Przepis na oponki z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, szklanka, blacha, kieliszek

W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, wymieszaj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.

Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło.

Oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Posyp oponki cukrem pudrem.

Oponki z piekarnika posypane cukrem pudrem podane na białym półmisku.
Oponki z piekarnika
Koszt przygotowania dania
9.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Oponki z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oponkach z piekarnika

Oponki z piekarnika to świetny pomysł na pyszne pieczone ciasto bez dodatku drożdży. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem czekoladowym. Przepis na oponki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, cukier puder.

Jak zrobić oponki z piekarnika? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, wymieszaj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło. Oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Posyp oponki cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując szybkie oponki z piekarnika bez drożdży to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Łatwe oponki możesz przygotować także, jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniu słodkich wypieków. Oponki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Zachowują świeżość przez jeden dzień, więc przygotuj taką porcję, którą zjesz od razu. Wiesz już, ile czasu piec i jak przygotować oponki, możesz więc przygotować je przy najbliższej okazji. Prosty przepis na pieczone oponki możesz wykorzystać także do przygotowania deseru dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze oponek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
267.29 kcal
360.84 kcal
Białko
10.78 g
14.55 g

Węglowodany w oponkach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
49.57 g
66.92 g
Węglowodany przyswajalne
49.53 g
66.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
3.23 g
4.36 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
2.69 g
Tłuszcze nienasycone
1.24 g
1.67 g

Witaminy w przepisie na oponki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina
0.41 mg
0.55 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna
2.78 mg
3.75 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany
69.63 µg (mcg)
94.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oponki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
114.88 mg
155.08 mg
Potas
275.76 mg
372.27 mg
Wapń
114.41 mg
154.46 mg
Fosfor
195.82 mg
264.36 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez
17.31 mg
23.37 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo
2.73 mg
3.69 mg
Cynk
0.64 mg
0.86 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z piekarnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach z piekarnika

Lista alergenów dla oponek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Cena przygotowania oponek z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
19.10
Jak oceniasz przepis na oponki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób