Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
- Tuńczyk w oleju - 2 puszki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Ogórki konserwowe - 1 opakowanie (400 g)
- Majonez - 5 łyżek (50 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (50 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem warstwowa krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane jajka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wyłóż je na sam spód naczynia.
Dodaj majonez, sól, pieprz, kukurydzę i ogórki pokrojone w małą kostkę.
Na sam koniec wyłóż tuńczyka bez zalewy.
Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka big mac
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Sałatka leśna polana
-
Rewelacyjna sałatka na grilla
-
Sałatka z grzankami
-
Sałatka warstwowa z kurczakiem
-
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka z tortellini na imprezę
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Tort warzywny
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka warstwowa z selera
-
Sałatki warstwowe
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.
Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na warstwową sałatkę z tuńczykiem i jajkiem.
Przez dodatek jajek i tuńczyka z puszki, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:
jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, tuńczyk z puszki, kukurydza, ogórki konserwowe lub kiszone, majonez i odrobina dowolnych przypraw.
Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dokładnie jak zrobić sałatkę opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.
Sałatka z tuńczykiem to dobry pomysł na obiad do pracy czy na kolację w rodzinnym gronie.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
Majonez możesz zamienić na jogurt grecki lub wymieszać jogurt naturalny z odrobiną majonezu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.