Przepis na drożdżowe oponki z serem krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 525 g
- Ser twarogowy chudy 300 g
- Mleko 2% 80 ml
- Drożdże świeże 30 g
- Cukier 36 g
- Jajko 2 szt.
- Masło 30 g
- Olej rzepakowy 700 ml
Rozpocznij od zrobienia rozczynu. W misce umieść rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 10 minut.
Jajka zmiksuj razem z resztą cukru na pianę.
Twaróg rozdrobnij widelcem lub zblenduj blenderem.
Rozpuść masło.
Do dużej miski dodaj mąkę, ciepłe mleko, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptą soli. Dodaj ser, rozpuszczone masło oraz zmiksowane jajka. Dodaj też zaczyn i zacznij ugniatać ciasto. Gdyby była potrzeba można dodać odrobinę mąki, ale gdy się doda za dużo wtedy oponki będą twarde.
Ugniecione ciasto wyłóż do miski (najlepiej podsypać ją mąką). Przykryj ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce. Odczekaj 2 godziny aż ciasto urośnie.
Gdy miną 2 godziny ciasto chwilę zagnieć na stolnicy podsypanej mąką.
Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą na grubość 1 centymetra i kształt koła.
Z ciasta wykrawaj za pomocą kubka kółka. W każdym kółku na środku wykrawaj malutką zakrętką (na przykład po wodzie) malutkie kółka tworząc donaty. Ułóż obwarzanki na tacy podsypanej mąką i zostaw na 15 minut. Nie jest to jednak niezbędne.
Olej rozgrzej. Smaż na gorącym oleju oponki. Uważaj, by ich nie spalić. Gdy moc palnika jest zbyt wysoka oponki mogą się spiec, a w środku być surowe. Z kolei za mały ogień sprawi, że oponki strasznie nasiąkną tłuszczem.
Rumiane oponki po około maksymalnie 5 minutach smażenia wykładaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Oponki posyp cukrem pudrem i jedz jeszcze ciepłe.
Często zadawane pytania
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki z sera białego
-
Oponki bez sera
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Sfenj
-
Oponki

(liczba kalorii)
Drożdżowe oponki z serem - cechy przepisu
Więcej o drożdżowych oponkach z serem
Klasyczny przepis babci na drożdżowe oponki z serem. Obwarzanki są proste do zrobienia. Oponki z serem to fajny przysmak dla dzieciaków. Nie pogardzą nim też starsi. Pychota.
Te oponki z serem zrobisz bez sody. Do zrobienia donatów potrzebne będą drożdże. Donaty są smażone na oleju. Jeśli chcesz smażyć oponki na głębokim tłuszczu warto dodać do ciasta łyżkę wódki. Nie jest to jednak konieczne. Można oponki także upiec – wtedy ograniczy się ilość tłuszczu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.
Wartości odżywcze drożdżowych oponek z serem
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w drożdżowych oponkach z serem
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na drożdżowe oponki z serem
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na drożdżowe oponki z serem
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w drożdżowych oponkach z serem
Lista alergenów dla drożdżowych oponek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko