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Oponki z piekarnika to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Oponki zawierają małą ilość kalorii i mogą być bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej. Oponki nie są dobrym pomysłem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
267.29
360.84
Białko (g)
10.78
14.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
49.57
66.92
Węglowodany przyswajalne (g)
49.53
66.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
3.23
4.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
3.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
1.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.55
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.34
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
3.75
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.63
94.00
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
114.88
155.08
Potas (mg)
275.76
372.27
Wapń (mg)
114.41
154.46
Fosfor (mg)
195.82
264.36
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.31
23.37
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.73
3.69
Cynk (mg)
0.64
0.86
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z piekarnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z piekarnika

Koszt składników
19.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
19.10