Przepis na oponki serowe z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, metalowe sito

Do dużej miski przesiej suche składniki.

Do miski wbij jajka, dodaj olej, śmietanę i twaróg. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto rozłóż na blacie i dokładnie je rozwałkuj.

Szklanką wytnij duże okręgi, a następnie kieliszkiem wytnij dziurkę w środku każdej oponki.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej pączki.

Piecz całość przez 12 minut w 180 st. C.

Oponki serowe z piekarnika posypane cukrem pudrem.
oponki serowe z piekarnika
Koszt przygotowania dania
7.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
224 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Oponki serowe z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oponkach serowych z piekarnika

Oponki serowe z piekarnika to najprostszy sposób na naprawdę pyszne smakołyki, które dzięki zmienionej obróbce termicznej nie dostarczają aż tyle tłuszczu. Można je podawać posypane cukrem pudrem albo z pysznym domowym lukrem. Są słodkie, smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się na tłusty czwartek.

Przepis na oponki serowe z piekarnika pozwala na przygotowanie wspaniałych słodkości, które świetnie sprawdzą się na co dzień, ale również na specjalne okazje. Choć zwykle oponki kojarzą się raczej z deserem, który ma mnóstwo kalorii, a przy okazji wprost ocieka tłuszczem, to w tej wersji jest zupełnie inaczej. Dlatego te oponki wspaniale sprawdzą się na słodkie przekąski na diecie redukcyjnej. Są tak piękne, że świetnie sprawdzą się również jako prezent na specjalne okazje. Te pieczone oponki na pewno skradną serca wszystkich, którzy ich spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki serowe z piekarnika, które są proste, a przy okazji zdrowe, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jej podstawę stanowi mąka pszenna. Najlepiej wybrać tą o najniższym typie, świetnie sprawdzi się 450 i 500, które są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Można również zastąpić ją mąką owsianą, która występuje też w wersji bezglutenowej, to najlepsza opcja dla osób, które nie mogą spożywać tego białka. W tej opcji piecze się je bez tłuszczu, zamiast tego odrobinę oleju dodaje się do ciasta, dzięki temu oponki są znacznie bardziej chrupiące i smaczne. Taki rodzaj przygotowania jest znacznie lepszy również dla osób z wrażliwym żołądkiem. Całość nie nasiąka tłuszczem, więc oponki są zdrowsze. Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu są też mniej kaloryczne, dlatego na pewno nie zrujnują diety. To zdecydowanie pyszne rozwiązanie na deser. Sprawdzi się fantastycznie także dla dzieci. Oponki z tego przepisu są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dodatkowo przepis jest tak prosty, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby.

Wartości odżywcze oponek serowych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
264.67 kcal
224.97 kcal
Białko
10.83 g
9.21 g

Węglowodany w oponkach serowych z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
47.85 g
40.68 g
Węglowodany przyswajalne
47.84 g
40.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
3.54 g
3.01 g
Tłuszcze nasycone
1.78 g
1.51 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
1.49 g

Witaminy w przepisie na oponki serowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.93 mg
2.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
72.68 µg (mcg)
61.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oponki serowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
120.24 mg
102.21 mg
Potas
141.73 mg
120.47 mg
Wapń
53.21 mg
45.23 mg
Fosfor
138.78 mg
117.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.33 mg
16.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.70 mg
2.30 mg
Cynk
0.73 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek serowych z piekarnika 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach serowych z piekarnika

Lista alergenów dla oponek serowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser twarogowy chudy

Cena przygotowania oponek serowych z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Ser twarogowy chudy
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Koszt składników
24.80
Jak oceniasz przepis na oponki serowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób