Oponki bez sera
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Cukier (30 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
- Cukier puder - do posypania (50 g)
Przepis na oponki bez sera krok po kroku
Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko.
Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto.
Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Z ciasta wytnij okręgi z dziurką.
W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu.
Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Oponki drożdżowe
- Oponki z twarogiem
- Oponki serowe z piekarnika
- Oponki z serka homogenizowanego
- Oponki z piekarnika
- Oponki Thermomix
- Oponki drożdżowe z serem
- Oponki twarogowe
- Oponki z sera z wiaderka
- Oponki z sera białego
- Oponki z serem mascarpone
- Oponki z serem thermomix
- Oponki z serem z piekarnika
- Sfenj
- Drożdżowe oponki z serem
- Oponki
Więcej informacji na temat oponek bez sera
Oponki bez sera to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne oponki możesz podać z dodatkiem kakao, herbaty lub kawy. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na oponki bez sera jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, cukier puder oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić oponki bez sera? Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto. Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wytnij okręgi z dziurką. W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu. Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: smażone oponki bez twarogu to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe oponki możesz przygotować także, jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniu słodkich wypieków. Oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Smaczne oponki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze oponki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w oponkach bez sera
Lista alergenów dla oponek bez sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze oponek bez sera
Oponki bez sera to doskonała propozycja na smaczny deser. Oponki smażone są w głębokim tłuszczu, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
- masło, cukier, cukier, jajka, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.