Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym
- Mix sałat (200 g)
- Gruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Awokado - 1 mała sztuka (100 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Ser pleśniowy niebieski (200 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Miód - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Musztarda - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na sałatka z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku
Gruszkę umyj, obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój ją na 8 części.
W misce umieść mix sałat, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i gruszkę.
Pokrój ser pleśniowy w dużą kostkę.
W szklance umieść miód, musztardę oraz oliwę z oliwek, oraz sok z cytryny i wymieszaj.
Awokado pokrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
Posiekaj koper i natkę pietruszki.
Dodaj resztę składników do miski.
Wlej dressing i wymieszaj.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z gruszkami i serem pleśniowym
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to wspaniały pomysł na lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad oraz jako przekąska. Sałatkę można przygotować ze świeżą lub marynowaną w occie gruszką. Przepis na sałatkę z gruszkami i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mix sałat, gruszka, ser pleśniowy, pomidory koktajlowe, musztarda, koper, pietruszka, miód, oliwa z oliwek, awokado, sok z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z gruszkami i serem pleśniowym? Gruszkę umyj, obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją na 8 części. W misce umieść mix sałat, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i gruszkę. Pokrój ser pleśniowy w dużą kostkę. W szklance umieść miód, musztardę oraz oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj. Awokado pokrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Dodaj resztę składników do miski. Wlej dressing i wymieszaj.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono jednak dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo, wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu.
Podsumowując pyszna i łatwa sałatka świetnie sprawdzi się na imprezę oraz jako danie obiadowe. Sałatka to sprawdzony przepis na zdrową potrawę. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby sałatka dłużej zachowała świeżość, podaj sos osobno, gdyż warzywa pod wpływem sosu więdną. Sałatka powinna być spożyta maksymalnie kilka godzin po przygotowaniu.
Alergeny w sałatce z gruszkami i serem pleśniowym
Lista alergenów dla sałatki z gruszkami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z gruszkami i serem pleśniowym
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka nie zawiera dużej ilości kalorii i ma niski ładunek glikemiczny. Sałatka świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.