Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

Opublikowano: 09.03.2022 r., 10:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym podana w miseczce.
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobra propozycja na pyszny lekki obiad. Sałatka może zostać podana także jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
406 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mix sałat (200 g)
  • Gruszka 1 duża sztuka (200 g)
  • Awokado 1 mała sztuka (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (200 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Miód 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Musztarda 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, szklanka

Przepis na sałatka z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku

Gruszkę umyj, obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój ją na 8 części.

W misce umieść mix sałat, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i gruszkę.

Pokrój ser pleśniowy w dużą kostkę.

W szklance umieść miód, musztardę oraz oliwę z oliwek, oraz sok z cytryny i wymieszaj.

Awokado pokrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Dodaj resztę składników do miski.

Wlej dressing i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatka z gruszkami i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z gruszkami i serem pleśniowym

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to wspaniały pomysł na lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad oraz jako przekąska. Sałatkę można przygotować ze świeżą lub marynowaną w occie gruszką. Przepis na sałatkę z gruszkami i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mix sałat, gruszka, ser pleśniowy, pomidory koktajlowe, musztarda, koper, pietruszka, miód, oliwa z oliwek, awokado, sok z cytryny.

Jak zrobić sałatkę z gruszkami i serem pleśniowym? Gruszkę umyj, obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją na 8 części. W misce umieść mix sałat, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i gruszkę. Pokrój ser pleśniowy w dużą kostkę. W szklance umieść miód, musztardę oraz oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj. Awokado pokrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Dodaj resztę składników do miski. Wlej dressing i wymieszaj.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono jednak dużej ilości węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo, wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu.

Podsumowując pyszna i łatwa sałatka świetnie sprawdzi się na imprezę oraz jako danie obiadowe. Sałatka to sprawdzony przepis na zdrową potrawę. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby sałatka dłużej zachowała świeżość, podaj sos osobno, gdyż warzywa pod wpływem sosu więdną. Sałatka powinna być spożyta maksymalnie kilka godzin po przygotowaniu.

Alergeny w sałatce z gruszkami i serem pleśniowym

Lista alergenów dla sałatki z gruszkami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z gruszkami i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka nie zawiera dużej ilości kalorii i ma niski ładunek glikemiczny. Sałatka świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
147.65
406.03
Białko (g)
4.72
12.99
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.60
Brak danych dla: sok z cytryny, miód, musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
8.76
24.10
Węglowodany przyswajalne (g)
6.85
18.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
5.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
11.11
30.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
13.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.34
17.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.53
15.19
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
2.24
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.27
36.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
69.30
190.58
Witamina B6 (mg)
0.09
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.59
Witamina C (mg)
11.42
31.40
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.24
Witamina E (mg)
0.68
1.88
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.98
93.45
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.11
0.30
Niacyna (mg)
0.60
1.64
Foliany (µg (mcg))
31.50
86.61
Beta karoten (µg (mcg))
288.92
794.53
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
259.03
712.32
Potas (mg)
221.22
608.36
Wapń (mg)
113.45
311.99
Fosfor (mg)
91.43
251.44
Magnez (mg)
16.20
44.56
Żelazo (mg)
0.71
1.95
Cynk (mg)
0.69
1.90
Miedź (mg)
0.07
0.18
Mangan (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: miód, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z gruszkami i serem pleśniowym 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z gruszkami i serem pleśniowym

Koszt składników
76.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Gruszka
200 g
1 duża sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Awokado
100 g
1 mała sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser pleśniowy niebieski
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki stołowe
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Miód
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Musztarda
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
76.40