Przepis na drożdżowe oponki z serem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, stolnica, wałek, miseczka, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, garnek wysoki

Rozpocznij od zrobienia rozczynu. W misce umieść rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 10 minut.

Jajka zmiksuj razem z resztą cukru na pianę.

Twaróg rozdrobnij widelcem lub zblenduj blenderem.

Rozpuść masło.

Do dużej miski dodaj mąkę, ciepłe mleko, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptą soli. Dodaj ser, rozpuszczone masło oraz zmiksowane jajka. Dodaj też zaczyn i zacznij ugniatać ciasto. Gdyby była potrzeba można dodać odrobinę mąki, ale gdy się doda za dużo wtedy oponki będą twarde.

Ugniecione ciasto wyłóż do miski (najlepiej podsypać ją mąką). Przykryj ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce. Odczekaj 2 godziny aż ciasto urośnie.

Gdy miną 2 godziny ciasto chwilę zagnieć na stolnicy podsypanej mąką.

Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą na grubość 1 centymetra i kształt koła.

Z ciasta wykrawaj za pomocą kubka kółka. W każdym kółku na środku wykrawaj malutką zakrętką (na przykład po wodzie) malutkie kółka tworząc donaty. Ułóż obwarzanki na tacy podsypanej mąką i zostaw na 15 minut. Nie jest to jednak niezbędne.

Olej rozgrzej. Smaż na gorącym oleju oponki. Uważaj, by ich nie spalić. Gdy moc palnika jest zbyt wysoka oponki mogą się spiec, a w środku być surowe. Z kolei za mały ogień sprawi, że oponki strasznie nasiąkną tłuszczem.

Rumiane oponki po około maksymalnie 5 minutach smażenia wykładaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Oponki posyp cukrem pudrem i jedz jeszcze ciepłe.

Drożdżowe oponki z serem
Drożdżowe oponki z serem
Koszt przygotowania dania
13.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
347 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Drożdżowe oponki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o drożdżowych oponkach z serem

Klasyczny przepis babci na drożdżowe oponki z serem. Obwarzanki są proste do zrobienia. Oponki z serem to fajny przysmak dla dzieciaków. Nie pogardzą nim też starsi. Pychota.

Te oponki z serem zrobisz bez sody. Do zrobienia donatów potrzebne będą drożdże. Donaty są smażone na oleju. Jeśli chcesz smażyć oponki na głębokim tłuszczu warto dodać do ciasta łyżkę wódki. Nie jest to jednak konieczne. Można oponki także upiec – wtedy ograniczy się ilość tłuszczu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.

Wartości odżywcze drożdżowych oponek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
496.91 kcal
347.84 kcal
Białko
5.50 g
3.85 g
Fenyloalanina
0.23 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mleko 2%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w drożdżowych oponkach z serem

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
25.61 g
17.93 g
Węglowodany przyswajalne
24.99 g
17.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
41.11 g
28.78 g
Tłuszcze nasycone
4.17 g
2.92 g
Tłuszcze nienasycone
36.94 g
25.86 g
Tłuszcze jednonasycone
26.22 g
18.36 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.72 g
7.50 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
26.51 mg
18.56 mg
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na drożdżowe oponki z serem

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na drożdżowe oponki z serem

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
78.88 mg
55.22 mg
Potas
70.48 mg
49.34 mg
Wapń
23.86 mg
16.70 mg
Żelazo
2.31 mg
1.61 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżowych oponek z serem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w drożdżowych oponkach z serem

Lista alergenów dla drożdżowych oponek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania drożdżowych oponek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
525 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 525 g
Ser twarogowy chudy
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Mleko 2%
80 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
36 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Olej rzepakowy
700 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.90
Za 700 ml
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na drożdżowe oponki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób