Przepis na oponki z serem z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, szklanka

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem.

Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier.

Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.

Szklanką wykrawaj oponki, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę.

Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze.

Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Oponki z serem z piekarnika podane na białej paterze.
Oponki z serem z piekarnika
Koszt przygotowania dania
9.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Oponki z serem z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oponkach z serem z piekarnika

Oponki z serem z piekarnika to bardzo dobry pomysł na delikatne drożdżowe ciasto z dodatkiem twarogu. Oponki pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość tłuszczu i są łatwiej strawne. Przepis na oponki z serem z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, twaróg tłusty, drożdże, mleko, jajko.

Jak zrobić oponki z serem z piekarnika? Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem. Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm. Szklanką wykrawaj oponk,i a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę. Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Białko niezbędne jest także do syntezy enzymów trawiennych. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.

Podsumowując pieczone oponki serowe to bardzo dobry deser dla całej rodziny. Oponki są pyszne i zawierają mniejszą ilość kalorii. Oponki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 2 dni. Oponki z twarogiem zawierają dużą ilość białka, pozwolą więc zachować sytość na dłużej.

Wartości odżywcze oponek z serem z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
240.72 kcal
361.07 kcal
Białko
9.77 g
14.65 g

Węglowodany w oponkach z serem z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
44.45 g
66.67 g
Węglowodany przyswajalne
44.18 g
66.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
2.89 g
4.33 g
Tłuszcze nasycone
1.95 g
2.93 g
Tłuszcze nienasycone
0.93 g
1.40 g

Witaminy w przepisie na oponki z serem z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
0.68 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna
3.04 mg
4.56 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany
87.03 µg (mcg)
130.55 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oponki z serem z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
91.27 mg
136.91 mg
Potas
130.75 mg
196.12 mg
Wapń
52.62 mg
78.93 mg
Fosfor
91.54 mg
137.31 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez
18.45 mg
27.68 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo
2.45 mg
3.67 mg
Cynk
0.91 mg
1.37 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z serem z piekarnika 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach z serem z piekarnika

Lista alergenów dla oponek z serem z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania oponek z serem z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na oponki z serem z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób