Przepis na oponki z sera z wiaderka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

W misce umieść jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.

Do masy dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników.

Do masy twarogowej dodaj mąkę pszenną, sodę i cukier z prawdziwą wanilią.

Wymieszaj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 170-180 st. C.

Ciasto na oponki rozwałkuj cienko i wytnij szklanką koła.

W nich wytnij kieliszkiem dziurkę.

Oponki smaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Oponki z sera z wiaderka podane na ozdobnej paterze.
Oponki z sera z wiaderka
Koszt przygotowania dania
20.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
816 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Oponki z sera z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o oponkach z sera z wiaderka

Oponki z sera z wiaderka to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oponki nie zawierają dodatku drożdży, dlatego są dużo szybsze do przygotowania. Oponki można przygotować dla niezapowiedzianych gości jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na oponki z sera z wiaderka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, ser z wiaderka, cukier, soda oczyszczona, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, olej rzepakowy.

Jak zrobić oponki z sera z wiaderka? W misce umieść jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Do masy dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników. Do masy twarogowej dodaj mąkę pszenną, sodę i cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszaj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto na oponki rozwałkuj cienko i wytnij szklanką koła. W nich wytnij kieliszkiem dziurkę. Oponki smaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Smażenie na głębokim tłuszczu nie powoduje wnikania tłuszczu do ciasta. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę, aby oponki nie nasiąkały olejem.

Podsumowując oponki z mielonego twarogu mają bardziej gładką konsystencję. Pączki serowe można przygotować także z proszkiem do pieczenia zamiast z sodą. Pyszne oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni pod przykryciem.

Wartości odżywcze oponek z sera z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
494.72 kcal
816.30 kcal
Białko
6.82 g
11.25 g

Węglowodany w oponkach z sera z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
28.89 g
47.67 g
Węglowodany przyswajalne
28.89 g
47.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
39.21 g
64.70 g
Tłuszcze nasycone
4.02 g
6.63 g
Tłuszcze nienasycone
35.20 g
58.07 g
Cholesterol
33.58 mg
55.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na oponki z sera z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oponki z sera z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
114.41 mg
188.77 mg
Potas
63.85 mg
105.35 mg
Wapń
25.04 mg
41.32 mg
Żelazo
1.61 mg
2.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek z sera z wiaderka 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach z sera z wiaderka

Lista alergenów dla oponek z sera z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania oponek z sera z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
pół wiaderka
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Soda oczyszczona
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na oponki z sera z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób