Przepis na oponki bez sera krok po kroku
- Masło 50 g ćwierć kostki
- Cukier 30 g
- Cukier wanilinowy 10 g
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Proszek do pieczenia 5 g 1 płaska łyżeczka
- Mleko 2% 125 ml pół szklanki
- Olej rzepakowy 500 ml do smażenia
- Cukier puder 50 g do posypania
Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko.
Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto.
Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
Z ciasta wytnij okręgi z dziurką.
W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu.
Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Oponki serowe
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki z sera białego
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki

(liczba kalorii)
Oponki bez sera - cechy przepisu
Więcej o oponkach bez sera
Oponki bez sera to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne oponki możesz podać z dodatkiem kakao, herbaty lub kawy. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na oponki bez sera jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, cukier puder oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić oponki bez sera? Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto. Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wytnij okręgi z dziurką. W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu. Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: smażone oponki bez twarogu to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe oponki możesz przygotować także, jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowaniu słodkich wypieków. Oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Smaczne oponki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze oponki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartości odżywcze oponek bez sera
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w oponkach bez sera
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na oponki bez sera
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na oponki bez sera
(60g)
-
masło,
cukier,
cukier,
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w oponkach bez sera
Lista alergenów dla oponek bez sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia