Sałatki z serem pleśniowym – poznaj proste i łatwe przepisy na sałatki
Sałatki z serem pleśniowym to popularne przekąski nie tylko na imprezę, ale też na kolację. Tego typu sałatki są łatwe do przygotowania, smaczne i pożywne. Ciężko powiedzieć, który pomysł na sałatkę z serem pleśniowym jest najlepszy. Na każdą składają się bowiem inne składniki, dzięki którym sałatki są naprawdę pyszne. Jak zrobić sałatki z serem pleśniowym? Sprawdź najlepsze pomysły na proste i szybkie sałatki.
Najlepsze sałatki z serem pleśniowym na imprezę i na kolację
Ser pleśniowy – proces powstawania i najciekawsze rodzaje
Zanim przedstawimy smaczne przepisy na sałatki z serem pleśniowym, opowiemy więcej o samym procesie powstawania sera. Robi się go z mleka owczego krowiego lub koziego. Najpierw ścina się go dzięki podpuszczce, następnie poddaje procesowi dojrzewania. To dzięki szlachetnej pleśni ser zmienia swój charakter i wygląd. Sery pleśniowe przechodzą przez rozmaite etapy produkcji – jest to uzależnione od ich rodzaju. Niektóre z procesów to m.in. podgrzanie mleka, skrzepnięcie, prasowanie, ociekanie, solenie i dojrzewanie. Leżakujący ser trzeba przewracać i nakłuwać, aby pleśń dotarła do środka wraz z powietrzem.
Najpopularniejsze są sery z niebieską lub białą pleśnią – takie dojrzewają ok. miesiąca. Są miękkie i mają kremowy lub biały kolor. W sklepach można zauważyć, że pleśń występuje na powierzchni sera. Sery z niebieską pleśnią wyróżniają się kolorem błękitnym, szarym lub zielonym – pleśń znajduje się również wewnątrz serów. Są one łagodne w smaku, choć niekiedy mają zupełnie zróżnicowane smaki (np. owocowe, kwiatowe, słodkie). Sery z niebieską pleśnią dojrzewają ok. miesiąca, jednak niektóre potrzebują na dojrzenie nawet… pół roku.
Warto dodać, że sery pleśniowe dzielą się na wiele ciekawych rodzajów. Szacunkowo w samej Francji istnieje nawet kilkaset typów sera. Z kolei na świecie może być ich ok. 4 tys. Wśród najpopularniejszych rodzajów wyróżniamy:
- Gorgonzola – pochodzi z Lombardii i ma niebieską pleśń. Ser robi się z mleka krowiego. Miąższ jest lekko słodki i miękki, najczęściej w kolorze żółtym i białym, a zapach grzybowy i ostry. Gorgonzola dojrzewa 3-6 miesięcy.
- Camembert – pochodzi z Normandii i ma porost białej pleśni. Robi się go z mleka krowiego. Masę serową formuje się w charakterystyczne małe krążki. Pleśń jest jedynie na zewnątrz – w środku ser jest miękki. Camembert często produkowany jest w różnych wariantach smakowych (np. z ziołami lub z chili).
- Lazur – wyróżnia się niebieską pleśnią oraz ostrym smakiem. W przeciwieństwie do gorgonzoli jest jednak nieco maślany. Lazur dojrzewa przez kilka tygodni. Najczęściej dostać go można w sklepie w formie trójkątów. Co ciekawe, ten rodzaj sera produkuje się stosunkowo od niedawna, bo od ok. 60 lat.
- Brie – robi się go z udziałem pleśni, a więc podobnie jak camembert. Ser z mleka krowiego formułuje się na okrągłe bloczki (ok. 30-40 cm średnicy), a później tnie na trójkąciki. Aromat brie jest nieco pieczarkowy i delikatny. Często dodaje się do niego różne przyprawy, aby podbić smak sera.
Z czym jeść ser pleśniowy? Wartości odżywcze sera
Większość osób je ser pleśniowy ze względu na jego walory smakowe. Warto zwrócić uwagę, że ser ten ma szerokie zastosowanie w kuchni i pasuje do wielu dań. Może też stać się ciekawą i pyszną przekąską. Poszczególne rodzaje sera pleśniowego idealnie pasują do sałatek z warzywami, kremowych sosów i zup. Mnóstwo osób uwielbia też jeść ser pleśniowy w formie grillowanej albo smażonej. To świetna alternatywa dla mięsa lub dobra opcja na grilla zamiast kiełbasy. Genialny jest też pomysł na koreczki imprezowe z serem pleśniowym – wystarczy pokroić go razem z szynką, oliwkami, winogronem i innymi dodatkami. Sery te pasują do m.in. krakersów, pieczywa, a także słodkich dodatków (np. gruszek i owocowych konfitur).
Nie wszyscy pamiętają o tym, że w serach pleśniowych znajduje się wiele cennych składników odżywczych i witamin. Sporo w nich łatwo przyswajalnego białka będącego budulcem kości i zębów. W serach pleśniowych jest mnóstwo witamin (np. A, D, E, K i witaminy z grupy B). Doszukać się w nich można również potasu, magnezu i sodu. Bez wątpliwości w serach pleśniowych jest wiele substancji doskonałych dla naszego organizmu. Należy jednak spożywać je w umiarkowanej ilości – sery pleśniowe są bowiem wysokokaloryczne i w nadmiarze mogą zaszkodzić naszej sylwetce.
Przepis na sałatki z serem pleśniowym – szybkie i proste sałatki dla gości
Sałatka z camembertem i pomidorkami – łatwy przepis
Szukasz sposobu na smaczną sałatkę z serem pleśniowym dla gości? A może brakuje ci pomysłu na lekką kolację? Koniecznie sprawdź przepis na sałatki z serem pleśniowym i pomidorem. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. W dodatku nie trzeba być mistrzem gotowania, aby taką sałatkę przyrządzić. Do zrobienia potrawy potrzebujesz następujących składników: ser camembert, cebula czerwona, rukola, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.
Zmieszaj oliwę z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Umyj ogórka, pomidorka i rukolę. Obierz cebulę i pokrój w półplastry – tak samo pokrój ogórki. Pokrój pomidora na ćwiartki. Pokrój camembert na kilka trójkątów. Do miski włóż rukolę i poukładaj na niej warzywa. Ułóż na nich ser i polej całość przygotowanym sosem na bazie oliwy. Przepis jest niezwykle prosty – na sałatkę składają się podstawowe składniki. To dobry pomysł zarówno na kolację, jak i poczęstunek dla gości. Sałatka może wzbogacić twoje codzienne menu, zwłaszcza że sporo w niej cennych dla zdrowia warzyw.
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym – sprawdź, jak ją zrobić
Idealna propozycja dla miłośników łączenia wytrawnych smaków ze słodkością. Sałatkę podać można gościom jako przystawkę podczas wspólnego biesiadowania przy stole. Do jej utworzenia potrzebujesz kilku produktów: gruszka, awokado, mix sałat, ser pleśniowy niebieski, pomidory koktajlowe, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, musztarda, koperek ogrodowy, miód i przyprawy do smaku.
Najpierw umyj gruszkę i obierz ją ze skórki. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kilka części. Włóż do miski mix sałat i dodaj pomidory koktajlowe uprzednio pokrojone na połówki. Dorzuć gruszkę. Ser pleśniowy pokrój w dużą kostkę. Do szklanki wlej miód, musztardę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zmieszaj całość. Pokrój na pół awokado i pozbądź się pestki. Pokrój w kostkę. Następnie dokładnie posiekaj koperek i natkę pietruszki – dodaj do pozostałych składników. Na sam koniec wlej dressing i porządnie zamieszaj całość. Sałatka z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich gości.
Sałatka z serem pleśniowym i granatem
Idealna propozycja na wiosenną przekąskę dla gości. Możesz ją również podać do obiadu albo rodzinnego grilla. Do przygotowania sałatki potrzebujesz roszponki, owocu granatu, oliwy z oliwek, papryki żółtej, sera pleśniowego niebieskiego, szczypiorku, koperku, czosnku, pieprzu i soli. Najpierw umieść roszponkę w misce. Następnie oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w równe paski. Posiekaj koperek i szczypiorek – dodaj do sałaty. Pokrój w kostkę ser pleśniowy, następnie umyj w misce. Przekrój granat na pół. Następnie wydobądź z niego nasiona, uderzając tłuczkiem. Zmieszaj w misce oliwę z oliwek, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez pasek. Wymieszaj całość. Połącz składniki i podawaj sałatkę z chrupiącymi grzankami.
Sałatka z serem pleśniowym to dobry pomysł na przekąskę, gdy np. zaskoczą cię niespodziewani goście. Robi się ją bardzo szybko. Poza tym nawet amatorzy kulinarni nie będą mieli problemu z przygotowaniem sałatki – jest prosta do zrobienia i zajmuje to zaledwie kilka minut. Sałatka jest przy tym pożywna i pełna cennych dla zdrowia witamin. To błyskawiczny, ale też tani sposób na smaczne danie dla gości. Możesz również uczynić z sałatki pożywny lunch do pracy.