Oponki twarogowe

Opublikowano: 19.02.2022 r., 9:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki twarogowe posypane cukrem pudrem podane na drewnianej desce do krojenia.
Oponki twarogowe
Oponki twarogowe to bardzo dobra propozycja na przygotowanie szybkich oponek bez dodatku drożdży. Oponki z twarogiem są bardzo delikatne i dłużej zachowują świeżość.
Przygotowanie 20 min
Mieszanie i łączenie i Czas smażenia 20 min
701 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Ser twarogowy tłusty 2 kostki (500 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na oponki twarogowe krok po kroku

W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.

Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C.

Oponki smaż partiami, tak aby zachowywały między sobą odległość.

Smaż przez około 5-6 minut, gotowe oponki same się obracają.

Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Posyp oponki cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki twarogowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat oponek twarogowych

Oponki twarogowe to doskonały pomysł na pyszne domowe łakocie. Smaczne i wilgotne oponki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako deser podane z kawą lub herbatą. Przepis na oponki twarogowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić oponki twarogowe? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Małą szklanką wykrawaj koła, a w nich kieliszkiem wykrawaj jeszcze jedno koło. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 st. C. Kontroluj ją przez cały czas smażenia pączków za pomocą termometru cukierniczego. Oponki smaż partiami, tak aby zachowywały między sobą odległość. Smaż przez około 5-6 minut, gotowe oponki same się obracają. Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp oponki cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Możesz przygotować oponki, w wersji mniej kalorycznej piekąc je w piekarniku.

Podsumowując pyszne oponki twarogowe są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Oponki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze oponki przygotujesz na bazie tłustego sera twarogowego. Oponki można podać także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Oponki bez drożdży są szybkie do przygotowania.

Alergeny w oponkach twarogowych

Lista alergenów dla oponek twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze oponek twarogowych

na 100g gotowej potrawy

Oponki twarogowe to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Oponek nie powinni spożywać chorujący na celiakię oraz diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
519.30
701.06
Białko (g)
6.35
8.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
25.01
33.77
Węglowodany przyswajalne (g)
24.99
33.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
43.92
59.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.54
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
39.38
53.16
Cholesterol (mg)
29.51
39.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
87.60
118.26
Potas (mg)
147.66
199.34
Wapń (mg)
65.23
88.06
Żelazo (mg)
1.36
1.83
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek twarogowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek twarogowych

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
26.10