Oponki z serka homogenizowanego

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki z serka homogenizowanego podane na blacie.
Oponki z serka homogenizowanego
Oponki z serka homogenizowanego to wspaniała opcja na pyszny deser, który sprawdzi się na szczególne okazje. Mają wspaniały smak i są proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
168 kcal
Kcal w porcji
69 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (120 g)
  • Cukier waniliowy (8 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Przepis na oponki z serka homogenizowanego krok po kroku

Do dużej miski przesiej suche składniki.

Do miski wbij jajka i dodaj serek. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto rozłóż na blacie i dokładnie je rozwałkuj.

Szklanką wytnij duże okręgi, a następnie kieliszkiem wytnij dziurkę w środku każdej oponki.

W garnku rozgrzej olej, gdy będzie już gorący, smaż pączki partiami, aż do zbrązowienia.

Jak oceniasz przepis na oponki z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat oponek z serka homogenizowanego

Oponki z serka homogenizowanego to wspaniała opcja na pyszny deser, który sprawdzi się na szczególne okazje. Mają wspaniały smak i są proste w przygotowaniu. Ze względu na dodatek serka są bardzo puszyste i delikatne.

Przepis na oponki z serka homogenizowanego jest niezwykle prosty i wspaniale sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które kochają domowe słodkości. By je przygotować nie potrzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko duży garnek albo bardzo głęboka patelnia. Można również użyć do tego woka. Opoki są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego niezwykle ważne jest, by nie był on odpowiednio nagrzany, jednak nie za bardzo. Olej bardzo łatwo jest przypalić, a wtedy powstają w nim niebezpieczne dla zdrowia substancje. By tego uniknąć wystarczy co jakiś czas włożyć do środka część ciasta, jeśli wokół niego powstaną bąbelki powietrza, oznacza to, że tłuszcz jest już gotowy do smażenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki z serka homogenizowanego, to ten wspaniały przepis będzie idealną inspiracją. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do ich przygotowania używa się kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. Podstawą jest oczywiście serek homogenizowany, który jest niezwykle gęsty. Choć w niektórych przepisach pomija się jego dodatek, to jednak warto go dodać do masy. Dzięki serkowi ciasto jest niezwykle puszyste i bardzo miękkie. Wspaniale sprawdzi się ten o smaku waniliowym lub śmietankowym, gdyż są najbardziej uniwersalne. Oprócz serka dodaje się również mąkę, najlepiej w tym wypadku sprawdza się mąka pszenna o niskim typie, gdyż jest delikatna i bardzo uniwersalna. Można ją również zastąpić mąką owsianą, która jest równie smaczna i także sprawdza się w słodkich wypiekach.

Oponki z tego przepisu są szybkie, a przy okazji niezwykle łatwe. To wspaniała opcja również dla dzieci, ale na pewno pokochają je najstarsi. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie, by stworzyć te pyszne smakołyki w swoim własnym domu.

Alergeny w oponkach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla oponek z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze oponek z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

Te ciastka, tak jak inne słodkości nie powinny gościć zbyt często w diecie, ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kcal)
244.90
168.98
Białko (g)
11.50
7.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany (g)
44.91
30.99
Węglowodany przyswajalne (g)
44.90
30.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz (g)
2.38
1.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
1.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód (mg)
26.60
18.36
Wapń (mg)
54.76
37.78
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
49.77
34.34
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.25
1.55
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z serka homogenizowanego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek z serka homogenizowanego

Koszt składników
18.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier waniliowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
18.10