Przepis na oponki z serka homogenizowanego krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Do dużej miski przesiej suche składniki.

Do miski wbij jajka i dodaj serek. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto rozłóż na blacie i dokładnie je rozwałkuj.

Szklanką wytnij duże okręgi, a następnie kieliszkiem wytnij dziurkę w środku każdej oponki.

W garnku rozgrzej olej, gdy będzie już gorący, smaż pączki partiami, aż do zbrązowienia.

Oponki z serka homogenizowanego podane na blacie.
oponki z serka homogenizowanego
Koszt przygotowania dania
7.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Oponki z serka homogenizowanego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oponkach z serka homogenizowanego

Oponki z serka homogenizowanego to wspaniała opcja na pyszny deser, który sprawdzi się na szczególne okazje. Mają wspaniały smak i są proste w przygotowaniu. Ze względu na dodatek serka są bardzo puszyste i delikatne.

Przepis na oponki z serka homogenizowanego jest niezwykle prosty i wspaniale sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które kochają domowe słodkości. By je przygotować nie potrzeba wcale specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko duży garnek albo bardzo głęboka patelnia. Można również użyć do tego woka. Opoki są smażone na głębokim tłuszczu, dlatego niezwykle ważne jest, by nie był on odpowiednio nagrzany, jednak nie za bardzo. Olej bardzo łatwo jest przypalić, a wtedy powstają w nim niebezpieczne dla zdrowia substancje. By tego uniknąć wystarczy co jakiś czas włożyć do środka część ciasta, jeśli wokół niego powstaną bąbelki powietrza, oznacza to, że tłuszcz jest już gotowy do smażenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki z serka homogenizowanego, to ten wspaniały przepis będzie idealną inspiracją. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do ich przygotowania używa się kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. Podstawą jest oczywiście serek homogenizowany, który jest niezwykle gęsty. Choć w niektórych przepisach pomija się jego dodatek, to jednak warto go dodać do masy. Dzięki serkowi ciasto jest niezwykle puszyste i bardzo miękkie. Wspaniale sprawdzi się ten o smaku waniliowym lub śmietankowym, gdyż są najbardziej uniwersalne. Oprócz serka dodaje się również mąkę, najlepiej w tym wypadku sprawdza się mąka pszenna o niskim typie, gdyż jest delikatna i bardzo uniwersalna. Można ją również zastąpić mąką owsianą, która jest równie smaczna i także sprawdza się w słodkich wypiekach.

Oponki z tego przepisu są szybkie, a przy okazji niezwykle łatwe. To wspaniała opcja również dla dzieci, ale na pewno pokochają je najstarsi. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie, by stworzyć te pyszne smakołyki w swoim własnym domu.

Wartości odżywcze oponek z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kalorie)
244.90 kcal
168.98 kcal
Białko
11.50 g
7.94 g

Węglowodany w oponkach z serka homogenizowanego

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany
44.91 g
30.99 g
Węglowodany przyswajalne
44.90 g
30.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz
2.38 g
1.64 g

Składniki mineralne w przepisie na oponki z serka homogenizowanego

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód
26.60 mg
18.36 mg
Wapń
54.76 mg
37.78 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
49.77 mg
34.34 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.25 mg
1.55 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z serka homogenizowanego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla oponek z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania oponek z serka homogenizowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier waniliowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
18.10
Jak oceniasz przepis na oponki z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób